Najbolje je kad omiljeni hobi postane uspješan biznis

Lijepo je kad vam hobi može postati posao, odnosno kada preraste u posao. Dugi niz godina bavim se ronjenjem i igrom slučaja poklopilo se da mi se ukaže prilika i počnem se baviti proizvodnjom ronilačke opreme. Riječ je o sada već čuvenoj karbonskoj peraji i ronilačkim odijelima, te podvodnim puškama za sportski podvodni ribolov, otkrio je za poslovniFM Daniel Pintarić, inovator i vlasnik tvrtke Subcraft.

Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Za karbonsku peraju Centurion u 2019. dobili smo i potporu Grada Zagreba kao inovatori, te zahvaljujemo Plavom uredu na potpori. No i ove godine tržištu smo ponudili novu peraju koja predstavlja unaprijeđeni model s nano tehnologijom, GNP grafenskim česticama koje smo ugradili u peraju i tako unaprijedili njene performanse“, istaknuo je u emisiji Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

„Karbonska peraja znatno je bolja od svih drugih, onih od plastike, gume ili fiberglasa. Puno je lakša, eksplozivnija, puno je veći koeficijent energije koju uložite u savijanju peraje, on se vraća te daje bolji potisak, a samim time možete dublje zaroniti. Također možete dulje ostati na dnu, jer manje koristite zrak. Centurion je unaprijeđeni model prethodnog modela Celox F400. Ona je nešto mekša za nogu i pogodnija je za duža ronjenja, jer podvodni ribolovci znaju roniti i pet šest sati, pri čemu im tijelo trpi veliki zamor. Nova peraja daje bolji potisak za ronjenje, te se ronilac stoga niti ne umara toliko“, nastavlja Daniel Pintarić te ističe da se karbonske peraje rade tehnologijom vakumske infuzije.

„Taj dio smo mi razvili od klasičnog modela. Naime, kako se radi s karbonom u vakuumu, mi smo to unaprijedili te sad radimo u duplom kalupu i tako dobivamo bolje performanse od ostalih. U proizvodnji koristimo najkvalitetniji svjetski karbon – japanski karbon s najboljim karakteristikama. Naime, u našoj poslovnoj i proizvodnoj praksi pokazala se ogromna razlika u odnosu na druge jeftinije vrste karbona. Za nas ovdje nema kompromisa, samo najbolji karbon.

Ako govorimo o Centurionu, tu peraju koriste najviše podvodni ribolovci i natjecatelji u bazenima kojima je ta mekša peraja pogodnija za ostvarenje boljih rezultata. Evo, primjerice, s karbonskom perajom postignuti su i svjetski rekordi u ronjenju, a naši partneri iz Portugala prilikom ronjenja na području Mozambika otkrili su potopljeni brod navodno pun zlata. Što se sa zlatom dogodilo, ne znamo, ali smo barem od njih dobili pregršt lijepih fotografija. Mogu reći da je izuzetno ugodan osjećaj kad se tako nešto dogodi. Možemo se pohvaliti i novim domaćim rekordima u ronjenju pri korištenju naših peraja. Jedan naš ronilac postigao je svjetski rekord, no zbog niza okolnosti oko dopinga ta je medalja upitna, ali je to još jedan dokaz da je naša peraja izvrstan proizvod“, otkriva nam Daniel Pintarić.

Glede cijene spomenutih proizvoda, Pintarić nam je rekao da bazični model peraje Celox F400 košta 1.650 kuna, a za sljedeći model Centurion potrebno je izdvojiti 2.400 kuna. Zadnji, pak, model s nano tehnologijom stoji 2.800 kuna, tu je naime riječ o modelu s listovima bez stopala.

U Hrvatskoj radimo relativno malo jer vlada skepsa prema domaćem proizvodu. No, ipak, kada smo se probili na stranim tržištima i domaće se tržište polako počelo interesirati za nas

„U proizvodnji najnovijih peraja koristimo se nano tehnologijom, riječ je modelu GNP nano. Kod izrade peraje ne koristimo samo karbon već i epoxy smolu. No kako je epoxy smola tvrda i kruta, što nama ne odgovara, u epoxi smolu ugrađujemo nano čestice, kako bi epoxy postao više podatan, a pokazalo se da smo tom tehnologijom unaprijedili peraju za 27 posto. To bi značilo ako bazen preplivate s 15 kikova ili udaraca, s našom nano perajom preplivat ćete taj isti bazen s 11 udaraca-kikova. To znači da se smanjuje vrijeme ronjenja jer je broj udaraca manji i manja je potrošnja kisika, te se tako štedi energija.

Osim peraja izrađujemo i odjela za ronjenje, a proizvodimo i podvodne drvene puške – to je kompletan naš proizvod od nacrta, izvedbe do primjene, a samo se okidači za pušku kupuju od drugih proizvođača.

Naša tvrtka dakako ima i konkurenciju u Hrvatskoj, nismo jedini koji se bavimo ronilačkom opremom, ali s konkurencijom dobro surađujemo. No, možemo reći da naša tvrtka ima izvjesne prednosti jer se posvećujemo svakom klijentu ponaosob, nastojimo dati potpunu informaciju, ne u smislu da što bolje zaradimo već u smislu da klijent dobije što bolji proizvod koji odgovara svakom specifičnom tipu ronilaca.

Neprestano unaprjeđujemo i proizvodnju ronilačkih odijela, a posebno smo pažljivi prilikom izrade odijela po mjeri, jer je od izuzetne važnosti da je ronilac u udobnom odijelu, da su ono toplo te da ne propušta vodu.

Na hrvatskom tržištu zasad radimo relativno malo, koliko smo malo tržište najbolje govori činjenica da u Španjolskoj ima više registriranih podvodnih ribolovaca nego što Hrvatska ima stanovnika, tako da 95 posto proizvodnje izvozimo. Prisutni smo u mnogim državama, u Americi, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Cipru, Turskoj, Japanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Crnoj Gori, Tunisu. U nekim zemljama imamo svoje distributere, a u nekim ekskluzivne distributere, te imamo jako puno prodajnih agenata. Zanimljivo je da u Hrvatskoj radimo relativno malo jer vlada skepsa prema domaćem proizvodu. No, ipak, kada smo se probili na stranim tržištima i domaće se tržište polako počelo interesirati za nas.

Kapaciteti su nam dosta fleksibilni, mi smo mala firma i možemo brzo reagirati s većom količinom narudžbi i to nam ne predstavlja problem. U tvrtki Subcraft stalno imamo zaposleno troje ljudi, a po potrebi povećavamo i smanjujemo kapacitete“, pojašnjava Pintarić.

Govoreći o svojim poduzetničkim počecima, otkrio je kako je praktički oduvijek u privatnim, poduzetničkim vodama.

„Još 1993. godine pokrenuo sam privatnu firmu, a najbolji osjećaj oduvijek mi je, ne kad zaradim novac već, kad vidim da je neki moj proizvod zaživio. Po struci sam programer-operater, no raditi rukama nije mi strano, a kao što smo na početku rekli, imao sam sreće da moj hobi postane moj posao. U početku sam imao partnera koji je ubrzo izašao iz posla, no do tada sam već naučio neke stvari. Osim toga morate znati da baviti se ronjenjem kao hobijem nešto je sasvim drugo od uobičajenih hobija. Kad uđete u taj posao pred vama su izazovi kako nabaviti većinu sirovina i materijala kojih nema u Hrvatskoj, osim toga mi smo mala firma, a mnogi vam ne žele prodati male količine.

Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije lako, postoji niz pravila i zakona koji su često u koliziji i sami niste sigurni kako ispuniti te zahtjeve. Posljednje dvije godine Grad Zagreb nas sufinancira tako da smo sve bolji u usavršavanju proizvoda i ta nam subvencija mnogo znači.

Za ovdašnje poduzetnike loše godine bile su u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, za sve male uvoznike nastao je problem s PDV-om. Prije nego što smo bili u EU-u mi smo plaćali PDV na svu robu koju uvozimo. I tu je bila varijacija da ste negdje 50-tak tisuća kuna mogli biti u plusu ili u minusu s tim PDV-om, jer čim uđete u minus kod prvog sljedećeg uvoza platite PDV i poravnate taj minus. No, 2013. godine došlo je do problema jer svi uvoznici (a Hrvati su u većini uvoznici) nisu platiti taj uvozni PDV i došlo je do poremećaja u budžetu države, i došlo je u tom trenutku do blokada svih manjih poduzetnika koji su bili u minusu s PDV-om. I to je bio jedan začarani krug iz kojega se ne možete izvući: dođete u blokadu jer ste dužni PDV, radite, poslujete, prodajete robu, da bi platiti taj PDV, no na kraju krajeva ne plaćate ništa ni struju ni režije, ni plaće zaposlenicima niti robu, ni najam. Vi platite taj PDV i morate raditi samo za dugove, a kada i to platite opet se zadužite za PDV i opet ulazite u blokadu. I eto začaranog kruga iz kojeg je teško izaći. Nažalost, takvo poslovanje dovelo nas je do toga da smo prošlu firmu, u kojoj je bilo 11 zaposlenih, morali zatvoriti. No, s obzirom na bogato iskustvo koje sam stekao tijekom svih ovih godina, u novoj firmi stvari puno bolje stoje.

Savjetovao bih svima koji žele postati poduzetnici da probaju upoznati sebe, jer taj posao nije za svakoga. Naime, postoje dvije vrste ljudi, prema mom mišljenju, jedni su kreatori, a drugi tip ljudi su izvršitelji, a poduzetništvo nije za izvršitelje. No, i jedna i druga grupa jednako su važne jer se nadopunjuju i mi jedni bez drugih ne možemo funkcionirati “, zaključuje Daniel Pintarić.

Tvrtka Subcraft u tekućem razdoblju planira započeti s marketingom za nova ronilačka odijela, te povećati prodaju peraja. Na upit postoji li mogućnost suradnje s vojskom glede prodaje ronilačke opreme, Daniel Pintarić kaže da će to još vidjeti, ali da su otvoreni za sve mogućnosti, a posebno se raduju širenju na domaćem tržištu.

Objavljeno 31. siječnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM