Nije lako nakon 12 godina stabilne i ozbiljne poslovne situacije i karijere napustiti posao i krenuti u poduzetništvo. Viktorija Macukić, koja je radila gotovo sve što se u novinarstvu može, od prakse na HRT-u u glazbenoj redakciji, radija, do tiskanih medija u velikom sustavu i native marketinga, odlučila je osnovati vlastitu marketinšku agenciju. Kaže, nije to bila nepromišljena odluka.

– Da, da ste me to pitali prije dvije godine, vjerojatno bih rekla – ni u ludilu, jer mi nije bilo zapravo ni na kraju pameti. Htjela sam nekakvu promjenu, no nisam znala u kojem smjeru bi htjela ići. Igrom slučaja su se dogodile pandemija koronavirusa i porodiljni dopust, malo sam više bila doma i shvatila da bih voljela imati nekakav posao u kojem bi mogla kombinirati svoj privatni poslovni život kako ja to želim, pod svojim uvjetima. I tu se nekako polako rađala ideja o vlastitom biznisu jer je to bila jedina takva opcija – kazuje nam Viktorija Macukić, vlasnica agencije Sedam.

Njena prva ljubav bila je novinarstvo, pa će i danas reći da se vidi u novinarstvu.

– Pa novinarstvo je moja najveća ljubav i dan danas. Ne miislim da sam nešto pretjerano otišla dalje iz novinarstva, tu sam, privukla me kod novinarstva širina svega, upoznavanje novih ljudi, upoznavanje novih situacija, taj adrenalin kad se nešto dogodi i vi iz ničega uspijete napraviti priču, kad napišete dobar tekst, kad osjetite da ste pomogli nekome, to je nešto što onaj tko nije to proživio neće nikada shvatiti, kakva je to posebna vrsta ljubavi prema poslu, objašnjava. Cjelovit podcast Poslovna žena, kojeg uređuje i vodi Tomislav Kukec, novinar Jutarnjeg lista, poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Pitali smo ju zašto se onda odlučila otići iz novinarstva.

– Radila sam u velikim korporacijama, u Jutarnjem listu, tu sam jako puno naučila, no htjela sam više raditi za sebe, odgovarati samoj sebi.  Radio je zapravo nešto s čime sam odrasla, oduvijek sam bila jako vezana uz radio i dan danas ga volim kao medij i mislim da mogu reći da je stvarno moj i najdraži medij. Bilo je prekrasno biti u HRT-u, biti dio od nečega što ste slušali cijeli život. To je zapravo i jako kratko trajalo, to je bila praksa, studentska,  ali ste naučili ste kako stvari funkcioniraju. Nemam ja ništa protiv korporacija da se razumijemo, no jednostavno se moja percepcija promijenila. Moj život se promijenio i naprosto više korporacija nije bila za mene, ali da korporacije mogu donijeti nešto dobro, mogu – i tu sam apsolutno i ja primjer jer svoj životni put ne bih mijenjala nikako, kaže Macukić.

Neko vrijeme provela je i u SAD-u u sklopu programa studentskog rada CCSUU. Malo ju je razočaralo jer je, kaže, očekivala da će imati više posla.

– Pa na kraju to nije baš bilo kako smo mi očekivali. Mi smo očekivali da ćemo puno raditi tamo, na poslovima, od konobarenja do bilo čega. No, naučila sam da je tamo puno normalnije i lakše raditi biznis, pogotovo kada su u pitanju ti „karijerni rezovi” – kaže.

Svjedočimo sve većem broju raznoraznih komunikacijskih agencija u Hrvatskoj, pa je urednik upitao Viktoriju gdje vidi klijente ali, prvenstveno i što smatra da su vještine koje su potrebne da bi se opstalo u tom zahtjevnom poslu.

– Mislim da je ključno  poznavanje tržišta, poznavanje onoga što klijenti žele i onoga što javnost želi od plasirane usluge, u kojem god kontekstu ona bila. Drugo je brzina. Bez brzine danas ne možemo i ono što je jako važno je pisanje. Smatram da su ljudi zasićeni kratkim formama na društvenim mrežama i da svatko voli vidjeti dobro napisan tekst. I u tom smjeru bi voljela ići dalje, – kaže Viktorija koja je agenciju osnovala nedavno te radi na razvoju baze klijenata, ali ne sumnja da će posla biti dovoljno jer, kaže, specijalizirani, novinarski tekstovi u PR-u su danas itekako na cijeni. Poslušajte detalje u podcastu.

Autor: Tomislav Kukec Foto: PoslovniFM

Objavljeno 21. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.