Info.Biz baza Fine sadrži podatke o više od 850 tisuća poslovnih subjekata, među kojima su poduzetnici, trgovačka društva i ostali koji predaju godišnja financijska izvješća, kao i financijske institucije, proračunski korisnici, udruge, slobodna zanimanja, obrtnici, OPG-ovi – zapravo cjelokupan aktivan dio poslovnih subjekata u Hrvatskoj je na jednom mjestu, istaknula je za poslovniFM je Ivana Žmegač direktorica službe prodaje i marketinga u Financijskoj agenciji Fina.

Uz aktivne podatke, u servisu su i povijesni podaci o tvrtkama onima koje su poslovale u posljednjih pet godina, ali više nisu aktivne, prestale su postojati ili su ugasile poslovanje, dometnula je Žmegač.

Poduzetnici su svjesni u svom poslovanju da informacija zapravo znači sve te da u situaciji kad i ako nemate valjanu i pravovremenu informaciju, nećete moći donositi ispravne odluke. Nastojali smo posložiti sve informacije iz raznih izvora i staviti ih na jedno mjesto kako bi predsjednici uprava ili drugi korisnici mogli imati vidjeti i kako posluje konkurencija ili poslovni partneri, te kako bi direktori financija istodobno mogli znati kakvo je trenutno stanje tvrtke i procijeniti rizike, kreditne limite ili brzo reagirati ukoliko jedna tvrtka ode u blokadu. Podaci puno govore i direktorima prodaje, koji mogu prepoznati potencijale na tržištu i jednostavno vidjeti koje su nove šanse i novi klijenti, odnosno kako posluju stari i što mogu napraviti da podignu svoje prodaje, pojasnila je Žmegač.

Na upit o profilu korisnika servisa, Žmegač odgovara kako je lepeza korisnika šarolika – od financijskih institucija, banaka pa sve do malih obrtnika i samostalnih poduzetnika, kojima je bitno imati pune informacije. Uglavnom surađujemo s direktorima financija i prodaje – odnosno članovima uprave, srednjim menadžmentom, kao i vlasnicima srednjih i malih tvrtaka kojima je bitno znati šta se dešava, prepoznavajući trendove.

Info.BIZ servis dostupan je na internetu u obliku web aplikacije, ali postoji i mogućnost da se podaci koje on sadrži koriste i na druge načine npr. putem web integracije – povezivanja sa sustavima samih korisnika ukoliko im je potrebno da imaju brz dostup do ažurnih informacija u svakodnevnom poslovanju, pojasnila je.

Uporaba servisa je krajnje jednostavna, na svakom uređaju koji ima pristup internetu. Nakon prijave i registracije, te dobivanjem pristupnih podataka, otvara se ogroman svijet poslovnih informacija koje su 24 sata na raspolaganju svima u poslovnoj zajednici.

Jednostavnom registracijom osiguravate 7 dana besplatnog korištenja najjačeg InfoBiz paketa.

– Probali smo posložiti podatke na temelju korisničkog iskustva. Postoji nekoliko setova informacija – o pojedinačnim subjektima i zbirni odnosno sumarni podatci koji su jako korisni ukoliko radite određene analize. Tu su registarski podaci – ono što vam treba svakodnevno kao adresa, lokacija, odgovorna osoba, žiro račun, aktivnost u kojem je statusu neka tvrtka,  ima li porezni dug, isplaćuje li plaću. Drugi set informacija odnosi se na kratak pregled odnosno sažetak informacija koji može signalizirati mogućnosti rada – sastavni dio je kreditni rejting odnosno određeni skor ocjena, a koji sadrži i signalnu vrijednost s vjerojatnosti da će taj poslovni subjekt moći podmiriti potraživanja odnosno dugovanja ukoliko uđete s njim u neku suradnju. Uz taj set informacija koje pružaju brz pregled o poslovanju, tu su i informacije o blokadi. Info.BIZ u realnom vremenu daje povratnu informaciju je li partner kojega pretražujete blokiran ili nije, broju dana blokade te statusu po pojedinim računima, pojasnila je Žmegač.

Na raspolaganju su razni poslovni pokazatelji: pregled poslovanja u zadnjih pet godina, kretanje prihoda, dobiti, broja zaposlenih, prosječnih plaća. Smatramo da su tu koncentrirane sve informacije koje vam brzo signaliziraju osnovno stanje tj. status određene tvrtke, kao i one koje omogućuju dublje analize. Treći set informacija su financijski podaci godišnjih financijskih izvještaja za  određeni broj godina i koji zaista detaljno omogućuje prilagođavanje i preuzimanje podataka, temeljem kojih se kasnije mogu raditi analize.

Vrijedan podatak čini i baza povezanih osoba –  bilo da se radi o  povezanosti putem vlasništva, odgovornih osoba unutar tvrtke, osnivača i ostalih subjekata. Npr. ako imate neki kontakt ili poznanstva onda možete vrlo lako provjeriti kako doći do određenog klijenta odnosno s kime je on povezan odnosno gdje vam može dati preporuku. Isto tako, te poveznice vam signaliziraju koliko neka tvrtka posluje dobro odnosno ima li dobre rezultate poslovanja. Moguće je vidjeti s kime je tvrtka vezana i ima li eventualno loše rezultate poslovanja s povezanim tvrtkama koji u nekom roku mogu utjecati na samo poslovanje te tvrtke. Grafički i vizualno jednostavno ih je pretraživati i pratiti niz povezanosti, napominje Žmegač.

I na kraju tu je i facebook pregled na kojem vidite što se s tom i tom tvrtkom dešavalo, kada su mijenjali upravu, možda su dobili određeni natječaj, možda su promijenili financijske podatke ili im se promijenio kreditni rejting i vrlo jednostavno na vremenskoj traci dobit ćete uvid u kretanje odnosno poslovanje te tvrtke.

– Servis stalno koristi nekoliko tisuća korisnika, uz stalan dnevni porast, a zanimljivo je da osim pojedinačnih raste i broj tvrtki koji omogućuju pristup servisu za sve svoje zaposlenike.  

– Iako relativno mlad, tek dvije godine, servis se stalno unaprjeđuje i razvija, pa gotovo svaki kvartal se događaju nadogradnje i proširenje funkcionalnosti, sukladno povratnim informacijama korisnika, naglasila je Ivana Žmegač.

– Broj i interes korisnika je sve veći, a Žmegač posebno ističe kako preuzimaju podatke iz 30 raznih izvora, raznoraznih registara.

– Primarna nam je misija osigurati ažurne podatke, svaki dan imamo kompletno pročišćen set podataka i na dnevnoj bazi se najveća količina ažurira u realnom vremenu, primjerice, je li netko blokiran ili nije. Dio podataka se, pak, ažurira na godišnjoj razini.

– Stavili smo na raspolaganje i makrekonomske podatke, a izvori su Eurostat i Državni zavod za statistiku. Tako da možemo pružiti kvalitetnu podlogu za analize, a svi podatci su dostupni osim na hrvatskom i na engleskom jeziku.

– Imamo i klijente iz regije, primjerice dio slovenskih tvrtki, veleposlanstva, tu su i gospodarski savjetnici, te tvrtke koje imaju strane vlasnike, tako da možemo reći da je naš alat široko rasprostranjen.

 Žmegač je zaključno pozvala zainteresirane da jednostavnom registracije osiguraju 7 dana besplatnog korištenja najjačeg InfoBiz paketa.

Sadržaj pripremljen u suradnji s Finom.

Objavljeno 9. srpnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM