Najdraži dio arhitekture, s jedne strane, je kad nekome stvaraš dom i kada si zajedno sa njim, njegovim željama u projektnim zadacima, a s druge strane kad imaš priliku raditi nešto nesvakidašnje, nešto što je pravi izazov. Znači, sada radimo vrlo zanimljiv projekt, robotski restoran, koji će u principu funkcionirati sa robotima kuharima. To su roboti, to nije nikakva Sci-Fi varijanta, koji jela pripremaju točno i savršeno po receptu i koji predstavljaju kuharski tim. Izazovno je arhitektonski raditi, vjerojatno, prvi robotski restoran u svijetu. Tako da je odluku što je draže, gotovo nemoguće donijeti, istaknuo je za PoslovniFM Mislav Bašić, vlasnik i glavni projektant arhitektonskog ureda 4uHa.

A ime kao ime, naziv je prepoznatljiv, vrlo zvučan i pamtljiv, danas već brend, nastalo je kao neki štos, ali za prepoznatljivost na tržištu i taj naziv nosi svoju marketinšku zaslugu, istaknuo je Bašić u razgovoru sa Sandrom Kraljevićem, urednikom emisije Mislište. Dodao je i da su 4uHa kratica za urbanizam, hortikulturu i arhitekturu, a tvrtka je registrirana na kućnom broju 4. Kad u nekoj općini predamo projekte za dozvolu, ne traže nas kasnije po urudžbenom broju, nego pitamo tko ima projekt 4uHa, uz smiješak će Bašić. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Tvrtka je nastala prije deset godina, 2011. Od jednog do 20 zaposlenih, od koji je 8090 % mladih (26-27 godina) i nekoliko iskusnih lisaca i lisica, zbog čega taj spoj izgleda jako, jako dobro.U otvorenom kolektivu sa 20-ak zaposlenih, kakav smo mi, bitno je da cijela priča bude bude poštena i dosta fer, da se ni jedan pojedinac ne osjeća zakinuto na bilo koji način, primjerice da je dobio mjesec dana za neki projekt, a drugi je dobio tri mjeseca, tako da kod same dodjele projekata treba o tom segmentu jako puno voditi računa, smatra Bašić. Ocjenjuje da je prijateljski, obiteljski pristup, izgradio ured. No, sad se posao razgranao i potreban je organiziran i strukturiran pristup, zadržavajući naravno otvorene razgovore na svim razinama i tko što želi, kome što smeta, što mijenjati i poboljšati. U bilo kojim teškim životnim situacijama apsolutno treba biti prijatelj i podrška, ali s druge strane treba jako paziti i s jedne i s druge strane da se taj prijateljski pristup ne zloupotrebljava, naglašava.

Velika opasnost prijateljskog pristupa je gubitak granica. Znači, nekad počnemo shvaćati neke stvari osobno, a u biti je posao, posao! I onda treba na neki način podvući crtu i reći – gle ovo je posao, izvan posla se možemo zafrkavati, ovo je posao i unutar tog poslovnog dijela moramo napraviti to, to i to, ispoštovati te rokove i projekt mora imati takvu i takvu kvalitetu. A kada odradimo posao, možemo što hoćemo, poručio je Bašić.

Na upit o izboru zaposlenika, Bašić odgovara kako je uvijek najveći izazov uklopiti individualca u jednu harmoničnu cjelinu. Zato je jako bitno prepoznati kvalitete, ali i nedostatke kod pojedinaca. Kvalitete je potrebno usmjeravati, a mane i nedostatke ispravljati do određene razine ili jednostavno ne dopustiti da te mane dolaze do izražaja. Konkretno, netko je jako dobar u projektiranju interijera, jako dobar u kreativnom procesu, ali zato je manje dobar u nekoj tehničkoj razradi, tehničkom razmišljanju. Svima treba pronaći dobru i adekvatnu poziciju unutar tima, smatra temeljem svog iskustva Bašić. I zato su, kaže, glavni izazovi prvenstveno vezani uz ljude – kako ih motivirati, kako naći ono što osobno čovjeka motivira, nekome je to pohvala, nekome nagrada, nekome je to osjećaj sigurnosti te na taj način usmjeravati na neki način razvoj pojedinca kako bi se osjećao dobro i da daje najbolje što može u kolektivu.

Planiramo daljnji razvoj. Isto tako planiramo i širenje izvan granica, otvorili smo već neke projekte na njemačkom tržištu. To nam je dosta interesantno jer vidimo da tu ima dosta prostora za naše usluge, istaknuo je na kraju razgovora za PoslovniFM Mislav Bašić, koji je nedavno proglašen UGP poduzetnikom godine, na izboru Udruge Glas poduzetnika.

Autori: Sandro Kraljević i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Mislište: Mislav Bašić pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 10. prosinca 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM