Iako poslovanje donekle miruje, potencijalni konflikti i sporovi ne miruju. Prva stvar koju bi poduzetnici trebali napraviti je ono što zapravo rade svaki dan i u redovnom poslovanju, a to je komunikacija. Razgovarati jedni s drugima. Sudovi sada ne rade, odnosno rade u nekim hitnim slučajevima, no slučajevi koji se odnose na poduzetnike uglavnom nisu hitni, tako da poduzetnici ne mogu riješiti neplaćanja, sporove i tako dalje ako uđu u sukobe. Dakle ovo je idealna situacija da poduzetnici svoje probleme rješavaju međusobno, s alatima na koje su najbolje naučili, a to su razgovori, komunikacija i pregovori, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Petar Petrić, osnivač i partner Odvjetničkog društva Petrić i Kajić d. o. o. iz Zagreba.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

U razgovoru s dr. Srđanom Šimcem, urednikom emisije Medijator, Petrić je vrlo iscrpno iznio način organiziranja poslovanja u vrijeme krize izazvane koronavirusom u kojoj smo suočeni s dramatičnim promjenama i u životu i u poslovanju. Nameće se, istaknuto je, i pitanje što bi poduzetnici trebali raditi kad se pojavi prvi problem, prvi konflikt sa strankom, s poslovnim partnerom, s dobavljačem, sa zakupnikom oko ispunjavanje ugovora.

U ovim okolnostima treba zaboraviti na rečenicu ‘tužit ću te’ ili ‘tuži me’, treba premostiti situaciju jer se nemaju kome drugom obratiti nego samima sebi, na način da se i obrate jedni drugima. Ono što je u ovoj situaciji jako važno, a o čemu su mnogi odvjetnici, pa i mi napisali brojne članke – je pregovaranje, kaže Petrić. Međutim, zaboravite pregovaranje na način da vi pobijedite a netko drugi izgubi. Pregovarajte na način da obje strane budu zadovoljne, da vas se druga strana sjeti kad sve ovo prođe i poželi vas kao najboljeg poslovnog partnera“, rekao je Petrić, koji je ne samo odvjetnik nego i medijator, i trener medijator, i zastupnik stranaka u medijaciji.

Zaboravite pregovaranje na način da vi pobijedite, a netko drugi izgubi

„Ono što je medijacija, ili hrvatski – mirenje, pružila meni i svim članovima našeg odvjetničkog tima, napominjem da su u našem Odvjetničkom društvu svi odvjetnici ujedno i medijatori, ali i mnogim drugim odvjetnicima koji su također medijatori, dakle ono što nam je medijacija donijela to je sasvim drugačiji način razmišljanja. Kad sam počeo raditi kao odvjetnik, dakle još kao vježbenik daleke 1996. godine, imao sam sasvim drugačiji pristup sukobima i sporovima. Važno mi je bilo pobijediti, drugu stranu na neki način položiti na pod kao u hrvanju, a nakon toga uživati u svojoj pobjedi. Međutim, pokazalo se da takav pristup, ne samo u rješavanju konflikata nego i u poslovanju, dovodi do toga da uskoro ostanete bez poslovnih partnera i bez druge strane s kojom, zapravo, trebate cijeli život poslovati.

S medijacijom sam se susreo nakon što je uvedena na sudovima kao način rješavanja konflikata Kad sam vidio koliko je efikasna, a uvidio sam to kao punomoćnik naših stranaka koje sam zastupao, odnosno savjetovao u postupcima medijacije, utvrdio sam da je Hrvatska udruga za mirenje centralno mjesto za medijaciju i edukaciju i certificiranje medijatora u našoj državi. Kao i moja kolegica iz ureda, odvjetnica Kaić, prije mene, pristupio sam mrežnoj stranici www.mirenje.hr, ugovorio online edukaciju, polaganje, i nakon toga zaključio da je to bio najisplativiji potez u mom profesionalnom životu, ali i u mom privatnom životu. Nakon toga postao sam izuzetno aktivan u medijatorskim krugovima i kada bih sad mogao birati što sam trebao prije poduzeti a nisam, sigurno bih rekao da mi je žao što nisam prije upoznao medijaciju, naglašava Petrić.

