Halal certifikat stvara nove prilike na tržištu, povećava mogućnosti izvoza, nove kupce, i omogućuje svakovrsno širenje poslovnih dosega, istaknuli su u razgovoru za Poslovni FM Ivan Šimić, predsjednik Uprave tvrtke Clarum, Jurica Protić, direktor cateringa Zvona usluge i Rok Andlar, operativni direktor tvrtke Gec Plešce.

Halal je za sve jednako korisna dodatna prednost na otvorenom tržištu, uglas će sugovornici koji predstavljaju različite poslovne djelatnosti. Clarum halal primjenjuje od 2008. godine, prvo zbog izvoza na tržište Njemačke, kasnije cijele Europe, a u budućnosti se nadamo i izvozu na Bliski istok ili Daleki istok, istaknuo je Šimić. Za proizvodnju plastične ambalaže halal predstavlja konkurentsku prednost u odnosu na ostale firme koje se bave istim poslovima, naglašava Andlar, dok Protić dodaje da su oni prvi iz catering biznisa kojemu je palo na pamet i koji su certificirani halalom, čijim smo uvođenjem imali stalan rast, naglašava Jurica Protić u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom i voditeljem nove, jedinstvene podcast emisije ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji – Halal Business Info. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti.

Tri djelatnosti, tri pozitivna iskustva

Clarum je prehrambena tvrtka koja posluje od 1989. godine, a u svom proizvodnom programu ima tri divizije proizvoda suhu, svježu i zamrznutu tjesteninu, ističe Šimić te dodaje kako zapošljavaju 80 djelatnika i ostvaruje godišnji promet od šest milijuna eura te posluje na 16 tržišta u Europi i nešto više od 50 posto prihoda je od izvoza.

– Ja sam treća generacija koja vodi obiteljsku tvrtku Gec Plešce iz Gorskog kotara, zajedno sa dva brata. Bavimo se proizvodnjom plastične ambalaže od polietilena -plastične vrećice i plastične folije. Gec ima 16 zaposlenih i godišnje prerađujemo 2000 tona materijala i toliko proizvoda. 2022. godina je protekla kao godina investicije i modernizacije gdje smo se opremili s dosta novih strojeva i dosta novih znanja tako da u 2023. na krilima treće generacije želimo napraviti novi iskorak nakon 53 godine, naglašava Andlar.

Zvona Catering, koja posluje od 1994. godine je obiteljska tvrtka sa 50 zaposlenih, u kojoj trenutno druga generacija vodi poslovanje. Izvorni i najveći biznis među tri segmenta poslovanje je catering biznis, osim toga imamo restorane zatvorenog tipa u kompanijama za njihove zaposlenike, a prošle godine smo krenuli i s brendom N’oublie. Riječ je, naime, o zasebnom slastičarskom brendu, a početkom ožujka otvaramo i prvu slastičarnu i tu imamo ambicije u širenju. Etablirani smo na tržištu kao jedna od najjačih kompanija naše branše u Hrvatskoj, a radili smo i u BiH, Sloveniji i Austriji, otkriva Protić.

Šimić i Protić nagalašavaju kako već u svojem poslovanju zadovoljavaju sve kriterije i posjeduju certifikate, tako da im je halal bila nadogradnja HACAP-a. Najveći je izazov bio naći dobavljače koji su halal certificirani, naglašava Protić, dok Šimić dodaje kako i kupci koji nemaju vjerskih razloga birati halal proizvode, svejedno lakše biraju takav proizvod jer uz halal certifikat vide još jednu dodatnu sigurnost hrane i dodatnu potvrdu kvalitete. Dodaje da njihovi proizvodi sami po sebi nisu sadržali haram, nedozvoljene sastojke, tako da dobivanje halal certifikata nije bilo komplicirano.

Andlar pak pojašnjava da polietilen kao materijal sam po sebi zadovoljava sve halal kriterije i zapravo nije bilo nekakvih posebnih zahtjeva, ali im je certifikat puno značio i znači jer se time izdvajaju od ostalih proizvođača plastične ambalaže, zbog čega su i sklopili poslove, primjerice, s grupacijom Perutnina u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kome treba halal – malima ili velikima?

Svima, uglas će trojac sugovornika.

– Zvona Catering ima različite aspekte korisnosti halal certifikata, a financijska je samo jedna od nih, tvrdi Protić. Dodatan benefit je i kad predstavljate svoju firmu, a ona između ostaloga posjeduje i halal certifikat, što je pokazatelj da ste ozbiljno poduzeće koje se brine o svojim kupcima i klijentima kao i zdravstvenoj ispravnosti. Mi imamo dvogodišnji ugovor koji se obnavlja nakon isteka tog roka i kontrole koje se vrše svake godine, naglašava.

– Glede obnove certifikata Isto je i kod plastike kao i tjestenine, kod nas svaki novi dobavljač, svaki novi ulaz u proizvodnju mi prijavljujemo kako bi se vidjelo događaju li se kakve promjene u našoj proizvodnji i vidi je li još uvijek sve u tom potrebnom standardu, potvrdili su Andlar i Šimić.

I dok Andlar smatra da se o halalu jako malo priča i jako malo zna, šita zajednica nije upućena, navodi i upit kojeg su imali ‘jesu li to prešli na islam’, Šimić odgovora potpuno drugim iskustvom jer u dijelu prehrambene industrije dobro se razumije što znači halal certifikat i njegovi i benefiti.  Skoro sva prehrambena industrija ima barem jedan proizvod ima halal certificiran, ako ne i više, naglašava Šimić. Posebno ocjenjuje da su nastojanja Aldina Dugonjića, voditelja Centra za certificiranje halal kvalitete i trenutačnog muftije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza Hasanovića – urodila plodom. –

– Prehrambena industrija zna što je halal, možda neki drugi dijelovi industrije znaju manje. Ono što vidim kao priliku i gdje bi se trebalo više raditi je halal u turizmu, gdje sigurno postoji šansa i prilika za dolazak turista, naglašava Šimić.

– Halal tržište vidim kao akcelerator gospodarstva, a moram se složiti da nije dovoljno prepoznat. Ipak imamo progresiju i napredak broja dobavljača u odnosu na razdoblje kad smo kretali. Generalno smo društvo propuštenih prilika jer nama, kada je iole dobro, upadnemo u neku učmalost. Primjerice, koliko imate certificiranih halal hotela i restorana u turizmu, a muslimanska populacija u svijetu je sve veća i spremna na putovanja i dolaske. Da, u poslovnoj zajednici nedovoljno je prepoznato halal certificiranje, kaže Protić.

Upitani o poslovnoj i poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, Andlar, Šimić i Protić odgovara kako hrvatsko poduzetništvo ide naprijed, kao u konačnici svih ovih 30 godina, samo su u pitanju mali koraci, ali idemo naprijed. Što su još rekli hrvatski poduzetnici u podcastu, posebno u dijelu problema osiguranja radne snage i kako to riješavaju, poslušajte.

Jedinstvena mjesečna emisija o najbrže rastućem tržištu u svijetu danas – proizvodima i uslugama s halal certifikatom, pripremljena u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete. Znate li koji sve proizvodi i kompanije posjeduju halal certifikat provjerite.

Autori: Boris Živković i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.