Htjeli ste imati svoj vrt? Svoje povrće? Doslovno možete imati vaš vrt s kojim upravljate na daljinu, preko aplikacije. Dakle, za vas, klijenta, povrće uzgaja OPG-ovac koji se može nalaziti bilo gdje u Hrvatskoj. Kad je povrće spremno i zrelo, preko aplikacije PlantOn dobije se certifikat da je sve spremno za branje, nakon čega kupac potvrđuje dostavu te povrće dolazi na kućni prag ili sam ide po njega, otkrili su za PoslovniFM Goran Markovanović i Mario Salai, tvorci aplikacije PlantOn.

– Kupac treba posjetiti našu web stranicu, gdje odabire jedan od dva paketa. U ponudi je standardni paket u kojem su preddefinirane vrste povrća te prilagođeni paket, gdje kupac bira što će OPG-ovac posaditi. Odabirom paketa putem maila kupac dobije aplikaciju putem i tada je, kao korisnik, izravno povezan s OPG-om koji uzgaja taj vrt, pojasnio je Markovanović.

– U aplikaciji postoji nekoliko segmenata, jedna su obavijesti gdje se svaka aktivnost bilježi slikovnim i tekstualnim zapisom. Također, na svakoj aktivnosti se može otvoriti chat, tako da se u slučaju nesuglasica može vidjeti kako je tekla komunikacija odnosno je li proizvođač izvodio sve aktivnosti kako je bilo propisano te je li sve u redu, pojasnio je Salai. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

JANAF i poslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

Svaki vrt, naglašavaju pokretači, ima 24-satni video nadzor i u svakom trenutku je moguće vidjeti što se u vrtu događa. Također, putem aplikacije korisnik dobiva obavijesti o svakoj obavljenoj aktivnosti u vrtu, bilo da je riječ o okopavanju ili tretiranju zaštitnim sredstvima. Sve aktivnosti se bilježe u aplikaciji, a korisnik se na svaku aktivnost može obratiti proizvođaču. Osim toga, kroz aplikaciju korisnik dobiva i nutricionističke savjete i recepte, tako da može napraviti obrok na zdravi način. Bitna nam je tehnologija odnosno da kupac ima stalni video nadzor kako bi se uistinu uvjerio da je sve tretirano onako kako oni žele.

– Mi sve snimke tijekom godine čuvamo i skupljamo, kao i sve slike te nudimo na kraju i ubrzanu sliku slijednosti ili time lapse cijele godine, gdje se vidi kako je njihov vrt rastao i razvijao se. Dosta smo uložili u tehnologiju, pri čemu je bitno imati jake servere i veliku brzinu propusnosti interneta, i to je naš fokus, naglašavaju Salai i Markovanović.

Na upit o plaćanju, odgovaraju kako mali korisnici imaju mogućnost jednokratne uplate unaprijed ili mogućnost plaćanja na 12 mjesečnih rata. Što se, pak, tiče velikih korisnika koji koriste poslovni paket (hotele i restorane ili, pak, dječje vrtiće i domove za starije i nemoćne), tu postoji kompromis, jer se usluga dogovara ponaosob sa svakim kupcem, a sve zavisi od veličine parcele koja se zakupljuje te klijentovih specifičnih zahtjeva. Želimo biti fleksibilni i dogovoriti se sa svima na najbolji mogući način, istaknuli su.

– Mi ne jamčimo ni minimume ni maksimume, niti dajemo prognoze, jer mi nismo proizvođači, već smo platforma koja povezuje proizvođače i kupce.

– Najviše OPG-ovaca imamo s područja Slavonije i Baranje, ali javljaju nam se i zainteresirani proizvođači iz okolice Zagreba. Trenutno nam nedostaje proizvođača s juga Hrvatske. Također, ukoliko se jave proizvođači koji bi radili stakleničku ili plasteničku proizvodnju, kupac bi u tom slučaju cijele godine mogao dobivati povrće ili ako se priključe proizvođači u južnijim krajevima, onda je ta sezona duža nego npr. u Slavoniji. No, isto tako, u Slavoniji je zemlja plodnija pa će se dobiti više sa iste površine, dakle glede količine prinosa i sastava ponude, sve je individualno, pojašnjavaju tvorci ideju. Sav prinos je vlasništvo kupca, a OPG-ovac je dužan dati sve od sebe da to bude kvalitetno.

– Nastojimo uzeti u obzir lokaciju korisnika i spojiti ga s OPG-om koji mu je bliže, kako ne bi morao plaćati skuplju dostavu ili ako poželi da može i sam pokupiti povrće ili pogledati svoj vrt. Pokušavamo napraviti najbolji spoj, korisnik može reći što želi da mu se uzgaja i po tome ključu možemo odabrati odgovarajućeg proizvođača koji bi mogao ispuniti korisnikove želje i potrebe, ističe Salai.

Kupac, korisnik, ne mora nužno naručiti povrće kad je prinos obran. Može cijeli ili dio uroda prepustiti proizvođaču pa da on proda te viškove ili napravi zimnicu, a može odlučiti te proizvode pokloniti drugim kupcima tako da se rasporedi po dostavnim kutijama. U svakom slučaju, tražimo najbolja rješenja za viškove hrane, kako se ona ne bi bacala, što nam je jako bitno u poslovanju, uglas će Salai i Markovanović.

– Trenutno smo u postupku prednaručivanja i postupak će trajati do 15. siječnja, dokad skupljamo korisnike. Budući korisnik je dužan uplatiti 200 kuna za prijavu, a to nam osigurava da vidimo tko je zaista ozbiljan kupac, a tko samo klika prijavu iz znatiželje te uopće ne želi biti stvarni korisnik vrta. Trenutno imamo 50-60 zainteresiranih malih kupaca. Što se, pak, tiče restorana, imamo dosta upita, no s time ozbiljno krećemo tek u prvom mjesecu iduće godine. Što se tiče OPG-ova, trenutno ih je deset sigurnih i  još pet zainteresiranih za suradnju. Kontaktirali smo ih dosta, mnogi su skeptični oko modela, priznaju osnivači.

– U idućoj fazi rada krenut ćemo na isti način i s voćem, znači zakup voćaka i kad netko zakupi voćnjak kompletan urod bit će njegov. Pokušati ćemo plasirati preko platforme i druge proizvode poput jaja i sireva, uglavnom, sve proizvode malih proizvođača. Tu ciljamo na restorane, ali i mali kupci mogu koristiti uslugu. Uglavnom, apsolutno svi proizvodi koje mogu proizvesti mali poljoprivredni proizvođači su u našim planovima za budućnost, zaključili su Goran Markovanović i Mario Salai razgovor za PoslovniFM.

JANAF i poslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska

Autor: Boris Živković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 17. prosinca 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM