Kad smo pokretali tvrtku htjeli smo biti malo drugačiji od ostalih geodetskih tvrtki na tržištu te smo došli na ideju snimanja s bespilotnim letjelicama. Ideja se razvila tako što sam čitao stranu stručnu literaturu i vidio kako je u SAD-u upotreba bespilotnih letjelica došla na višu razinu. Potom sam neke stvari pokušao isprobati u Hrvatskoj, gdje su dronovi također postali vrlo popularni u zadnjih nekoliko godina, otkrio za za poslovniFM Mario Kotarski, osnivač i vlasnik geodetske tvrtke Geofly.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje

„U geodetskim poslovima sve se više koriste dronovi, jer u vrlo kratkom roku možete dobiti precizan podatak. Ako vas zanima neki prostor, neko područje, možete dobiti podatke u realnom vremenu snimajući dronom. Znači, nisu više stare baze podataka, jer kad idete u geoinformacijski sustav, vidite da je u njemu ucrtana livada, a u stvarnoj situaciji tamo je, primjerice, šuma. Prednost bespilotne letjelice je što u vrlo kratkom vremenu možete dobiti najtočniji, najprecizniji podatak s terena“, istaknuo je za emisiju Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem, Mario Kotarski koji je u upravljanju dronom samouk, a zapravo, s prilično iskustva.

Ljudima je sve važnije da su zemljišne knjige i katastarski podaci uređeni

„Piloti drona moraju imati nekoliko sati prakse, a kažu ako nemate par udesa – niste ni pravi pilot. U našoj floti trenutačno imamo tri drona. Zakonska regulativa ide kroz Agenciju za civilno zrakoplovstvo, znači propisa se treba pridržavati, a Agencija za civilno zrakoplovstvo neprestano educira i organizira radionice i stalno poziva ljubitelje dronova da dođu i upoznaju se s kriterijima za korištenje tih letjelica. Uz to, stručnjaci iz Kontrole zračne plovidbe izradili su aplikaciju AMC portal da bi budući piloti lakše došli do dozvola za letenje.

Naši su klijenti privatne osobe koje žele iz zraka snimiti nekretnine za promociju i sl., a imamo i dosta OPG-ova koji žele svoje poljoprivredno zemljište snimiti iz zraka te izraditi 3D model, ili primjerice da se u sustavu navodnjavanja vide visinske razlike terena gdje bi možda mogli unaprijediti svoje poslovanje, kaže Kotarski.

Za katastar i zemljišne knjige možemo reći da su u Hrvatskoj još uvijek ‘nesređena priča’. Istina, postoji proces sređivanja situacije, ali tu je još jako puno posla, puno je naših stranaka koje su htjele uskladiti katastarske i zemljišnoknjižne podatke, a to je zapravo mukotrpan posao koji traje i trajat će“, ističe Kotarski te dodaje kako smatra da je ljudima sve važnije da su zemljišne knjige i katastarski podaci uređeni, pogotovo kad se nekretnina kupuje ili prodaje.

„Važno je da se ima jasno vlasništvo i pravni slijed, za što se kupci sve više informiraju putem interneta. Trenutačno u Geoflyu imamo dvoje zaposlenih, no nadamo se širenju, te su u planu i novi projekti tako da planiramo zaposliti do kraja godine još barem dvoje radnika. Sada radimo u Hrvatskoj, ali imamo i plan internacionalizacije svojeg poslovanja te širenje tržišta, jer smatramo da po cijeni i znanju možemo biti konkurentni, pa stoga planiramo proširiti svoju djelatnost diljem Europe.

Kad sam se javio HZZ-u za potporu za samozapošljavanje, bio sam odbijen zbog navodne slabe perspektive posla

Ne koristimo nikakve poticaje, naime, kad sam se javio HZZ-u za potporu za samozapošljavanje, bio sam odbijen zbog navodne slabe perspektive posla. Zato se financiramo iz vlastitih sredstava putem kredita i sl. Za potpore EU-a nismo dobili baš dobre sugestije, ali dobro bi nam došla financijska potpora zbog ulaganja u tehnologiju koja se brzo mijenja i osuvremenjuje, a ako želite biti konkurentni i pratiti trendove, morate ulagati u opremu. Osim bespilotnih letjelica potreban je i softver i računala. Piratski softver, dakako, ne dolazi u obzir, u pitanju su tisuće eura potrebnih sredstava. Bespilotne letjelica s kvalitetnijom kamerom i kvalitetnijim senzorom koštaju nekoliko stotina tisuća kuna.

Za potpore EU-a angažirali smo konzultanticu koja nas ona usmjerava, pa ćemo pokušati aplicirati, ali prije toga treba izraditi dobar poslovni plan, na čemu upravo radimo“, kaže Kotarski te ističe da se i prije ovog poslovnog projekta bavio geodezijom.

„Naime, moja je obitelj također u poduzetništvu, a obiteljska tvrtka se bavila zemljišno-knjižnim pravom uz što je usko vezana i geodezija. Potom sam iskustvo ‘peglao’ u danas propaloj firmi Geofoto, gdje sam radio s novim tehnologijama. Geofly sam, pak, pokrenuo 2016. godine.

Biti poduzetnik u Hrvatskoj znači da ne možete baš očekivati veliku potporu države, jer država želi uvijek svoj dio kolača ne mareći za to kako ste poslovali u prvoj ili drugoj godini. Nije bilo nikakvih poreznih olakšica, a to je veliki nedostatak za startup. Nažalost, u našem slučaju niti od Grada Zagreba nije bilo nikakvih potpora.

U marketing nastojimo ulagati što više sredstava, oglašavamo se putem društvenih mreža na internetu. Digitalni marketing nam je posebno važan stoga angažiramo i marketinške stručnjake. Ako netko dvoji je li bolje postati poduzetnik u Hrvatskoj ili, primjerice, kupiti avionsku kartu za Irsku, ja bih ipak svakom savjetovao da se prvo proba otisnuti u poduzetničke vode jer za avionsku kartu uvijek ima vremena“, kaže Mario Kotarski. Dodaje da poslovanje širi i na prodaju nekretnina.

„Trenutačno prikupljamo prostorne podatke koristeći dronove, naime, putem zračne fotografije izrađujemo 3D modele, oblake točaka, digitalni ortofoto, digitalne modele terena i sl. To je sve potrebno za ovaj današnji novi informacijski sustav jer se u realnom vremenu prikupljaju stvarni podaci. Naša se firma bavi upisom nekretnina u katastar i zemljišne knjige, bavimo se etažiranjem, radili smo na legalizaciji, radimo fotografiranje nekretnina i fotografiranje iz zraka, prikaz 360 stupnjeva nekretnine, to je sada vrlo popularno jer se dobije realna slika objekta i veličine prostora.

Legalizacijom bespravno sagrađenih objekata u jednom su se trenutku svi bavili, ali je problem u tome da svi oni koji su izrađivali legalizacije nisu stranke upisivali u zemljišne knjige. I tu su nastali veliki problemi. Naime, kad je stiglo rješenje, stranke su mislile da je sve gotovo, ali to je bio samo prvi dio postupka, jer je nakon legalizacije tek trebalo doći do upisa u zemljišne knjige“, zaključio je Mario Kotarski na kraju razgovora za poslovniFM.

Objavljeno 10. travnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM