Zagreb, 20. ožujka 2020. – Inicijativa Glas poduzetnika koja okuplja više od 5.300 članova uputila je Zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za donošenjem hitnih mjera kojima će se spasiti radna mjesta realnog sektora i pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske. Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Zahtjevi su nastali nakon donošenja Vladinih mjera za pomoć, a uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Također, inicijativa nastoji ishoditi i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike, a koje uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Postojeće mjere kao što su subvencija minimalne plaće te osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva ocijenili su pozitivnim, a za njihovu realizaciju zahtijevaju jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije.

„Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.“, istaknuli su osnivači inicijative u pismu Predsjedniku Vlade RH.

Zahtjevi Inicijative Glas Poduzetnika

ZAHTIJEVAMO DONOŠENJE HITNIH MJERA ZA SPAS RADNIH MJESTA REALNOG SEKTORA I KONAČNOG POKRETANJA OPORAVKA GOSPODARSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

Zahtijevamo da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:

  1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
  2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
  3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:

4. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati

5. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina

6. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit

7. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva

8. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke

Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije:

9. Subvencija minimalne plaće

10. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva

Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.

Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija.

U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva.

Ispred Inicijative Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić