Zagreb, 21. studenoga 2019. (SUMT) – Svečanom proslavom u Zagrebu te dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama za zajedničko djelovanje, Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske SUMT, proslavio je deset godina djelovanja.

U prisutnosti brojnih članova Saveza iz svih županijskih Udruga, državnih dužnosnika, poslovnih partnera kao i predstavnika medija, svečana proslava održana je u zagrebačkom Krašu.

Od 2009. godine do danas, krovna udruga malih domaćih trgovaca, ispunila je svoj cilj, unaprijeđenje položaja i poslovanja malih trgovaca, te očuvanje radnih mjesta. Desetljeće kasnije, ravnopravan su partner konkurenciji i dobavljačima, jamac opstojnosti male trgovine i pokretač razvoja bitnog djela hrvatskog gospodarstva.

Prisutnost u petnaest županija, sa više od 100 tisuća kupaca dnevno, respektabilne su brojke koje se uvažavaju. Savez broji, 353 članice, 680 trgovina, te više 2500 zaposlenih. Istovreme bilježe i stalan rast prometa i prihoda članica, te danas iznosi više od 1.800.000.000,00 kuna (1,8 milijardi kuna).

Bez obzira na brojke i rast, poručio je predsjednik Saveza Robert Fućak, od države i dalje traže dodatne napore na zaštiti male trgovine u odnosu na strane trgovačke lance, kroz zakonsku regulativu. Stanje je bolje nego prije deset godina, ali apeliramo na sva resorna ministarstva i institucije, da se aktivnije uključe u rješavanje brojnih problema, istaknuo je Fućak.

Savez udruga malih trgovaca i dalje će nastaviti svoju osnovnu misiju, potpisivanje što više direktnih ugovora s proizvođačima i dobavljačima, te stalno redefiniranje postojećih sporazuma u korist malih trgovaca. Fokus djelovanja usmjeriti će također na unifikaciju vizualnog identiteta trgovina unutar Saveza, te lansiranje vlastite robne marke.

Još čvršćim međusobnim povezivanjem putem osnivanja novih udruga u svim hrvatskim županijama, te daljnjim razvojem poslovanja i širenja na domaćem tržištu, SUMT će smatraju i nadalje ostati, vodeća neovisna organizacija malih domaćih trgovaca.

Foto: MIB studio