Zagreb, 1. travnja 2020. (ICT business) – Vlada je krenula u nove mjere koje je danas objavio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je cilj spasiti gospodarstvo. On ističe kako je ovo nastavak mjera koje su već bile donesene. „Vlada RH će čvrsto stati iza hrvatskih radnika i iza gospodstva“, ističe Plenković.

Prvi paket mjera uključivao je 30 milijardi kuna, a kako ističe premijer Andrej Plenković do sada je čak 65 tisuća tvrtki krenulo u korištenje prvog seta mjera što uključuje ukupno čak 400 tisuća zaposlenih u tim tvrtkama.

Što se tiče drugog paketa mjera Plenković ističe kako su odlučili čvrsto stati iza radnika i iza gospodarstva te da predlažu mjeru potpore za travanj i svibanj, za koju je već prijavljeno 400.000 radnika, te da se s 3.250 kn podigne na četiri tisuće kuna neto, uz to što će država pokrivati i doprinose za taj iznos, pod uvjetom da poslodavci zadržavaju radnike. To znači da država ukupno pokriva 5460 kuna, riječ je o pomoći gospodarstvu od oko 8,5 milijardi kuna.

Za čak 92 posto tvrtki odnosno za one kojima su prihodi manji od 7,5 milijuna kuna i koji imaju pad prihoda od 50 ili više posto u potpunosti oslobađanje svih poreza i doprinosa u naredna tri mjeseca.

Za tvrtke s više od 7,5 milijuna kuna, a to je 7 posto velikih koji imaju smanjenje u odnosu na pad prihoda se za taj postotak smanjuju i oslobađaju poreznih obveza proporcionalno padu.

Odgađa se plaćanje PDV-a za sve po naplati računa, a to je vrijedilo dosad samo za one manje od 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda.

Rok za predaju godišnjih financijskih izvješća se pomiče na 30 lipnja, a uz to on će se raditi i bez naknade.

Uz to premijer Plenković je zatražio od svih ministarstava da se provode samo one javne nabave koje su prijeko potrebne.