Poslovna 2020. godina, za mnoge sektore krizna i kritična, za franšizni sektor pokazala se jako dobrom. Sama industrija u svijetu zabilježila je rast koji se kretao od 4 – 7%, ovisno o tržištu. U Hrvatskoj niša domaćih franšiznih koncepata zabilježila je rast od 20%. Istodobno su stvorene su mnoge vrlo interesantne hrvatske franšize, što ne čudi jer su pravo krizno vrijeme poduzetnici iskoristili za rad na strategiji, promišljajući o rastu i stvaranju svoje franšize.

Da, krizna su vremena za rast franšizne industrije dobra vremena. Mnogi ostaju bez posla, s otpremninama ili bez traže druge izvore prihoda. No, iako razmišljaju o vlastitom poslovanju, radi nesigurnih vremena žele podjelu rizika s iskusnijim poduzetnikom i posežu za franšizama. U svijetu je to vrlo opipljivo i vidljivo, no u Hrvatskoj, iako postoji, još nije toliko široko poznato. Naime, u mjerama za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kupnja franšize je opravdani trošak, tako da je zadnjih godinu i pol zabilježeno dosta novih primatelja franšize koji su to postali upravo zahvaljujući bespovratnim potporama HZZ. S tom privilegijom postojanja bespovratnih potpora za kupnju franšize Hrvatska je ovog časa jedina zemlja u Europi i jedna od rijetkih u svijetu.

I onda slušam naše novopečene davatelje franšize koji kukaju kako su uložili novac u kreiranje franšiznog paketa i eto sada nikako da krene. No, to tako niti ne ide. Odlučiti se za kreiranje franšize ne znači samo posložiti franšizni poslovni model po svim njegovim pravilima, već i pripremiti sebe i svoju firmu za franšiziranje. Iako je poznato da su neke naše poznate franšize krenule tako da im se prodaja franšize dogodila slučajno, jer je netko zakucao na vrata i rekao:“ ja bih to otvorio u mom gradu.“, to obično nije slučaj.  Kod franšiznog poslovnog modela ništa nije i ne može biti slučajno. Postavljajući temeljito, sa svim procedurama, politikama poslovanja i popratnim sadržajima projekt, morali smo misliti i smisliti i marketing plan. Prvo je naravno trebalo osvijestiti da upravo imate novi proizvod na novom tržištu, jer čime se god bavili, do sada niste prodavali poslovne koncepte, a sada upravo to trebate činiti. Do sada vam je konkurencija bila ona koja radi isto što i vi u tom sektoru, sada kod franšize konkurencija su vam sva poslovanja koja se prodaju. Važno jeosvijestiti da vi o tom tržištu nemate pojma. Netko to osvijesti u toku pripreme franšize, netko tek kad je uložio veliki novac i čeka…..

Dakle, važno je da se unaprijed poduzetnik pripremi za plasiranje franšize na tržište. Da s konzultantom pripremi marketinški plan i odvoji svoje vrijeme ili zaposli nekoga tko će se prodajom franšize baviti. To ne može biti usputni posao dok obavljate sve poslovne procese tijekom svog radnog dana, već se time treba stvarno baviti. To je brand manager koji će odraditi i marketing i regrutaciju i selekciju kandidata te ih voditi u prvim njihovim danima te mentorirati kasnije. Svejedno je hoćete li to biti vi kao poduzetnik ili netko koga ćete zaposliti za tu svrhu, ali prodaja franšize ne može i ne smije biti slučajna, jer to znači da ste u vjetar bacili novac koji ste uložili u projektiranje franšiznog poslovnog modela.

Kako onda, kao hrvatska franšiza, prodati svoju prvu franšizu. Prvo treba razmišljati o širenju u blizini vaše lokacije kako bi se mogli dovoljno posvetiti svom prvom primatelju franšize. Neka to bude u istoj županiji ili samo u Hrvatskoj i to je, za početak, dovoljno. Ne razmišljajte još o međunarodnom širenju, bit će za to vremena. Trebate naći svog prvog primatelja koji je spreman dati vam kompletno povjerenje na neviđeno. To što vi imate svoj pilot centar i što on odlično radi nije skroz dovoljno. Ne kažem da i tako nećete prodati svoju prvu franšizu, ali sigurno će to biti brže i kvalitetnije, ako budete imali nekoliko svojih centara i nekoliko franšiza. Već dvije svoje lokacije puno znači, jer tako potencijalan kupac dobiva informaciju da vi jeste potvrdili koncept i da to funkcionira.  Naravno, uvijek će prvi primatelji imate i neke povoljnije uvjete za ulaganje jer su, eto, pokusni kunići pa i red je da imaju. No, ono što je obavezno je i dobar marketing za regrutaciju potencijalnih primatelja franšize. Marketing košta, ali jedino tako pro aktivno možete naći prave partnere. Vrlo je rijetko da će oni vama zakucati na vrata. Ako se ne stignete time baviti, a ne zapošljavate nekoga onda se pomiriti s time da ste već uloženi novac bacili. To naravno ne mora biti tako.

S obzirom na to da nemamo profesionalne brokere u Hrvatskoj koji prodaju franšize, učlanjenje u Hrvatsku udrugu za franšizno poslovanje već puno znači. Vaša franšiza dobiva vidljivost na njihovim stranicama i tražilicama. Dodatno ulaganje u adekvatan marketing povećat će znatno šanse za uspjeh. Tu su uvijek bolje priče od samog oglašavanja. Za to vam je potreban poslovni portal kao što je www.poslovniFM.com, koji tu sa svojom širokom publikom može uvelike pomoći. Google ads su se tu uvijek pokazali kao vrlo dobra platforma za B2B ponude. Pratite upite i reakcije vaših klijenata. Mnoga poslovanje prve franšizoprimce regrutiraju iz redova svojih klijenata. To je odlična informacija iz dva razloga: a) imate ciljnu skupinu na koju ćete puno lakše ciljati reklamom jer ih poznajete i znate njihove navike i preferencije, b) imate ih ispred sebe za usmenu predaju. Imajte na umu statistiku. Za regrutiranje jednog primatelja franšize trebate oko 100 lead-ova. Jedna prosječna kampanja na Googleu košta oko 3.000 kuna mjesečno i daje u našim tržišnim uvjetima desetak lead-ova. Dakle, potrebno vam je deset kampanja što iznosi oko 30.000 kn ulaganja u marketing za jednog primatelja franšize. Nemojte kukati za tim ulaganjem jer upravo je to jedan od glavnih razloga zašto naplaćujete ulaznu franšiznu pristojbu. Vjerujem da znate da poduzetnici ne franšiziraju da bi zaradili od ulazne franšizne pristojbe. Tantijeme ili royalties are the name of the game koje naplaćujete mjesečno za vrijeme trajanja ugovora. Ulaznom franšiznom pristojbom samo pokrivate troškove koje ste već imali za regrutiranje tog kandidata i podršku koju ste mu dali prije lansiranja poslovanja.

Osim toga u Hrvatskoj se godišnje događaju dva do tri franšizna foruma u organizaciji ili suorganizaciji Hrvatske udruge za franšizno poslovanje, koji su idealna prilika za predstavljanje vaše franšize. Kao član Udruge imate neke benefite kod sudjelovanja na drugim događanjima u zemlji i svijetu vezenim za franšize. Ono što je još jako važno imate i poseban popust za Certificiranje vaše franšize, što dodatno doprinosi kredibilitetu iste. Ovdje nije važno imate li već, ili još ne, prvog primatelja franšize jer on će se lakše odlučiti dati vam povjerenje, ako imate i Certifikat europske franšizne kvalitete što znači da je i neko stručno tijelo stalo iza vašeg poslovanja.

S velikim vas zadovoljstvom izvješćujem kako je u pripremi organizacija prvog hrvatskog Franchise Award-a koje će imati veliku medijsku pokrivenost i sponzoriranje ili samo sudjelovanje na tome daje značajnu vidljivost vaše franšize.
Kad ste već obavili teži dio posla i kreirali svoj franšizni poslovni model, šteta je da to propadne. Još vam je ostalo jako malo puta do cilja da oko svog franšiznog modela izgradite franšiznu mrežu. Za sva pitanja i savjete Hrvatska udruga za franšizno poslovanje stoji na raspolaganju. www.fip.com.hr , e-mail: lkukec@inet.hr.