Iz obrtničke radionice: Atelier Staklić

Biti obrtnik je teško, a biti kreativan obrtnik i teže

Znate li da u Zagrebu djeluje obrtnica, jedina u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koja je diplomirala s tehnikom vitraja? Umjetnički staklarski atelier Staklić, kako se zove od 1984. godine, naslijedila je od oca Ivana koji se staklom bavi od 1955. godine, a čiji je nadimak bio upravo – Staklić. Akademska slikarica i obrtnica Dominique Jurić Kakša u razgovoru za poslovniFM prisjeća se kako joj je otac prenio ljubav za staklom s kojim živi cijeli svoj život, kako je usavršavala tehniku vitraja u Francuskoj i Švicarskoj te kako se svakodnevno bori za svoju umjetnost da bi, doslovno rečeno, opstala.

U emisiji Iz obrtničke radionice, urednice i voditeljice Sanje Plješa, Jurić Kakša naglasila je da je nakon prve diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest umjetnosti i etnologiju) te diplome slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti, tehniku vitraja usavršavala u Francuskoj (Chartres) i u Švicarskoj (Romont). Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Spajanjem obrta i umjetnosti, udahnula je novi život obiteljskoj staklarskoj radionici, dokazujući da jedno drugo ne isključuje. I tako do danas.

Vitraj, iako ga mnogi odmah svrstavaju u sakralnu umjetnost, ima primjenjivost u mnogobrojnim interijerima, kako stambenim tako i poslovnim prostorima, a posebnost je nevjerojatna prilagodba svjetlosti i boja.

Kolekciju suvenira „Zagreb u staklu“ čini šest poznatih zagrebačkih motiva – kula Lotrščak, Kamenita vrata, lanterna, tramvaj, šestinski kišobran i stari zagrebački oglasni stup

Dominique Jurić Kakša

Unatoč problemima koji su za male obrtnike mnogobrojni, ponosna je na radionice koje vodi i kroz koje je prošlo puno djece, ali i odraslih.

Pojašnjava kako se bavi s tri segmenta proizvoda – klasičan vitraj, tiffany tehnika te suveniri. Izrada vitraja isključivo je ručni rad, a sastoji se od više segmenata: skica, šablona, ručnog rezanja stakla i prilagođavanja olovnih profila za konstrukciju. Posebno je ponosna na kolekciju suvenira „Zagreb u staklu“, odnosno šest poznatih zagrebačkih motiva: kulu Lotrščak, Kamenita vrata, lanternu, tramvaj, šestinski kišobran i stari zagrebački oglasni stup, a već radi na novim motivima. Sve je počelo, otkriva u razgovoru, izradom staklenih božićnih ukrasa za bor za svoju obitelj, kad se rodila ideja da se takvo što primijeni kao originalan zagrebački suvenir.

„Stranci jesu zainteresirani, ali kako radim sama, teško je osigurati da vam se proizvodi široko pozicioniraju jer za to nema sredstava. Biti mali obrtnik je teško, a kreativan obrtnik i teže“, zaključuje Jurić Kakša.

„Volim svoj posao, vitraj je srednjovjekovna tehnika koja je preživjela“, istaknut će zagrebačka obrtnica najavljujući nove cikluse radionica na jesen i zimu 2019/2020.

„Nažalost“, s tugom će reći, „u Hrvatskoj se gotovo ništa više ne proizvodi pa se sav repromaterijal i sve potrebno za radionice mora uvoziti“, zaključila je priču Iz obrtničke radionice Dominique Jurić Kakša, vlasnica Umjetničkog staklarskog ateliera Staklić.