Projekt RUNE dovodi brzi optički internet u ruralna područja Primorsko-goranske i Istarske županije

ZAGREB, 14. listopada 2019. (Maksima komunikacije) – Tvrtka RUNE Crow d.o.o., u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps. 

Nakon opsežnih priprema, projekt RUNE u studenom kreće u gradnju prvih mreža. Kako bi predstavili projekt, a posebno detalje Standardne ponude, RUNE Crow d.o.o. sa sjedištem u Opatiji, organizirala je poslovni doručak za sve predstavnike hrvatskih telekom operatora. Direktor RUNE Crow d.o.o., Saša Ukić, rekao je „Predviđena gradnja mreže trajat će oko tri godine i osigurati stanovnicima, prvenstveno u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije, korištenje optičke mreže otvorenog pristupa koja će omogućiti brzine veće od 1 Gb/s te krajnjim korisnicima omogućiti odabir operatora i usluge po vlastitoj mjeri. Upravo ovakav način jamči svim operatorima ravnopravan pristup korisnicama uz jednake uvjete.“

Osnovne tehničke aspekte projekta RUNE brojnim hrvatskim teleoperatorima predstavio je Davor Car, voditelj projekta za Hrvatsku (Rune Crow d.o.o.) rekavši„Projekt RUNE se sastoji od 22 pristupne mreže,13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te obuhvaća 110.000 krajnjih korisnika. Projektom će se izgraditi više od 2.200 km nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. RUNE će izgrađenom mrežom upravljati na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima.“ Dodao je i da će se održavanje i otklanjanje grešaka na mreži ugovoriti s lokalnim tvrtkama, te  tako osigurati najkraće moguće vrijeme eventualnih zastoja u radu.

Nakon uvodnih detalja o mreži, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o., Goran Živec, voditelj projekta RUNE u Sloveniji rekao je „Ako želimo da ruralna područja ostanu naseljena, vrlo je važno da se istima izgradi optička infrastruktura.“ te dodao, da su potrebu za gradnjom novih širokopojasnih optičkih mreža prepoznali i sami stanovnici tih područja te ih i sami pozivaju. Goran Živec je nastavio „Odazivamo se na pozive i na iskazani interes te na mjestima gdje je interes veći, stanovnici tih naselja dobiju prioritet prilokim gradnje.“ Izjavio je da jedini trošak kojeg će korisnik imati je trošak priključenja odnosno izrade kućne instalacije u stanu ili kući u iznosu od 750,00 kn koji uključuje ugradnju optičkog kabela od uvodnice u kuću ili stana pa sve do mjesta optičke priključne doze u prostorima korisnika, mjerenja i spajanja modema te testiranja veze.