Integrativna medicina je širok pojam koji predstavlja zapravo pogled na pacijenta, u kojem je naglašen taj odnos između pacijenta i liječnika. Pritom se više pažnje obraća na uzroke koje su dovele do neke bolesti, za razliku od našeg klasičnog medicinskog pristupa gdje tretiramo posljedice bolesti. To je pristup koji nije od jučer, po svijetu na mnogim mjestima postao je sastavnim dijelom i bolničkim odjela. Nadam se da će se i Hrvatska tomu u većem broju pridružiti u budućnosti. Smatrala sam da ljudima treba medicinski ponuditi nešto što nedostaje. Svi smo svjesni da osobe koje nisu naišle na rješenje za njihove tegobe i zadovoljavajuće liječenje odlaze kod raznoraznih osoba koji bazično nisu liječnici, a bave se tretiranjem ljudskih problema. Ocijenila sam kako je potrebno da kao liječnik zakoračim u to područje i ponudim neke metode koje su zdrave i dobre za organizam, kojima je primarni cilj jačanje naše obrambene moći i imunološkog sustava, kako bi on uspješno obranio od svih potencijalnih bolesti, istaknula je za PoslovniFM doc.dr. Maša Hrelec Patrlj, vlasnica i direktorica Poliklinike Holistera- Centra za Integrativnu medicinu.

Naravno, dodaje, da dio tih terapija ima kurativni efekt, pa će pomoći i u liječenju same bolesti.

Na upit zašto to nije zastupljeno u većem omjeru, Hrelec Patrlj kaže kako Hrvatska tu nije izuzetak.

Što se tiče medicine, još u prošlom stoljeću, medicina je bila integrativna i holistička, zaista je priznavala mnoge metode kojima je bilo glavno da ne smiju nanositi nikakvu štetu čovjeku. A ako su donosile korist i pomoć, bile su dio liječenja. Međutim, polovicom stoljeća i nekako s otkrićem i penicilina i svega toga što je bilo vezano uz konkretan lijek i nekog uzročnika i njegov lijek te velikim razvojem te farmakološke industrije, ta industrija je preuzela edukaciju iz medicine i najviše se usmjerila u taj kurativni dio, što se tiče farmakoloških pripravaka. Najveći dio svijeta, pa i Hrvatska, još uvijek je dosta u tom jednom, tvrdom principu, gdje nije dozvoljeno baš puno dodatnih korisnih terapija, istaknula je Hrelec Patrlj u razgovoru s Tanjom Pureta, urednicom emisije Psihologija uspjeha. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje

Na uredničinu konstataciju da je Hrvatska pionir u tom novo-starom pristupu očuvanja zdravlja i osnaživanju imuniteta, Hrelec Patrlj ističe i da je njoj osobno bilo prilično frustrirajuće bilo vidjeti u medicini dosta neriješenih, odnosno teško rješivih situacija i kroničnih bolesti karcinoma, za koje još uvijek nemamo savršene tretmane, da možemo reći da smo izliječili nekoga. No, puno je situacija u kojima ima prostora da se ljudima pomogne na dodatne načine, koji moraju biti medicinski i znanstveno utemeljeni. Znači ne radimo na nikakvim principima koji nisu principi inače klasične medicine, naglasila je vlasnica poliklinike.

Iza Hrelec Patrlj je impresivna karijera – docentica na Medicinskom fakultetu, doktorica znanosti, specijalistica za dječju kirurgiju i dugogodišnja zaposlenica Klaićeve bolnice, osnivačica jednodnevne kirurgiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak, predsjednica Hrvatskog društva za jednodnevnu kirurgiju. I što je razlog, što vas je potaknulo da otvorite vlastitu polikliniku? zapitala je urednica Pureta.

– U Klaićevoj sam imala mnoge pacijente s malignim bolestima, koje sam operirala. I uvijek sam bila, na neki način. nezadovoljna što tim osobama, toj djeci koja imaju tegobe, ne možemo pružiti više. Tu je počela moja zainteresiranost za znanost i traženje odgovora na pitanje ‘zar je moguće da ništa drugo ne postoji osim onoga što nudimo‘. I otvorio se cijeli svijet integrativne medicine, u koji sam zdušno zakoračila, počela se educirati, s ciljem da to ponudim ljudima. I jedini način je bilo otvaranje privatne poliklinike, pojašnjava Hrelec Patrlj.

– Hrvatska apsolutno ima vrhunske stručnjake u medicini, na svim područjima, i ni po čemu ne zaostajemo za svjetskim rezultatima u medicini. Ali za mlade specijalizante i specijaliste nužno je da provedu dio svoje edukacije u inozemstvu, ocijenila je. Kad ste to vidjeli i metode isprobali, iznjedrili nova dostignuća, tada to treba primijeniti kod nas.

Za bolje shvaćanje pojma i cjelokupnog sadržaja koji se smatra integrativnom medicinom, posebno zbog nedovoljne poznatosti što to predstavlja, Hrelec Patrlj predlaže da pacijenti koji imaju bilo kakvo pitanje ili nedoumicu jesu li oni kandidati za bilo koju od naših metoda, tretmana, liječenja ili na bilo koji način žele poboljšati svoje zdravlje, bez obzira osjećaju li se zdravo, imaju neke tegobe ili imaju konkretnu dijagnozu neke bolesti, dođu na prvi konzultativni sastanak. Kroz sat i pol do dva sata, pa i dulje, dobijem uvid u sve aspekte njegova života, uvid u njegov život – zapravo punu zdravstvenu i socijalnu anamnezu. Tek nakon toga mogu ponuditi neku od metoda i tretmana koji sigurno ne mogu čovjeku naštetiti, ističe.

Izdvaja postupak autohemotransfuzije ozona, tretmana koji jedini u nas provodi Poliklinika na čijem je čelu, a koji polazi od indirektnog obogaćivanja krvi ozonom, što ima puno korisnih učinaka za tijelo – od podizanja imunološkog sustava, poboljšanja stanja zglobova do poboljšanja cirkulacije, a time se poboljšava i neurološki sustav, istaknula je Hrelec Patrlj za PoslovniFM.

Autori: Tanja Pureta i Darko Buković

Emisija Psihologija uspjeha: Maša Hrelec Patrlj pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 26. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM