Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. To je mjera koja se provodi pet godina, u šest krugova prikupljeno je više od 22.000 zahtjeva. To je mjera za mlade. Ciljevi su da se mladima omogući da ostanu u manje razvijenim gradovima i općinama. U posljednjem krugu kamatne stope su na rekordno niskoj razini. Zaprimili smo 4.739 zahtjeva, 4.642 su odobrena, 30 odbijeno, 67 je odustalo i raskinuta je odluka, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Goran Golenić, pomoćnik direktora Odjela za subvencioniranje stambenih kredita u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

– Najveći broj odobrenih kredita odnosi se na Zagreb, više od 6.000. Ono što je važno naglasiti, druga po brojnosti kredita je Osječko baranjska županija s više od 2.000 odobrenih kredita, slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Pri vrhu su, naglašavam, i Brodsko-posavska županija i Vukovarsko-srijemska županija iz kojih je najveći broj građana odlazio u posljednjih nekoliko godina. Promatramo li gradove, naravno, Zagreb je na prvome mjestu, slijedi Osijek s više od 1.100 odobrenih zahtjeva, pa Split i Rijeka te Slavonski brod, istaknuo je Golenić u razgovoru s Tinom Bašićem, urednikom emisije ZGRADOnačelnik, koju u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i portal ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Puno je polemika oko subvencioniranih stambenih kredita, popularno zvanih ‘APN krediti’. Neki se slažu s time da država mladima plaća dio rate kredita, neki ne dijele taj stav. Ipak, građani se javljaju na te javne pozive i kupuju nekretnine na taj način.

No, pored subvencioniranih stambenih kredita, APN već 20 godina provodi i program poticajne stanogradnje (POS).

– POS je program koji traje već 20 godina i imao je svoje uspone i padove. U ovome trenutku je 11 lokacija u izgradnji, a brojne su u pripremi. Uloga APN-a je velika u tome programu. APN je nositelj investitorskog posla vezano za izgradnju i prodaju tih stanova. To su poslovi pripreme lokacije, ugovaranje zemljišta, izgradnja zgrade i praćenje izgradnje, prodaja stanova i praćenje tih objekata u garantnom roku. Važno je naglasiti da je cijena kvadrata stana u POS-u maksimalno 1.350 eura i ne može biti viša. Niske su kamatne stope, a tu je i sigurnost državnog programa da će ti objekti biti i izgrađeni, objasnio je Golenić.

Istaknuo je da je program zamišljen uz suradnju s brojnim jedinicama lokalne samouprave, koje su dužne  provoditi stambenu politiku.

– Rade se ankete, provode istraživanja i procjenjuje interes građana. Rade se liste u suradnji s APN-om. Pravo na kupnju imaju oni građani koji nemaju u vlasništvu nekretninu i koji nemaju adekvatno riješeno svoje stambeno pitanje. U tim natječajima postoje i podkriteriji. To sve uglavnom rade jedinice lokalne samouprave. Za kupnju stanova postoje liste, unaprijed se znaju kupci tih stanova – kaže Golenić.

Na urednikovu konstataciju koju je potkrijepio analizama brojnih analitičara koji kažu da su ‘APN’ krediti uzrokovali rast cijena nekretnina u RH i da je taj rast cijene ‘pojeo’ subvenciju, Golenić kaže da APN striktno provodi zakon o subvencioniranju.

– No, nažalost, svjesni smo rasta cijena nekretnina na tržištu. Raste cijena nekretnina i u Europi. Neovisno o svim problemima, mladi tu mjeru i dalje smatraju dobrom, što potvrđuju brojke posljednjeg natječaja. Unatoč rastu cijena nekretnina, broj zahtjeva nije padao, nego je rastao.  S druge strane, je li cijena ‘pojela’ subvenciju, možda bi trebalo pitati građane Brodsko-posavske ili Osječko-baranjske županije. Njima nije takva situacija – rekao je Golenić u razgovoru za emisiju Zgradonačelnik.

Autor: Tin Bašić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 22. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM