Zagreb, 21. ožujka 2020. (poslovniFM) – Pod pritiskom problema u poslovanju uslijed izvanrednih okolnosti i time povezanim nedostatkom prihoda, 14 posto poduzetnika je zadnjih tjedan-dva bilo primorano dati otkaze zaposlenicima. Istodobno, više od 60 posto poduzetnika je na probleme reagiralo optimizacijom svojeg poslovanja i minimalnim otpuštanjem zaposlenika. Pokazala je to anketa koju je provela Inicijativa GLAS PODUZETNIKA među svojim članovima – mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima koji su zapitani Što planirate ili ste već poduzeli kako bi prevenirali štetu od novonastale situacije?

Riječ je o ukupno gotovo 1000 odgovora na Anketu kojoj je cilj bio dobiti opis trenutnog stanja hrvatskih poduzetnika, posebno njihovo predviđanje najbliže budućnosti i što već poduzimaju. Smatramo da su takvi podaci kritični u određivanju vrste i kvalitete mjera kojima se planira pomoči gospodarstvo i dati šansu ekonomiji ove zemlje, ističu u Inicijativi.

Gotovo 15 posto poduzetnika odgovorilo je tako da su poduzeli neke druge aktivnosti, dok ih je samo 11 posto ocijenilo da im se još uvjeti poslovanja nisu promjenili i da posluju pod starom.

Iz Inicijative upozoravaju kako je riječ o odgovorima prikupljenima odmah po pokretanju Inicijative te da će biti zanimljivo vidjeti odgovore na ista pitanja po završetku ožujka, prvog mjeseca u kojem su se počele osjećati ekonomske posljedice krize.

Iz Inicijative podjećaju i na odgovore na prva dva pitanja. Odgovori su pokazali katastrofalno stanje među poduzetnicimanjih gotovo 60% ima manje od 5000 kuna rezerve. Mnogi su komentirali da ih je uopće sram pisati takve stvari. Dodatnih 20% ima manje od 20.000 kuna u rezervi, što je za bilo koju firmu sa više od jednog zaposlenog, nedovoljno za bilo kakav opstanak. Samo 11 % firmi ima do 100.000 kn rezerve, ali među njih spadaju sigurno i one kojima su to mjesečni fiksni troškovi. Samo 6% firmi ima zalihe veće od 100 000 kuna. Uzevši u obzir da uopće nemamo informaciju o veličini i rashodima tih firmi, potpuno je jasno da situacija za mnoge izgleda – bezizlazno.

Drugo pitanje je bilo: Koliko mjeseci sa postojećim novčanim rezervama (uz uvjet da odmah prilagodite poslovanje) vaša firma može preživjeti? Odgovori se poklapaju sa rezultatima prvih pitanja: 50% poduzetnika može preživjeti samo 1 mjesec, a dodatnih 43% smatra da mogu preživjeti maksimalno 3 mjeseca. To su brojevi koji se spominju kao najoptimističnije procjene kraja prvog dijela krize. Samo 5 % poduzetnika može preživjeti duže od 6 mjeseci, koliko je izvjesno da će ova situacija trajati.  

Iz Inicijative poručuju kako odgovori poduzetnika još jače naglašavaju potrebu žurnih, sveobuhvatnih i efikasnih mjera koje će osiguravati značajnu pomoć sačuvanju radnih mjesta i poduzetničke egzistencije, a ne biti kozmetičke prirode i administrativne.