Mi uvijek razmatramo nove ideje. Kriza je dokaz da gledamo progresivno, da gledamo naprijed. Treba pratiti trendove. Dugoročno planiramo izlaz na vanjsko tržište, no fali nam količina. Neke investicije morat će biti odgođene za iduću godinu, no sve je zasad stabilno i ide po planu“, izjavio je za poslovniFM Goran Vrabec, direktor tvrtke Volim ljuto, koja proizvodi i prodaje pikantne umake na bazi ljutih papričica.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzimite za kasnije slušanje.

U posao s ljutim Vrabec je krenuo iz ljubavi prema ljutoj hrani, a u pokretanju biznisa pomogla mu je obitelj. Prve sjemenke čili papričica naručio je preko interneta i posadio ih u staklenke, a danas ima 30-ak tisuća sadnica papričica koje će, kada dozriju, postati glavni sastojak slasnih ljutih umaka koji su u svijetu osvojili mnogobrojne nagrade, a pronašli su i svoje počasno mjesto na domaćoj gastro sceni, podsjetio je Vrabec u emisiji Agrobiz, u razgovoru s voditeljicom Jasminkom Šikić.

„Ideja se rodila 2012. godine. Obitelj je bila ključna da se moj hobi pretvori u posao. Roditelji i moja djevojka bili su mi podrška. Da nije bilo njih, ostao bih na desetak sadnica i izradi umaka za svoj gušt“, kazao je te dodao da je s biznisom krenuo nakon što mu je otac prepustio jedan plastenik.

„Početak je bio ključan“, naglašava.

Vrlo brzo njegov se OPG razvio u uspješnu tvrtku koja bilježi godišnji rast od čak 30 posto, a prije nekoliko godina jedan od umaka koje proizvodi proglašen je drugim najboljim na svijetu.

„Rast nam je od početka bio stabilan, a održavamo ga i dandanas. U početku nismo ušli ni u kakva veća zaduživanja i kredite, a posao nam ide dobro. Nakon prve godine shvatili smo da postoji interes i da ima posla te da o nama ovisi koliki rast želimo“, objašnjava Vrabec.

Tvrtka Volim ljuto otvorena je 2013. godine kao OPG. Te je godine posađeno između 200 i 300 sadnica. Svake sezone broj posađenih papričica je rastao.

„Prije nekoliko dana završili smo sadnju. Mislim da ih sada imamo između 30 i 40 tisuća“, govori Vrabec te dodaje da je Volim ljuto istovremeno i OPG i tvrtka. OPG Volim ljuto bavi se uzgojem i preradom ljutih papričica, a istoimena tvrtka prodaje i distribuira proizvode. Trenutačno imaju deset zaposlenih.

„Kao poduzetnik koji posluje u Hrvatskoj, ne mogu biti skroz zadovoljan, ali nisam nezadovoljan. Usprkos svim preprekama, možemo biti zadovoljni rezultatom“, iskren je Vrabec.

Core business tvrtke Volim ljuto fermentirani su ljuti umaci na bazi različitih sorti ljutih papričica. Desetak vrsta ljutih umaka koje proizvodi sadrži oko 80 posto ljute papričice. Osim umaka, tvrtka prodaje 50-ak različitih proizvoda u koje spadaju i ukiseljene ljute papričice, a posebno su popularni njihovi poklon paketi duhovitih naziva. Nedavno je Volim ljuto ostvarilo i suradnju s istarskom proizvođačicom sira Vesnom Loborikom te su zajedno kreirali ljuti sir.

Trud i ljubav koju Vrabec i njegov tim ulažu u ‘ljuti posao’ prepoznat je i nagrađen u inozemstvu. Svoje umake šalju na međunarodna natjecanja ljute hrane, a uspjeh nije izostao. Na velikom američkom sajmu ljute hrane njihov umak proglašen je 2015. drugim najboljim u kategoriji ‘ultra hot’, lani su dobili nagradu za honey mustard u Ujedinjenom Kraljevstvu, a nagrada je bilo još.

Kriza koju je uzrokovao koronavirus nije znatnije utjecala na stabilnost tvrtke, iako su im zbog mjere zatvaranja restorana prihodi u tom segmentu pali za oko 30 posto.

„Tu nema pomoći, sve nas to vraća natrag, no poduzeli smo neke mjere da ublažimo taj pad. Na primjer, pojačali smo online prodaju pa nismo toliko izgubili. Dio prihoda izgubili smo, ali nije strašno“, govori Vrabec te dodaje da im je online prodaja i prije krize bila jaka te da je u posljednja dva mjeseca porasla za 15 do 20 posto.

Kriza zasad nije imala razorne posljedice na biznis s ljutom hranom, a mladi poduzetnik nada se da će tako i ostati.

Objavljeno 15. svibnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM