ZAGREB, 14. listopada 2019. (ZV) – Nova priča o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji predstavljena je od 9. do 13. listopada na tematski i sadržajno proširenoj Ambienti s novim područjima: NAMJEŠTAJ i UNUTARNJE UREĐENJE te INDUSTRIJSKI PROGRAM, GRAĐENJE i OPREMANJE, HORECA – Living kitchen i ART FAIR ZAGREB.

“Sva raskoš projekta očituje se i u ovogodišnjim pokazateljima: Salon četvrtu godinu za redom raste, ove godine eksponencijalno: 30 % u sudjelovanju izlagača i 50 % u ukupno angažiranoj izložbenoj površni. Svih je deset paviljona Zagrebačkog velesajma namijenjenih sajmovima prepuno, u njima će najbolje od sebe pokazati 461 izlagač iz 28 zemalja. Iz brojki možete iščitati kvantitetu, ali ne i estetski doživljaj, tematski i sadržajno upotpunjenu Ambientu koja se prometnula u pravu rapsodiju drvne industrije i industrije namještaja te povezanih industrija, domaćih i inozemnih.”, istaknula je na svečanom otvaranju dr. sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Salon je posjetilo 21.259 posjetitelja uz nastavak rasta broja poslovnih posjetitelja za 15% u odnosu na prošlu godinu.

Ambientu je pratilo nekoliko snažnih stručnih skupova: panel “Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja”, stručni skup Ambienta za arhitekte, Produkteka na temu proizvodnja namještaja.

Design Zone ove je godine kroz dvije cjeline u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma predstavila vodeće hrvatske i inozemne proizvođače kao i samostalne dizajnere koji tek pronalaze svoj put na tržištu. Cijeli prostor kurirali su Nikola Radeljković (Numen/ForUse) i Ada Kezić (A1 Format).

U sklopu Zagreb Art Faira održana je aukcija umjetnina aukcijske kuće Kontura. Riječ je bila o radovima koji su bili u Zbirci Filip Trade. Program Zagreb Art Faira uređivao je art direktor Ante Potočnjak.

Tradicionalno za vrijeme Ambiente dodijeljena su priznanja i nagrade izlagačima: DESIGN + nagrada za najbolji dizajn proizvoda na Ambienti, MOBIL OPTIMUM priznanja kvalitete najviše ocijenjenih proizvoda i NAGRADA NOVINARA.