„U ovo doba krize, kao i mnogi drugi odvjetnici, koje moram pohvaliti, i naše odvjetničko društvo uspjelo se jako brzo reorganizirati i okrenuti zajedničkom radu, ponajprije zahvaljujući tehnologiji videokonferencija i audiokomunikacija kao što su Zoom, Teams, Skype, Slack…, ima ih mnogo. Naše sjedište, naš ured, ostao je u funkciji, tako da smo ostali na raspolaganju strankama, i u uredu i na terenu, ali i na novi način – ‘u oblaku’. Svi smo dostupni e-mailovima, telefonom, videolinkovima, i silom prilika spremni smo za još bolju komunikaciju nego što je to bilo do sada, kaže Petrić.

Koliko god da je ova okolina neugodna za cijelu poslovnu zajednicu, pa tako i za nas kao savjetnike te poslovne zajednice, mogu reći, dakle, da sam zadovoljan jer naš ured dobro funkcionira i izvan fizičkog poslovnog prostora“, istaknuo je odvjetnik Petrić. Posebno mjesto u poslovanju posvećuje poduzetnicima. Dakako da su u ovoj krizi i jedni i drugi suočeni s mnoštvom nepoznanica i poteškoća. S čime se trenutačno suočavaju, koje su im najveće poteškoće?, pitao je urednik emisije.

A zašto stranke cijene medijaciju? Zato jer prepoznaju vrijednost medijacije u pronalaženju rješenja koja vode do sporazuma

Poduzetnici svakim danom iznova kreću novom snagom u poduzetničke vode. I to se upravo desilo i među poduzetnicima koji su naše stranke. Kao odvjetnik i poduzetnik i ja sam se suočio s time da svako jutro, bez obzira na vanjske faktore, moram ustati s velikom dozom optimizma i čvrsto vjerovati da će taj dan i idući dan biti dobri. Uočavam da su se poduzetnici vrlo brzo prilagodili, restorani i trgovine funkcioniraju putem e-trgovine i dostave, na isti način funkcioniraju mikro, mali i srednji poduzetnici, ali i korporacije funkcioniraju online, funkcioniraju putem video konferencija. I ono što ja još uvijek ne mogu vjerovati, fitness i sportski treninzi održavaju se putem mreža, đaci sudjeluju u nastavi online, plesne škole nude online plesne treninge. Dakle, u samo mjesec dana dobili smo potpuno novci načini poslovanja. To me ispunjava osjećajem hrabrosti i poštovanja prema svim odvjetnicima, a i ja sam član te zajednice, da ćemo se iz ovog izvući brzo i mnogo bolji“, ustvrdio je Petrić.

Vratimo se medijaciji. Ona nije poput suđenja usmjerena na stvaranje pobjednika i gubitnika, već na kooperaciju, dakle na suživot, na suposlovanje i na postizanje rezultata s kojim će obje strane na kraju tog puta izaći nasmijane i pune samopouzdanja, a ne loše raspoložene, a neke od njih i na neki način ponižene. Zašto suci i odvjetnici cijene medijaciju? Zbog brzine, provjerljivosti i učinkovitosti koja ih dovodi do postizanja nagodbe. A zašto stranke cijene medijaciju? Zato jer prepoznaju vrijednost medijacije u pronalaženju rješenja koja vode do sporazuma. Uz savjete svojih odvjetnika i zastupnika stranke koje čak nisu ni navikle na efikasno rješavanje svojih sporova, otkrivaju ovu privlačnost medijacije. Medijator sam dakle u Hrvatskoj udruzi za mirenje, koja je izuzetno aktivna, brojni su okrugli stolovi i predavanja kojima se članovi, ali i svi oni koji su zainteresirani, mogu pridružiti. To je jedna intelektualna meka dobrog načina rješavanja konflikata i sporova, a ja, kao pristran medijator, smatram da je to najbolji način rješavanja sporova“, ustvrdio je, uz ostalo, odvjetnik Petar Petrić u razgovoru za poslovniFM u emisiji Medijator.

Objavljeno 1. svibnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM