Tvrtka Orbico lani je završila godinu s 3,2 milijarde eura prometa, a do 2030. godine plan je gotovo udvostručiti tu brojku. Dio rasta bit će organski, a dio kroz preuzimanja, od kojih je jedna akvizicija u Ukrajini, vrijedna oko 50 milijuna eura, nakon što završi rat, već i dogovorena, istaknuo je za PoslovniFM vlasnik Orbico Grupe Branko Roglić. Dodao je da su im ukupni krediti i dalje nula, da je EBITDA lani bila 72 milijuna eura.

– Nikad nisam isplaćivao dobiti, tek simbolične, nego usmjeravao novac u rast kompanije, napomenuo je Roglić dodajući kako ‘dug nije dobar drug’. Tom izrekom sam se i ja uvijek koristio, pa su stoga i moja zaduženja bila vrlo mala, napominje.

Orbico radi u 20 država, odnosno trenutačno u 18, jer je poslovanje u Rusiji zamrznuto, dok će se poslovanje u Bjelorusiji potpuno ugasiti, uz gotovo 8 tisuća zaposlenih. Poslovna 2022. završila je izvrsno, digitalizirali smo se, napravili logističke centre u Poljskoj i Bugarskoj (Sofiji), oba su digitalizirana i robotizirana, a ove godine kreće gradnja logističkog centra u Zdenčini, koji će isto biti robotiziran, najavljuje osnivač i vlasnik Orbico grupe, jedne od najvećih međunarodnih distribucijskih i logističkih kompanija.

– Mnogi kod nas nisu shvatili da poduzetništvo nije luksuz. To je briga za ljude, a ako poduzetnik to shvati i da je odgovoran za njihov razvoj i njihovu djecu, onda se ponaša drugačije pa neće sebi kupiti jahtu a radnike plaćati po 2 tisuće kuna, a imali smo takav primjer u Splitu, podsjetio je Roglić i dodao. No, svi takvi su bankrotirali. Nadam se da će to biti pouka svim mladim poduzetnicima da brinu o svojim ljudima i dugoročnosti poslovanja. Profit može služiti samo za razvoj, plaćanje svojih ljudi, smanjenje duga prema bankama i razmišljanju dugoročno, poručio je. Cjelovitu emisiju podcasta RItam posla, kojeg uređuje i vodi Lidija Kiseljak, možete poslušati u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Tako dobra tvrtka ima naravno i ponude za preuzimanje, zapitala je urednica.

– Dobivali smo i dobivamo ponude od Arapa, ali to ne dolazi u obzir. Kada imate tvrtku koju ste osnovali i gradili od početaka, to je vaše dijete. Imam i dva sina, šestoro unučadi i svi oni mogu nastaviti posao. Imamo kome ostaviti tvrtku i ponosan sam na njih i na tvrtku. Oba sina su završila ekonomiju i željeli su nastaviti posao. Imao sam sreće. Ja sam u posljednje vrijeme predsjednik NO i kontroliram što se radi, dok mi je na čelu Uprave Grupe Slovenac Jure (Jurij Tršan) koji je došao k meni s 19, a sada ima 45 godina, čovjek koji još nije kravatu stavio. I boljeg menadžera ja ne znam, od znanja, sposobnosti do energije, ponosno će Roglić.

– Inače, kako poslujem i u Sloveniji, usporedbe radi, mogu reći da je ta zemlja za poslovanje izvrsna, dok na drugu poziciju stavljam Poljsku. U načelu bih ocijenio ‘što južnije to tužnije‘, naglasio je. Ipak smatra da ćemo se i mi uozbiljiti i postati sve bolji, kao i bolje iskoristiti prednosti naše obale u turizmu i Slavonije u proizvodnji hrane.

Nagraditi zaposlene uvijek, ali fali radne snage

– U tvrtki imam praksu nagrađivanja najbolje poduzetničke ideje. Ona koja je najviše pomogla rastu prometa ili smanjenju troškova nagrađena je i dobije se stimulacija. Fluktuacije u tvrtki nema, neki koji su i otišli, čak su se i vratili. Trenutačno imamo veći problem s radnom snagom, pa smo i mi zaposlili Nepalce i Filipince i zadovoljan sam njihovim radom, kazao je Roglić.

U narodne obveznice nije uložio, jer on sa svojim poslom i ulaganjem može zaraditi i više od 3 posto zarade, odnosno imati profit veći od inflacije. Drugačije bi, kaže, postupio da je država ugrožena.

– Mislim da nikada nismo živjeli u lošijim uvjetima, kao što se to zbiva posljednjih nekoliko godina. Počelo je to sa slučajem Agrokor, pa potresi, pandemija, rat u Ukrajini.. To sve utječe na gospodarstvo, naše, ali i u okruženju i EU. Dobra je stvar što smo ušli u eurozonu i Schengen, jer smo se vratili kući od tamo gdje smo 1919. godine otišli kao guske u maglu. Vratili smo se Europi. Vjerujem da će se situacija stabilizirati, da će inflacija doći do pet posto i da će se gospodarska situacija popraviti.

– Kako  imamo na raspolaganju i više europskog novca, Vlada može lakše davati financijske injekcije za prevladavanje rastućih cijena.

Novi paket mjera Roglić ocjenjuje jako dobrim.

– Samo je pitanje koliko Vlada može to izdržati, jer te novce treba nadoknaditi. A to može samo gospodarstvo. Ograničavanje cijena energenata je zato dobro, iako je time dugoročno ugroženo poslovanje HEP-a i zato ga treba dokapitalizirati. To može učiniti država, ali opet novcem kojeg kroz poreze uzima od gospodarstva ili pak nekim europskim novcem, za koji je isto upitno koliko ga ima na raspolaganju, tumači Roglić.

Ipak, kaže da nema smisla zamrzavanje cijena i uvođenje bijelih lista.

– Na žalost do sada nismo imali ministra koji je nešto radio nego se samo bavio politikom. Logično bi bilo da jedan poduzetnik koji se je dokazao na tržištu bude barem savjetnik ministru, ocjenjuje.

– I nisam cijelo vrijeme više u tvrtki. Svaki ponedjeljak ujutro imam sastanak na kojem je predsjednik Uprave i moja dva sina. Napravimo analizu proteklog tjedna i planove za budućnost. Pa tako je i postavljen plan da do 2030. godine imamo 6,2 milijarde eura prometa. Redovito rastemo 10 do 15 posto. U srijedu se selim na more, jer sam u duši ribar. U ribičiju idem s prijateljem koji održava brodove, a i odnedavno mi je i vozač, zaključio je razgovor za PoslovniFM jedinstveni Branko Roglić.

Autorica: Lidija Kiseljak Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.