Zagreb, 21. ožujka 2020. (poslovniFM) – S postojećim novčanim rezervama i uz uvjet trenutnog prilagođavanja poslovanja, 50 posto poduzetnika može preživjeti samo jedan mjesec, njih 43 posto najviše 3 mjeseca, dok samo 5 posto poduzetnika može preživjeti duže od 6 mjeseci. Pokazala je to anketa koju je provela Inicijativa GLAS PODUZETNIKA među svojim članovima – mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima.

Riječ je o odgovorima 700 poduzetnika koji su Anketu ispunila vrlo brzo po pokretanju Inicijative, a i dalje stižu odgovori stotina poduzetnika svih veličina. Cilj je bio dobiti opis trenutnog stanja hrvatskih poduzetnika, i njihovo predviđanje najbliže budućnosti. Smatramo da su takvi podaci kritični u određivanju vrste i kvalitete mjera kojima se planira pomoči gospodarstvo i dati šansu ekonomiji ove zemlje.

Prvo pitanje je bilo: Koliko vaša firma ili obrt ima casha u rezervi?

Odgovori su pokazali katastrofalno stanje među poduzetnicima: njih gotovo 60% ima manje od 5000 kuna rezerve. Mnogi su komentirali da ih je uopće sram pisati takve stvari. Dodatnih 20% ima manje od 20.000 kuna u rezervi, što je za bilo koju firmu sa više od jednog zaposlenog, nedovoljno za bilo kakav opstanak. Samo 11 % firmi ima do 100.000 kn rezerve, ali među njih spadaju sigurno i one kojima su to mjesečni fiksni troškovi. Samo 6% firmi ima zalihe veće od 100 000 kuna. Uzevši u obzir da uopće nemamo informaciju o veličini i rashodima tih firmi, potpuno je jasno da situacija za mnoge izgleda – bezizlazno.

Drugo pitanje je bilo: Koliko mjeseci sa postojećim novčanim rezervama (uz uvjet da odmah prilagodite poslovanje) vaša firma može preživjeti?

Odgovori se poklapaju sa rezultatima prvih pitanja: 50% poduzetnika može preživjeti samo 1 mjesec, a dodatnih 43% smatra da mogu preživjeti maksimalno 3 mjeseca. To su brojevi koji se spominju kao najoptimističnije procjene kraja prvog dijela krize. Samo 5 % poduzetnika može preživjeti duže od 6 mjeseci, koliko je izvjesno da će ova situacija trajati.  

Koje će to posljedice imati na punjenje državnog proračuna, nije teško izračunati. Nadalje, koje će biti srednjoročne posljedice iseljavanja dodatnog vala građana u zemlje u kojima će se situacija najbrže normalizirati, za sada možemo samo nagađati, ali kroz par mjeseci ćemo imati i konkretne brojke, ističu u Inicijativi.

Inicijativa je pripremila cjelovit popis mjera koje su kao Zahtjev uputili Vladi, tražeći njihovu hitnu primjenu za opstanak velikog broja hrvatskih poduzetnika.