Pedeset posto uspjeha nekog obrta je pravilan odnos prema radnicima

Malo tko u Daruvaru i okolici nije čuo za slastičarnicu i zdravljak Orijent. Svakodnevno ljudi ovdje dolaze na sladoled, kolače i burek. Tradicija je duga, Mahir Demiri obrt je utemeljio 1974. godine i uspješno ga vodio do 2009., a tada je posao prepustio sinu Faruku i otišao u zasluženu mirovinu. Albanska obitelj potječe iz Tetova u Makedoniji, a u Hrvatsku se doselila na početku pedesetih godina prošloga stoljeća. Faruk je rođen 1981. godine i od malena je pomagao ocu, iako nam je priznao da ga je u to doba više zanimao sport.

„Pomagao sam tati kad je trebalo ići u nabavu, a kasnije sam počeo praviti sladoled, kolače i burek… I to me jako veselilo. Otac me poslao na praksu u Daruvarske toplice, u hotel Termal i tada mi nikako nije bilo jasno zašto bi na praksu morao ići nekamo dalje od njegove slastičarnice. Danas, s ovim iskustvom vidim da je bio u pravu. Stekao sam više odgovornosti, naučio kako se odnositi prema obavezama i prema kolegama“, govori Faruk za poslovniFM.

Kad je preuzeo vođenje obrta, najviše se bojao da ne razočara oca jer je planirao uvesti neke promjene u poslovanju. Otac mu je uvijek bio najveća podrška, ali i najveći kritičar, pa je znalo doći do manjih nesuglasica, ali se kasnije pokazalo da su Farukove ideje bile dobre.

U zdravljak najčešće dolaze lokalni gosti, iz Daruvara, Lipika, Pakraca, Grubišnog Polja, Bjelovara i Virovitice, ali se u zadnje vrijeme i u Orijentu osjeti turistički bum pa svraćaju i gosti koji su u Daruvaru na liječenju ili ovdje provode dane odmora.

„U poslovnom smo odnosu s više iznajmljivača soba i apartmana koji nam šalju svoje goste“, objašnjava Demiri u emisiji Iz obrtničke radionice, u razgovoru s urednikom Goranom Gazdekom.

Osim što sladolede, kolače i bureke nude u zdravljaku, u posljednje vrijeme sve se više i češće radi po narudžbi za razne svečanosti. Burek iz Orijenta doživio je medijsku slavu kada ga je gastro novinar Domagoj Jakopović Ribafish neformalno proglasio najboljim u zemlji.

„Bio je tu na Danima piva i došao je na burek. Bio je fasciniran njegovom kvalitetom. Sljedeće jutro, ranom zorom, došao je ponovno da vidi je li to stvarno ili je to bila slučajnost. Tada mi je rekao da je moj motani burek među tri top bureka koje je jeo u Hrvatskoj. Ali, o ukusima se ne raspravlja. Ja mislim da nisam najbolji, iako dajem sve od sebe da on bude onakav kakvog moji gosti žele“, skromno će Faruk, te dodaje da je vrlo teško održati kvalitetu i standard. Mora se svakodnevno dokazivati ali za njega i njegovu ekipu to nije problem jer vole svoj posao i uživaju u njemu pa im nije teško. Namirnice – sir, mlijeko, brašno, meso, voće i sve ostalo – kupuju isključivo od domaćih proizvođača iz Daruvara i okolice, ako ih nema onda iz najbližih mjesta. Jogurt koji nude uz burek rade sami jer gostu žele ponuditi autohtono i domaće bez obzira na cijenu.

Iako Daruvar dijeli sudbinu svih malih gradova iz kojih kvalitetni kuhari, slastičari i konobari odlaze u potrazi za poslom, pa dolazi do fluktuacije radne snage, u Orijentu nemaju većih problema. Faruk ponosno ističe kako kod njih 70 posto kolegica i kolega radi duže od pet godina od kojih jedna 13, a druga 25 godina.

„Pedeset posto uspjeha nekog obrta je pravilan odnos prema radnicima, prema njima se moram odnositi pošteno, kao ljudi“, objašnjava.

Kao i mnoge obrtnike i Faruka najviše opterećuje nedovoljno jasno definirana zakonska regulativa, stalno mijenjanje zakona i pravilnika, što mu oduzima mnogo vremena.

„Ima situacija da nam sanitarna inspekcija tumači jedno, a turistička o istoj stvari nešto sasvim drugo“, tvrdi Faruk. On smatra da su obrtnici stup hrvatskog gospodarstva i da bi država prema njima trebala imati više sluha i razumijevanja. Unatoč tome, kao vječni optimist, vjeruje u budućnost hrvatskog gospodarstva, svog obrta i ugodnog života u Daruvaru.

Objavljeno: 22. studenoga 2019. ©poslovniFM