Covid-19 nešto je što nitko ni u najgorim snovima nije očekivao. Svi smo ostali u šoku, pomalo uplašeni, nepripremljeni… Mislim da je to teško riječima opisati. Sama pomisao da se to događa u cijelom svijetu, pomalo je zastrašujuća. Međutim, nikada nije tako strašno kako izgleda. Mi sami sebe plašimo. Sadašnja kultura je kultura straha. Korona je napravila prilično toga lošeg, ali hoće li biti propasti, ja mislim da neće. Hoće li biti teško – hoće! Bit će teško!, kazala je u razgovoru za poslovniFM Branka Babić, direktorica tvrtke Infos-Split.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

U razgovoru s Ljubicom Vuko, urednicom i voditeljicom emisije Poslovna žena, odgovarajući na pitanje uspijeva li se nositi s izazovima koje je donijela korona-kriza, istaknula je i kako se osjetila sigurnom u samim počecima kada smo svi bili zbunjeni s onim što nam se događalo. A kad je premijer najavio mjere za očuvanje radnih mjesta, bio je to, kaže, jedan od rijetkih trenutaka u kojem se osjetila sinergija između države i poduzetništva. Međutim, kako vrijeme odmiče, pomalo postaje skeptična i nije baš sigurna da će Vladine mjere doprinijeti očuvanju radnih mjesta. Prema njezinoj procjeni, do kraja godine nezaposlenost će prilično porasti.

Branka Babić u poduzetništvu je od početka 90-tih, njezin Infos-Split radi po cijeloj Hrvatskoj gdje su proširili svoju poslovnu mrežu uspješno kreirajući i razvijajući vlastite softverske proizvode. Trenutačno posluju i s nekoliko inozemnih tvrtki čije poslovanje u Hrvatskoj podržavaju svojim proizvodima. Dugoročno planiraju i veće širenje na strano tržište. Upravo su završili proizvod čija se potreba nametnula zbog pandemije koronavirusa – riječ je o proizvodu namijenjenom upisu djece u vrtiće s kompletnom online predajom dokumenata i njihovom obradom. Inače, nisu stali ni sa zapošljavanjem, trenutačno traže osobu za prodaju svojih proizvoda.

Uz Infos, Branka Babić osnovala je i tvrtku Herbium d. o. o. koja je u kratkom vremenu postala generalni uvoznik prirodnog proizvoda za regulaciju krvnog tlaka i kolesterola. Za područje prirodnog liječenja zainteresirala se zbog vlastitih zdravstvenih problema, pa sada razvija i taj segment poslovanja. Poduzetništvo i menadžerski posao izloženi su, ističe, velikoj količini stresa, što ni nju nije mimoišlo.

Kad zauzmete stav, i kad vjerujete sebi i u ono što radite, onda vas i muške kolege prihvate

Krug – Hrvatska udruga poslovnih žena prošle godine proglasila je Branku Babić poduzetnicom godine. Za poslovniFM reći će kako je svaka pohvala uvijek dobra, lijepa riječ koju netko kaže za vas, nagrada koju vam dodijele.

„Ako me pitate jesam li imala nekakvih posebnih benefita, nisam. Znate, mi smo narod koji ne voli tuđe uspjehe, pa uvijek traži zamjerke. Možda je to i razlog što nikada nisam voljela biti eksponirana u javnosti“, kazala je.

Na pitanje što bi izdvojila kao ključne odrednice i najdraža postignuća u svojoj karijeri, Branka Babić kaže da je unatoč svim poteškoćama, kojih je bilo jako puno tijekom 30 godina, tvrtka uvijek poslovala pozitivno i uspijevali su sve obaveze podmirivati.

„Ponosna sam na mlade ljude unutar tvrtke koji su prihvatili moju ponudu i unatoč svim ponudama za posao, sa stranih tržišta prvenstveno, ostali su u tvrtki Infos i postali partneri. Pa možda sam baš na to najponosnija“. istaknula je, te dodala i kako ne spada u žene koje prihvaćaju tvrdnju da je ženama teže u poslu.

„Kad zauzmete stav, i kad vjerujete sebi i u ono što radite, onda vas i muške kolege prihvate. A je li bilo muških kolega koji nisu podnosili da sam im ja šef, ne znam, možda i jest, s obzirom na naš dalmatinski gen. Ali iskreno, to nisam primijetila jer mi je koncentracija bila na poslu. Ako je kome smetalo, to je ipak njegov problem“, kaže Branka Babić.

Analitičari procjenjuju kako će za oporavak od posljedica korona-krize trebati godine, a Branka Babić kaže da je vrlo teško reći kakav će biti oporavak. Očajavanje nije njezina opcija, nije joj prihvatljivo sjediti i čekati što će se dogoditi. Stoga unatoč problemima, rade na nekoliko projekata. Traže rješenje za probleme, a rješenje, kaže, uvijek postoji.

„Kad napraviš napor, radiš pošteno, bit će sigurno teško, bit će problema, to je jasno, ali ne treba posustati“, ističe poduzetnica koja posao pomalo predaje mladim stručnjacima, a ona sama blizu službene mirovine razmišlja o tome kako nakon poslovne karijere raditi ono što nije radila svih ovih godina. Malo raditi, malo uživati i tako u krug, jer sebe ne može zamisliti u klasičnoj mirovini. Za nju je to stajanje klasično nazadovanje. A ona za sebe kaže kako uvijek ide naprijed.

Objavljeno 5. lipnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM