Silver Monitor je cjelovit sustav, sastoji se od pametnog sata i web aplikacije, namijenjen isključivo starijoj populaciji. Radi tako da prikuplja određene biometrijske odnosno zdravstvene parametre relevantne za stariju dobnu skupinu – prati otkucaje srca, stanje tlaka, tjelesnu aktivnost, a može odrediti i lokaciju osobe koja ga nosi. Dakle, ima integrirani sustav alarmiranja koji se u slučaju poteškoća može aktivirati. Sustav dijelom radi automatski, a alarm se može i manualno aktivirati pritiskom na tipkalo za alarm. Radimo i na novim mogućnostima uređaja, kao što su detekcija padova i saturacija krvi kisikom, a to bi moglo biti korisno i s obzirom na  situaciju s covidom, istaknula je za poslovniFM Tihana Petričević, direktorica tvrtke Silver technologies, u kojoj je suosnivačica sa Slavkom Radmanom.

– U području nosivih tehnologija i smartwatcheva radim već šest godina i smatram da ta tehnologija ima visok potencijal, a njena implementacija može koristiti ljudima. Sama ideja za Silver monitor rodila se iz praktične životne potrebe. I sama imam starije članove obitelji i manjka slobodnog vremena, a ti članovi obitelji još su i u drugom gradu te s teškim dijagnozama, istaknula je Petričević u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska.

Razvoj tvrtke financirali smo iz vlastitih sredstava te reinvestirali dobit iz vlastitog poslovanja, a dio smo pokrili i nagradama koje smo primili za projekt. Kao i većina startupova, i naš je dizajniran da kad se nađe poslovni model koji funkcionira mora izaći na globalno tržište. Hrvatska je tako poligon za testiranje i za razvoj, a kad bi se krenulo s komercijalizacijom onda bi to bilo izvan granica Hrvatske, pojašnjava Petričević.

Petričević na upit pojašnjava kako uređaj, za razliku od drugih pametnih klasičnih satova i narukvica, ne koristi wifi i bluetooth protokole za prijenos informacija, već je to u principu jedan mobilni uređaj sam za sebe. Naime, uređaj ima sim karticu i putem mobilne mreže direktno komunicira s našim serverom. Tako automatski prenosi podatke i automatski mjeri podatke svakih 15 minuta, tako da imamo velike baze podataka, a sve to ide u prilog točnosti mjerenja. Uobičajeni smartwatch koriste bluetooth i wifi za prijenos podataka i mora ih se upariti s mobitelima te imaju maksimalno dva do tri puta mjerenja u jednom danu. Osim što je to uparivanje dodatna komplikacija za stariju populaciju takvi su satovi i cjenovno  dosta skuplji, u prosjeku su od 100 do 200 dolara. Silver monitor pak stoji 70-100 eura. Što se tiče starije populacije, pazili smo i na sam dizajn proizvoda i na materijale te prije svega na funkcionalnost, kako je tehnologija postavljena i kako se podaci prenose, reći će Petričević.

– Drugi dio sustava se odnosi na softverski dio. Tu je riječ o aplikaciji, imamo i web, a planiramo i mobilne aplikacije. Aplikacija omogućava skrbniku, koji može biti član obitelji, zdravstveni profesionalac ili pak netko tko pruža palijativnu skrb, da bez obzira i ako je u drugom gradu vidi što se događa s osobom čije zdravstveno stanje kontrolira. Skrbnici putem naše aplikacije pristupaju podacima sa sata i tako mogu imati podatke, bilo u realnom vremenu bilo retrogradno nekoliko sati ili tjedana, koliko je već potrebno. Bitno je imati pod kontrolom vremenski tijek kako bi se mogli identificirati nekakvi odmaci ako se počne s farmakoterapijom i da se može primijetiti razlika na razini dnevnih aktivnosti, pojašnjava.

 – U bilo kojem dijelu svijeta možete pristupiti podatcima pametnog sata te dotične starije osobe. Trenutno je proizvod u razvojnoj fazi, no trudimo se da što prije bude komercijalno dostupan proizvod, nastavila je Tihana Petričević.

Odgovarajući na upit o prvim reakcijama, Petričević odgovara kako su zadovoljni povratnim informacijama. U istraživanju koje su proveli, korisnici su se izjasnili kako im je proizvod izuzetno koristan i daje osjećaj sigurnosti. No, kada su visoke tehnologije u pitanju trebamo biti svjesni da kod starijih ljudi postoji mali zazor kako će se ta tehnologija koristiti . Zato smo išli preko b2b klijenata da starijoj populaciji približimo korištenje sustava i da se lakše upute u cijeli proces.

– Prvi kupac našeg proizvoda je liječnička ordinacija, koja nam je bila i partner prilikom prvog projekta, a dodatno je situacija s covidom potvrdila inovativnost i korisnost proizvoda. Naime, kako se smanjuje broj kontakata među ljudima, tako se smanjuje i odlazak liječnika među svoje pacijente. I obratno. U operativno-poslovnom smislu, proizvod se pokazao vrlo korisnim među starijim pacijentima, jer njihova zdravstvena stanja, koja su moguće i teška i ozbiljna, sa Silver monitorom liječnik može pratiti, a da korisnik ostaje u svom domu. Za sustav smo, kaže Petričević, zaprimili upite i od više domova za starije i od Crvenog križa.

– Trenutno smo korisnik inkubatorskog programa ZICER-a. Akceleracijski program Startup Factory završili smo također u ZICERU- te akceleracijski program u Budimpešti koje organizira General Electric Healthcare i European Institute of Innovation and Technology, gdje smo ušli u uži izbor od 200 tvrtki iz cijele Europe. Bili smo u top 28 i osmi na listi zdravstvenih startupova. S obzirom na konkurenciju, mislim da smo osvojili solidan rezultat, u akceleratoru smo u top osam tvrtki, a još smo i tvrtka u začecima za razliku od konkurenata.

– Kada, pak, govorimo o konkurenciji tvrtki koje razvijaju proizvode poput nas, mislim da tržište nije prezasićeno te da ima dosta prostora, što je za nas svakako benefit, zaključila je Petričević razgovor za poslovniFM.

Objavljeno 2. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM