Razina znanja o franšiznom načinu poslovanja u Hrvatskoj relativno je niska. S toga ne čudi što još uvijek malen broj domaćih poduzetnika koji se okreću toj strategiji rasta poslovanja. Jedan od razloga zašto je franšizno poslovanje još uvijek nedovoljno prepoznato u Hrvatskoj, jest predrasuda da je to način poslovanja namijenjen velikim kompanijama. No, samo je pet posto mega svjetskih  franšiznih brendova. Ostali su narasli iz malih biznisa i internacionalizirali svoje poslovanje. Neki od naših svijetlih primjera su i Carwiz i Surf’n’fries.

Kao strategija rasta poslovanja franšize su odlične upravo za mala poduzeća kako bi povećali svoj udio na tržištu stvaranjem franšiznog lanca s minimalno uloženog kapitala. Kad kažemo minimalno uloženog kapitala, mislimo na osnovna tri resursa koji se moraju osigurati kod odluke za širenje poslovanja. To su kapital, vrijeme i motivirani menadžment. Ta osnovna tri resursa kod franšiznog načina poslovanja osigurava kupac franšize.

Hrvatska je još uvijek zemlja s najmanje domaćih franšiza na svijetu u odnosu na ukupan broj franšiza, a te iste franšize omogućavaju širenje poslovanja i internacionalizaciju bez većih ulaganja. Zašto?

Franšizno poslovanje s druge strane  je i isto tako sinonim za održivost poslovanja, jer je održivost  samostalnog poduzetnika u prvih 5 godina poslovanja manja od 25% dok je kod kretanja u biznis kupnjom franšize održivost poslovanja veća od 90%. Opet zašto? Radi prijenosa know how, znanja i iskustva i radi mentoriranja  koje davatelj franšize osigurava svojim primateljima. Tako dva poduzetnika (ili njih 20, 50, 100) rade na razvoju vašeg poslovanja.

Sve to su razlozi zašto bi bilo dobro poslušati izlaganja na 15. Međunarodnom franšiznom forumu FIP koji će se održati 25. veljače od 10 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su moguće preko linka  https://forms.gle/zgqfVHGbvHRjGQZE7.