Zagreb, 20. ožujka 2020. (poslovniFM/ICT business) – U trenutku kad kao poduzetnici moramo gledati što će biti ne za 2 ili 3 mjeseca, već za 6 mjeseci i 12 mjeseci, iz Vlade nam nude odgodu plaćanja, skupljanje još više duga, a mi ili imamo umanjene prihode za 70-95 posto ili ih nemamo uopće. Tomu i Vladi moramo reći dosta i zahtjevati efikasne i odlučne mjere za opstanak i radnih mjesta i poslova, istaknuo je za Hrvoje Bujas, poduzetnik i jedan od pokretača inicijative „GLAS PODUZETNIKA“ .

Inicijativa je za kratko vrijeme okupila tisuće poduzetnika, obrtnika, samostalnih djelatnika, koji su s nevjericom dočekali najavljene mjere Vlade, koje ne vode, kako će istaknuti, očuvanju poslovanja i radnih mjesta. Bujas dodaje da je dovoljno pogledati što rade druge zemlje u EU, npr. Norveška pokriva 100 posto iznos plaće, švicarska 80 posto, Danska 75 posto.
Spas poduzetnika i radnih mjesta je prioritet i mjere moraju ići isključivo u tom smjeru, kaže Bujas. Moratorij na kredite naravno podržavamo, ali bez naknada i bez kamata, a jedine prave mjere koje treba napraviti i to odmah su smanjivanje/ukidanje poreza i svih nameta po modelu 3+3 mjeseca, poručuje Bujas i dodaje kako su ove mjere opstanak i radnih mjesta i poslova.

„Dame i gospodo #poduzetnici, pogotovo vi kojima je rapidno pao promet i koji ste prisilno zatvoreni! Prijatelji, poslovni partneri i svi kojima je jasno da su Vladine mjere u najmanju ruku – nedovoljne i loše! Da, trebamo pomoći društvu u borbi protiv daljnjeg sirenja ove epidemija, zdravlje je uvijek ispred svega. No isto tako, kad država zatvori poslovanje, ta ista država nema pravo tražiti naplatu svih poreza i svih nameta!!!”, jasan je Bujas govoreći u ime poduzetnika o najavljenim mjeram koje je objavila Vlada RH. Bujas i dodaje da je dovoljno pogledati što rade druge zemlje u EU, npr. Norveška pokriva 100 posto iznos plaće, švicarska 80 posto, Danska 75 posto.
Moratorij na kredite naravno podržavamo, ali bez naknada i bez kamata, a jedine prave mjere koje treba napraviti i to odmah su smanjivanje/ukidanje poreza i svih nameta po modelu 3+3 mjeseca, poručuje Bujas i dodaje kako su ove mjere opstanak i radnih mjesta i poslova.

Mjere

1) oslobađanje plaćanja poreza na dohodak i svih doprinosa + min. 50 posto participiranje u plaći

2) ukidanje svih parafiskalnih nameta

3) ukidanje svih komunalnih naknada / Gradovi i općine

4) moratorij na kredite i leasinge 1 godina bez naknade i kamata

5) HEP i Ina i ostale energetske tvrtke u vlasništvu/suvlasništvu države – drastično smanjivanje cijena struje, plina i goriva

6) ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama

7) Plaćanje PDV-a po naplati

8) Ukidanje plaćanja akontacije na dobit