Rutmap Zagreb je aplikacija u kojoj smo željeli kombinirati više stručnih stvari na jednom mjestu, možete koristiti turističke ture, možete virtualno šetati po poslovnim, povijesnim i kulturnim objektima, ili možete tražiti popis ulica. Aplikacija je u početku bila offline, a sad imamo i online opciju, u kojoj vas aplikacija u potpunosti navigira, tj. rutabilna je, otkrila je za poslovniFM Mihaela Visinski, suosnivačica startupa Event Roster.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje

Aplikacija koristi i turistima i domaćem stanovništvu koje se baš najbolje ne snalazi, osim ruta, u njoj su i razna događanja u gradu, posebno su zanimljive virtualne šetnje, a virtualna šetnja je i odličan marketinški alat kako bi se neki objekti vidjeli izvana i iznutra. Te virtualne šetnje mogu se vidjeti na aplikaciji Rutmap, ali se mogu preuzeti i implementirati na vlastite mrežne stranice, istaknula je Visinski u emisiji Pametna Hrvatska, u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem.

„Počeli smo sa Zagrebom, a sada bismo usluge naše aplikacije širili na Istru i na jadransku obalu, no moja je želja da zaživimo i u ruralnijim područjima. Posebno bi me radovalo širenje na Slavoniju. Trenutačno smo fokusirani na Hrvatsku iako nas uspoređuju s Googleom, nama to svakako imponira. Nadam se da smo po kvaliteti i malo bolji. Baš zbog toga što smo na domaćem terenu ulažemo u sadržaj, tako da, primjerice, ne možete pronaći restorane koji više ne postoje i sl., ili objekte koji kartu nepotrebno zagušuju, a nisu u funkciji“, pojašnjava Mihaela Visinski, te dodaje kako su podaci na Google Streetu View stari devet godina, od 2011.

„Mi se nadamo da ćemo sve brže ‘apdejtati‘, a za to imamo na raspolaganju dva automobila. Sada se ti automobili kreću po Sarajevu, jer smo pokrenuli suradnju s jednom tvrtkom iz Sarajeva, a nadamo se da će uskoro krenuti snimanje terena iz automobila i u Zagrebu. Što se tiče nacionalnih parkova, valja reći da tu radimo s dronovima.

Feedback korištenja naše aplikacije zasad je većinom od domaćih korisnika, jer nam je trenutačno i marketing usmjeren više na domaće tržište, ali vidimo da se aplikacijom koriste i stranci. Imali smo jednu akciju s domaćim iznajmljivačima apartmana, oni su prepoznali aplikaciju, njima smo slali Rutmap naljepnice koje su dijelili u svojim smještajnim jedinicama, te tako svojim gostima omogućili lakše snalaženje u gradu. Po downloadima vidimo koliko se aplikacija zaista koristi.

U gradu Zagrebu najzanimljivija su odredišta u središtu grada, neki povijesni objekti, te sakralni objekti poput katedrale, Crkve sv. Marka…, na vrhu potražnje su muzeji, a što se tiče restorana veći je interes za one koji nude domaću autohtonu kuhinju. Informacije za noćne izlaske, pak, više pretražuje domaće stanovništvo, jer se pokazalo da strani turisti ne dolaze u Zagreb kako bi se isključivo provodili u noćnim izlascima“, kaže Visinski.

Aplikacija je zasad dostupna samo na Google Playu, no planira se ove godine proširiti tim na developere te na marketinške stručnjake, kako bi se što više proširila dostupnost aplikacije.

„Zasad smo se izuzetno fokusirali na dizajn karte, da bi se u prostoru mogli lakše snalaziti, a za to dobivamo i mnoge pohvale. Razmišljamo i o širenju usluge, na primjer da unutar aplikacije imate usluge prijevoza taksijima, sve tramvajske i autobusne linije, željezničke linije, itd. Već sada su u aplikaciji biciklistička stajališta za one koji su zainteresirani za posudbu bicikala.

Mnogi kažu da se u poduzetništvo kreće iz nužde, ali ima i onih koje vodi strast. No, kod nas se rodila želja za slobodom i za promjenom

Kad smo započeli sa snimanjem grada za potrebe aplikacije, nastavlja Mihaela Visinski, za vanjsko snimanje Zagreba nije bilo problematično i nisu nam bile potrebne nikakve posebne dozvole, no za virtualno unutarnje snimanje trebalo je ishoditi dozvolu za svaku posebnu instituciju koju smo snimali.

Glede financijskog dijela priče, moram reći da nismo dobili sredstva, očito nismo dovoljno inovativni da bismo dobili novac iz fondova EU-a, no ne mislimo tu stati. Ipak, dobili smo novac od HZZ-a za samozapošljavanje, te od Grada Zagreba, što nam je svakako pomoglo u startu. Sada imamo od ZICER-a i ured, a razmišljamo da se javimo i na Zagreb Connect za dodjelu sredstava. Glavni razlog zbog kojeg se do sada još nismo javili na Zagreb Connect je to što sam željela da aplikacija bude savršena i do kraja obrađena, naime, s novim updateom ćemo biti dovoljno spremni za Zagreb Connect.

A što se tiče spomenute suradnje sa Sarajevom, ta je suradnja nastala nakon jedne poslovne konferencije. Naime, u BIH nema Google Street Viewa, tako da je njima aplikacija tipa Rutmape bila poprilično potrebna. Kolege iz Sarajeva su za tržište BIH razvili takvu aplikaciju, te smo se s njima povezali i nastavili suradnju i za Zagreb.

Kao geodet, nakon 18 godina u toj branši, došlo mi je do nekog zasićenja. Više nisam pronalazila prostor za razvoj, a kao kreativac prostor mi je bio sužen. Pokretanje startupa odnosno aplikacije za mene je neki logičan slijed“, kaže Mihaela Visinski, te dodaje da se kao poduzetnica osjeća sasvim drugačije.

„U zagrebačkome startupu radi nas dvoje, dok u Sarajevu radi sedam ljudi.

Mnogi kažu da se u poduzetništvo kreće iz nužde, ali ima i onih koje vodi strast. No, kod nas se rodila želja za slobodom i za promjenom. Kad čovjek postane poduzetnik, često mora sam sebe preispitivati, kao i svoje poteze. Tako sam preispitivala je li cijena bila primjerena i kolika ona zapravo mora biti, što će drugi o tom reći, treba li je kompenzirati, je li potrebna neka posebna kvaliteta usluge za to što će eventualni kupac dobiti i sl. 

Glede komercijalizacije našeg projekta, aplikacija je svojevrsni marketinški alat, naime, imamo prostor koji je integriran u aplikaciji, gdje se naši budući klijenti mogu oglašavati. Ne volimo pop-up reklame koje vas ustvari odbijaju, te ne bih voljela da to bude i na našoj aplikaciji. To je kod iPhona super sređeno jer oni uglavnom naplaćuju aplikacije pa su lišeni prilično iritantnih reklama. Naša je aplikacija besplatna i ostat će besplatna, osim, naravno, prostora za oglašavanje. Imamo tri poslovna paketa koje nudimo restoranima, kafićima i sl. Za poslovne subjekte koji se žele reklamirati ili istaknuti na karti tu su tri poslovna paketa, osnovni besplatni, te oni za koje će morati izdvojiti 400, odnosno 600 kuna na mjesec, a koji uključuju virtualne šetnje, vlastiti pin na karti, marketinška savjetovanja, izradu onepage siteova, kao i mnoge druge pogodnosti. U ovom trenutku aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom, ali pripremaju se i još neki strani jezici.

Trenutačno smo u fazi razvijanja još dviju aplikacija: jedna je Event Roster, po kojoj je tvrtka dobila ime, a druga je aplikacija zamišljena kao sustav nagrađivanja unutar restorana.

Dosad imamo oko dvije tisuće downloadanja, imamo dobre ocjene i dobre komentare, ali još nismo potpuno zadovoljni s brzinom downloada, zaključuje Mihaela Visinski u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 3. travnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM