Osnovati tvrtku u Nizozemskoj bilo je teže nego u Hrvatskoj

Kad smo osnovali tvrtku u Nizozemskoj shvatili smo što su zaista poteškoće. Naime, za Hrvatsku se veže kriva percepcija. Zato bih savjetovao one koji ulaze u svijet poduzetništva da pokrenu startup u Hrvatskoj, a finalni proizvod izvoze na zapad, istaknuo  je u razgovoru za poslovniFM, Bruno Balen, mladi inovator i jedan od osnivača tvrtke GheekCjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Osnivanje tvrtke u Nizozemskoj stajalo nas je dvije tisuće eura, dok su za otvaranje računa u banci bili potrebni elaborati kakve nismo morali priložiti čak ni investitorima. Pokrenuti posao u Hrvatskoj a prodavati u inozemstvu, to je formula za uspjeh. U startupu se susrećete s nedostatkom organizacijske strukture, ne posustati je tajna uspjeha, nije problem uspjeti jer svaki proizvod ima kupca, već je problem emocija, suradnja s drugima, iskrenost i organizacija vremena, istaknuo je Balen u emisiji Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom i voditeljem Borisom Živkovićem.

Tim mladih inovatora osmislio je proizvod Gheek koji se sastoji od kokosovog ulja i ghee pročišćenog maslaca. Ali Gheek je, pojašnjava Bruno Balen, u stvari puno više od svojih dijelova. Prava je snaga Gheeeka u miješanju s kavom. Prema drevnom tibetanskom i etiopskom receptu, miješaju se masnoće s kavom i kofein se otpušta mnogo sporije.  Upravo zato nema pada energije u tijelu uslijed prestanka djelovanja kofeina, a potrebno je mnogo manje kave kako bi se zadržao fokus i kava mnogo lakše sjeda na želudac jer je obložena masnoćama, objasnio je.

Pokrenuti posao u Hrvatskoj, a prodavati u inozemstvu – to je formula za uspjeh.

Bruno Balen

Pametne masnoće, na engleskom smart fats, ključan su element našeg proizvoda. Velike promjene događaju se danas u vezi sa zdravom prehranom, a najbrže rastući prehrambeni trend u svijetu je tzv. Keto prehrana. Neke druge varijacije na tu temu su Palleo ili Atkins prehrana. Ključ je, naime, u izbacivanju ugljikohidrata, prije svega iz žitarica. Upravo je zato Gheek prirodni alat za biohacking, ako se ne konzumira uz šećere ili žitarice, zato što u tom slučaju tijelu uskraćujemo energiju iz šećera. Tijelo tada počinje proizvoditi “ketone” koji su puno stabilnija i dugotrajnija energija. Naime, ketoni su – suprotno uvriježenom mišljenju i mitovima – prijeko potrebni i blagotvorni izvori energije u našim stanicama koji nastaju normalnim metabolizmom masnoća, pojašnjava Balen..

Bulletproof kava, u kojoj je Balen pronašao inspiraciju za proizvod,  popularan je koncept već deset godina u SAD-u. Cijela Silicijska dolina poludjela je za takvom kavom zato što cijeli dan daje fokus, snagu, izdržljivost bez padova energije. Ja sam, naglašava Balen, time bio inspiriran i to mi je bilo pravo otkriće i poticaj. Kad sam došao u Hrvatsku kupio sam staklenku gheea maslaca i kokosovog ulja. No, kada sam krenuo na put shvatio sam da je komplicirano nositi staklenke te sam se dosjetio da se gheek može upakirati u male vrećice. Potom smo smislili ime, prvi inicijalni dizajn i otvorili web shop. Mi u Gheeku nismo kemičari, ali uvijek su pametne stvari jednostavne. Krenuli smo eksperimentirati s idealnom gramažom, zatim istraživali tržište, koliki je vijek trajanja proizvoda, hoće li se proizvod  kvariti, kako ga dostaviti u hladnim uvjetima i sl. Kolega Saša iz Amsterdama je krenuo u potragu za investitorima. Proizvod još nije imao validaciju tržišta, ali Saša je uspio ishoditi 100 tisuća eura od ruskog investitora i posao je  konačno krenuo, ispričao je Balen put nastanka proizvoda.

Također, dobili smo i 15 tisuća kuna potpore od Grada Zagreba. Iako je percepcija da državne i gradske službe nisu zainteresirane, naše je iskustvo upravo suprotno, naglašava Balen.

Kad smo krenuli u posao, naša perspektiva bila je hipsterski biohaking, publika koja konzumira ketogeni način prehrane, ali prema dosadašnjim rezultatima prodaje proizlazi da su 90 posto kupaca žene, zbog glavnog razloga – gubitka tjelesne težine.

Naša je konkurencija, nastavlja Balen, jedino kava s mlijekom i šećerom. Uskoro na tržište izlazimo s još jednim proizvodom, lješnjakovom pastom bez šećera i palmina ulja,  sa ksilitolom, organskim šećerom, koji ne podiže glikemijski indeks, i tako, zapravo, dolazimo sa zdravom alternativom popularnom namazu, Nutelli.

Naša je tvrtka tek krenula i još se ne pokrivamo, ali rastemo iz mjeseca u mjesec. Nismo planirali ići u suradnju s velikim poznatim lancima jer je s njima teško surađivati zbog marži i povrata robe, tako da ćemo ići samo na specijalizirane trgovine zdrave prehrane i ugostiteljske objekte, zaključio je Bruno Balen, jedan od trojice osnivača tvrtke Gheek.

Objavljeno 2. studenoga 2019. ©poslovniFM