Da, kaže se da je svaka kriza prilika, no istodobno će brojni reći kako je to samo prazna fraza. Ipak, nesvakidašnja situacija s koronavirusom i potresom koja nas je izbacila iz naše zone ugode iz koje inače nikako nismo željeli izaći, predstavlja upravo tu priliku da započnemo razmišljati na nov način i iz druge perspektive.

Korona kriza kreirala je veliki atak na naše zdravlje, naš stil života i naše poslovanje. Dodajmo tome i potres u Zagrebu koji je posijao još dodatnu nesigurnost, strah, konfuziju i stres. U toj kombinaciji ništa još do sada viđeno. Sve navedeno umjesto da nas potpuno paralizira, što većinu jest, trebalo bi shvatiti kao poticaj koji nas je konačno izbacio iz naše zone ugode i dao nam mogućnost i potrebu za neke nove stvari.  

Prva misao je – kako dalje. Dosadašnje metode i načini funkcioniranja našeg biznisa nikada više neće biti isti. Pitanje je sada kako da pomognem mom poslovanju kad je sve u rasulu. Kako da pokrenem poslovanje poslije ovoga. Kako da povećam moje šanse za sigurnost i smanjim rizik. Da, prvi poticaj je možda pobjeći i sve prodati, ali  franšiza može biti odgovor na sve ove izazove, pogotovo za poduzetnike koji traže nove mogućnosti i prilike za svoje poslovanje. Franšiza je isto tako prilika za one koji bi voljeli biti sam svoj gazda, no ne usude se jer ne žele biti prepušteni sami sebi.  Ono što je sada naj važnija poruka koju franšizni sektor može poručiti svima je FRANŠIZA = PODJELA RIZIKA !!

Za poduzetnike izrazito važno. Da, imate sada važnijih problema od rasta i širenja poslovanja no upravo sada je izrazito dobar trenutak za širenje poslovanja i to bez vlastitog većeg ulaganja. Tri osnovna resursa kod odluke za rastom poslovanja su: novac, vrijeme i menadžment. U franšiznom poslovanju to su resursi koje osigurava kupac franšize, a za rast vašeg poslovanja.

Logično pitanje, pogotovo u ovom trenutku je: zašto bi netko kupio moju franšizu? Odgovor opet leži u podjeli rizika. Kupnjom franšize osoba postaje poduzetnik i sam svoj gazda, ali ne i prepuštena samoj sebi. Istraživanja pokazuju da samostalnim ulaskom u poduzetništvo skoro 80% poduzetnika neće preživjeti prvih pet godina poslovanja dok u isto vrijeme ulaskom u posao kupnjom franšize više od 90% poduzetnika opstane nakon 5 godina poslovanja. Zašto? Radi podjele rizika ! Naime, budući poduzetnici, u strahu za svoja sigurna radna mjesta, ili već u tranziciji vide kupnju franšize kao svoju šansu za pokretanje održivog poslovnog projekta i podjelu rizika poslovanja s iskusnim partnerom – davateljem franšize. U tom trenutku to im je najvažnije, a franšizno poslovanje upravo to nudi. Dakle, sama srž franšiznog poslovanja je upravo ono što se u krizi najviše traži: podjela rizika, prijenos know how i edukacija/prekvalifikacija. Ulazak u već uhodano poslovanje jer nemamo vremena za pokušaje i pogreške.

Davatelj franšize prodajom svoje franšize postaje mentor koji zna sve tajne tog biznisa  i ima jaku motivaciju, te ulaže svoj trud u uspjeh poslovanja budućeg poduzetnika koji pak ima lokalnu ekspertizu i smanjuje rizik davatelju franšize da posluje na nepoznatom tržištu. I na kraju sada je lakše kupiti franšizu nego ikada ranije jer su i davatelji puno elastičniji i lakše se pregovara oko franšiznog ugovora .

Da, nemaju svi sektori poslovanja u ovom trenutku istu šansu, no iako nam se to možda ne čini mnogi sektori poslovanja nisu u krizi, a isti vani u svijetu imaju veliku ponudu franšiza. Zašto to ne bi iskoristili i naši poduzetnici?

Ono što je važno je da se franšizom kupuje posao koji je odmah operativan i počinje davati rezultate. U ovom času mnogi potencijalni kupci franšiza imaju puno vremena za istraživanje što bi radili nakon izolacije. Povećanje ponude domaćih franšiza zato bi bilo od presudnog značaja za te ljude jer im se nudi operativno i održivo poslovanje.

Mnogi poznati svjetski brendovi pokrenuti su u vrijeme recesije i sagradili carstvo. Recesije su zapravo globalno puno češće nego što znamo i osjetimo, ali to ne zaustavlja poduzetnike širom svijeta da pokrenu nove metode širenja poslovanja ili pojedince da pokrenu vlastiti biznis.

U prošloj recesiji 2008 franšizni sektor je bio jedan od onih koji su i dalje rasli i to stopom od 4-5%. I tada neke djelatnosti više od drugih. Recesija se na kraju, za dosta djelatnosti pokazala kao nešto što motivira na inovativnost i nove kombinacije, a to je i osnova svake franšize.

Ovo nije ista kriza kakva je bila 2008 godine. Ovo nije financijska kriza, ovo je drugačija vrsta krize, uzrokovana vanjskim faktorima, a ne ekonomskim. Banke su stabilne i mogu brzo reagirati kao podrška poduzetnicima. Osjećaj straha i nevjerice slični su onima iz 2008, ali ovog puta osnovni uzrok je drugačiji, kao i brzina, ozbiljnost i neizvjesnost uzrokovana korona krizom. Svi živimo jedan masovni eksperiment i samo vrijeme će pokazati koliko smo svi bili uspješni u tome. Ipak i dalje tvrdim da je ovo prilika za većinu nas poduzetnika.

Sada će se lakše dolaziti do kredita za pokretanje poslovanja, ali i rast. Sve države pokrenule su mjere za pomoć gospodarstvu neke bolje i veće neke manje, a to je nešto što prije nije postojalo. I to je prilika.

Osim navedene podijele rizika, kada govorimo o franšiznom poslovanju, sada postoji i cijeli niz okolnosti koje zapravo idu na ruku poduzetnicima za kreiranje vlastite franšize. Sigurnost koju daje franšizni odnos u ovom času olakšava potragu za kupcima franšize, što je prije bilo puno teže. Točno je da su kupci sada oprezniji, ali upravo franšiza osigurava podjelu rizika i mentorstvo, što je u ovoj situaciji njima naj važnije.

Za poduzetnike kako buduće davatelje franšize, ali i one koji bi kupili te franšize, ova kriza je prilika i zato što je sada lakše doći do kvalitetnijeg kadra koji će ujedno biti i lojalniji  nego ranije, s obzirom na strah i nesigurnost koja je prisutna.

Pregovaračka pozicija s najmodavcima sada je puno bolja nego ranije jer su isti fleksibilniji i najmovi niži. Poslovnih prostora ima dostupnijih neko ikada, a ti najmovi su uglavnom dugoročni i pravi su dar s neba najmodavcima.

Dobavljači su fleksibilniji kako u cijenama tako i u plaćanjima, možda ovo otvara mogućnost nekih novih dobavljača, ali i tu, lojalnost otvara potpuno nove pregovaračke pozicije za obje strane.

Sve to vodi do novih i boljih uvjeta za kupnju franšize kojih nije ranije bilo, a isti bi po logici stvari trebali generirati potražnju. Zato je franšiza prilika za poduzetnike da ovu krizu iskoriste ne kao hibernaciju,  nego kao pripremu novih smjerova razvoja koje će lansirati nakon korona krize.

Sada je pravo vrijeme za obračun s konkurencijom jer je ona puno manja i inertnija i tako se otvaraju bolje pozicije na tržištu koje se mogu osvojiti upravo agresivnom prodajom franšiza nakon izolacije, i to sada dok se lakše diše, s obzirom na to da je saturacija manja radi zatvaranja ili propadanja nekih poslovanja.

Sada se gradi odnos s postojećim kupcima jer to će biti veliki vjetar u leđa kako davateljima tako i budućim primateljima franšize. Sada je oglašavanje važnije nego ikada, ali s jasnim marketinškim porukama, drugačijim nego ranije jer su i potrebe kupaca / primatelja franšize u ovom času drugačije i oni ne traže na prvom mjestu ono što će riješiti njihov problem već ono što će smanjiti rizik- To je ovog časa riječ s najviše odjeka, a franšiza je tu rješenje.

Umjesto da se učahurimo i kukamo treba se postaviti drugačije. Očekujmo „business boom“ kad nas oslobode izolacije, „boom“ koji želimo punim plućima iskoristiti. Uložite u pripremu franšize i pripremite se za nadolazeći posao. Samo tako ćete biti spremni na akciju čim se ukaže prilika dok će se vaša konkurencija tek buditi iz korona hibernacije. Trebate shvatiti da se sada karte miješaju i da će vaš posao biti valoriziran od drugih po aktivnostima koje ste sada poduzimali. 

Dakle, svi mi koji imamo franšize i vi koji ih tek stvarate ne trebamo se bojati krize koja bi bila posljedica Korona virusa, već upravo obrnuto. Pripremite i izglancajte svoje franšize i pojačajte oglašavanje, podvlačeći u porukama upravo podjelu rizika, vašu mentorsku pomoć, trening i edukacija te prijenos know how što sve osigurava održivost poslovanja i smanjuje rizik.

Prvi poslovni radio poslovniFM poziva sve zainteresirane na besplatnu online procjenu franšizibilnosti vašeg poslovanja, koju će pripremiti predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje Ljiljana Kukec. Procjenu možete zatražiti na lkukec@inet.hr.