Školovao sam se za frizera u legendarnom Tony&Guy salonu u Londonu, a posebno mi se svidio timski način rada i funkcioniranja djelatnika te način na koji se usluga pružala samom klijentu. Individualan pristup. Znao sam da to Hrvatskoj fali, i po povratku sam, prije 10 godina i bez obzira na krizu, točno znao što želim otvarajući salon. Da, od malih nogu sam znao da ću biti frizer, no nisam znao i pomišljao da ću biti pritom i poduzetnik, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Zvonimir Franić, vlasnik frizerskog Salona Franić.

Pandemija COVID-a i lockdown ‘krivci’ su za stvaranje i pokretanje vlastitog brenda. Hair by Franić ekstenzije za kosu. Naprosto, bilo je teško ideje o kojima sam razmišljao pokrenuti uz svakodnevan, višesatni rad u salonu, tako da je boravak kući ipak donio nešto dobro. Vodio sam se željom za pokretanjem nečega čega nema na tržištu, autentičnog te što nema rok i mogući istek trajanja, uz smiješak je kazao Franić, u razgovoru sa Sandrom Kraljevićem, urednikom emisije Mislište.

Tako se krenulo s ekstenzijama od 100 posto ljudske kose, a već razmišljamo o novim proizvodima i širenjem, kazao je Franić, a na opasku kako je postao time prvi frizer u Hrvatskoj sa vlastitim imenom brenda, Franić odgovara kako nije te titule svjestan jer si je, kaže,postavio cilj ostvariti neke zadane ciljeve prije 30. godine života. I da, uspio sam, ali sam krenuo jako mlad, kazao je.

Bit je u odnosu prema klijentu, zapravo našem poslu frizera stilista, koji mora doživjeti klijenta i ponuditi nešto što mu odgovara, pojasnio je

Puno zahtjevnih frizura napravljeno je tijekom rada salona. Zadnja zahtjevna, bila je za našu predstavnicu Albinu na Eurosongu na Dori, upravo s tim novim brendom ekstenzija. Na frizuri se radilo dva dana po par sati, prethodno se radilo nekoliko sati na ekstenzijama, pa je to najduže vrijeme provedeno za jednu frizuru, istaknuo je Franić.

Nemam problem klijentu/klijentici reći istinu, što se može, a što ne, kazao je Franić, dodajući da su želje jedno, a mogućnosti sasvim nešto drugo. Na upit odgovara kako svi frizeri se zapravo bave psihologijom, svjesni toga ili ne, život nas na to natjera.

Osoba u trenutku kad joj operemo kosu je malo ranjiv, nekad se želi otvoriti. Neki to žele, a neki ne, želeći dobiti fizuru po koju je osoba došla. Bitno je samo ne nositi posao, probleme klijenata, doma. Priznajem, trebalo mi je neko vrijeme, da to mogu učiniti. Podsjetio je, uz smiješak, na istraživanje koje je pokazalo da se klijentice više povjeravaju svom frizeru, nego svećeniku.

Upitan kakav je poslodavac, vođa prema svojim djelatnicima, Franić je prije odgovora kazao kako je, svjestan nedostatka znanja u vođenju, pohađao brojne seminare i biznis edukacije. Same situacije su me tijekom rada naučile puno, kako se ponašati, došli smo sa troje smo došli do 11 zaposlenih. Strog sam šef i mora se znati granica između posla i prijateljstva. Istodobno, ne volim biti samo šef, sa kolegama provodim jako puno vremena. To je bilo najteže, imati obiteljsku atmosferu, tim i radimo dobar posao, kazao je Franić, dodajući da je to najteži, ali i najveći njegov uspjeh.

Nekad se govorilo ne možete jesti sa šefom za istom stolom, a kod mene morate jesti za istim stolom, jer smo zajedno cijele dane. Najveći izazov, kada pričamo o vođenju ljudi unutar frizerskog salona, bio stvoriti ekipu kao tim. Svaki od njih je dobar, sa krugom svojih klijenata, svaki sa svojim egom. Pomiriti sve to, je uspjeh, kaže, dometnuvši da se i osobno pritom jako razvio i sazrio, naučio i da u timu svatko mora raditi svoj segment posla.

Na upit o društvenim mrežama, odgovara kako su za njihov posao društvene mreže bitne. Krenuo sam među prvima, a i poslovno 50 posto poslovanja i kupnje stiže preko Instagrama posebno, kazao je. Društvene mreže povezale su sve generacije, smatra.

Savjet mladima pa i sebi prije 10 godina – ne opterećujte se glupostima, ne trošite energiju na stvari koje uopće nisu bitne, kazao je na kraju razgovora za PoslovniFM Zvonimir Franić.

Autori: Sandro Kraljević i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Mislište: Zvonimir Franić pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 17. prosinca 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM