Ne možemo više graditi tradicionalno i na taj način više ne možemo pristupati okolišu. Kad se kaže ‘zelena gradnja’, ljudi misle prvenstveno na neku zgradu. A mi kažemo da se bavimo izgrađenim okolišem. Zelena gradnja, kaže, nije samo način gradnje, nego sve ono što se tiče zgrade i oko zgrade. Čak i naselju, istaknuo je za poslovniFM Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Investitori su najviše svjesni što je zelena gradnja jer, iako će u startu uložiti više, u konačnici će takve nekretnine brže prodati po višoj cijeni. Puno je investitora i u Hrvatskoj koji rade zeleno, istaknuo je Smolar u razgovoru s Tinom Bašićem, urednikom emisije ZGRADOnačelnik, koju u partnerstvu donose prvi poslovni internet i podcast radio PoslovniFM i portal ZGRADOnačelnik.hr, prvi online savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Imamo nekoliko primera takvi, zelenih zgrada u Hrvatskoj. Neke su cetificirane po međunarodnim standardima zelene gradnje. Zračna luka Franjo Tuđman jedna je od takvih, zelenih, zgrada, ističe Smolar.

Tri su ključna aspekta zelene gradnje. Prvi je okolišni, dakle kakav je utjecaj zgrade na okoliš i na klimu. Drugi je društveni aspekt, kako utječe na čovjeka i njegovo zdravlje. I treći, ekonomski i gospodarski aspekt, koliko to sve košta. Pristupi li se pametno cijeloj gradnji, sjednu li u dovoljno ranoj fazi svi ključni akteri za stol, onda se takva zgrada može napraviti tako da je ona isplativija u startu, smatra kaže Smolar.

Primjer zelene zgrade u odnosu na običnu

Na urednikov upit predstavio je Hrvatski savjet za zelenu gradnju. Riječ je o međunarodnoj organizaciji, osnovanoj prije 12 godina. Dio su najvećeg svjetskog savjeta za zelenu gradnju. Bave se zelenom gradnjom, održivom gradnjom i infrastrukturom, energetskom učinkovitošću, općenito izgrađenim okolišom. U članstvu je 107 članova, tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, među kojima su i međunarodne koje u Hrvatskoj posluju preko tvrtki kćeri. To je organizacija koja okuplja operativce u toj vrsti biznisa, s ciljem da se gradnja u Hrvatskoj obavlja modernije, zelenije.

Zelene zgrade postižu veću ekonomsku isplativost:

  • 16 posto više prodajne cijene
  • 6 posto više rente
  • 13 posto niže troškove održavanja

i istodobno smanjuju:

  • Potrošnju energije od 50 posto
  • Potrošnju vode za 40 posto
  • Emisiju CO2 za 40 posto

Na pitanje o cijeni, odnosno činjenici da su materijali koji se koriste u zelenog gradnji skuplji od gradnje obične zgrade, sustavi grijanja moderniji, Smolar kaže da postoji nekoliko razina ‘zelenosti’.

– Jer, ako gradimo ‘zeleni svemirski brod’, naravno da će takva zgrada biti jako skupa i vrlo vjerojatno neisplativa. No, ako se gradi ‘normalno zeleno’, uvijek je isplativa, zaključio je razgovor za poslovniFM Dean Smolar.

Autor: Tin Bašić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 24. rujna 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM