Zagreb, 5. ožujka 2020. (Represent) – Obraćanjem predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i zaključnim razmatranjima Aleksandra Vlahovića, predsjednika Saveza ekonomista Srbije, završen je 27. Kopaonik biznis forum koji je do sada privukao najveći broj sudionika. 

Na Forumu je bilo više od 1300 sudionika, oko 200 panelista, bilo je organizirano 28 panela na kojima je bilo interesantnih rasprava. 

“Kopaonik biznis forum godinama unazad pokušava postaviti platformu za dijalog različitih sudionika u društvenom i političkom životu i u skladu s tim na Forumu su prisutni privrednici, akademici, ljudi koji dolaze iz znanosti, međunarodnih financijskih organizacija, ali i oni koji kreiraju ekonomsku politiku. Smatramo da se samo kroz jednu argumentiranu raspravu tih sudionika može doći do kvalitetno održivih rješenja”, zaključuje Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije i programskog odbora KBF. 

I ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao, je regionalni karakter. 

“Nastojat ćemo sve više dati naglasak na regionalni značaj ovog skupa,  s ciljem da sve više prostora dajemo regionalnim zajedničkim temama”.

Centralna tema Foruma bila je četvrta industrijska revolucija – izazovi budućnosti. 

“Ove godine smo definirali centralnu temu koja je podjednako važna za sve zemlje u regiji, jer su u tijeku velike dramatične promjene koje će promijeniti svijet, način na koji će proizvoditi, distribuirati i razmjenjivati vrijednost i promijeniti odnose između pojedinaca, a onda i svih institucija i samog pojedinca”. 

Teme koje su se pokretale na Forumu, bile su prilagođene centralnoj, govorilo se o obrazovanju koje, prema riječima Vlahovića, mora biti stup razvojne politike naše zemlje i čitave regije,  o umjetnoj inteligenciji, ali i o potrebi da se posebna pažnja posveti klimatskim promjenama. 

“Činjenica je da je upravo to pitanje postalo naročito važno posljednjih nekoliko godina. Potrebno je da se jedan dio kapitalnih investicija usmjeri na ovo područje jer to može blagotvorno utjecati na povećanje rasta” . 

Što se Srbije tiče, Aleksandar Vlahović ističe da je zaključeno da postoji makroekonomska stabilnost, kao i da postoji fiskalni prostor za održivi rast. 

“U ovom trenutku rano je da dođemo do pravih i konkretnih zaključaka, a u narednom razdoblju dobit ćemo sumirane zaključke sa svih panela i izaći ćemo sa dokumentom koji se zove Kopaonik koncenzus koji ćemo uputiti javnosti, ali i svim kreatorima ekonomske politike, Vladi Republike Srbije i Narodnoj banci Republika Srbije”, zaključio je Vlahović.