Zagreb, 12. svibnja 2022. (GIA) – Tech i turistička godina za razliku od kratke sezone ovisne o vremenu, stvaranje kulture pametnog, prednosti pametnog grada, ali i pametnih turističkih destinacija, bile su teme Combisovog online panela ‘DiscussIT: Što se događa kada se turizam susretne s IT-em?’

Na panelu su sudjelovali Josipa Jutt Ferlan, direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu i direktorica društva Zagreb City Hotels, Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere, Damir Mendica, član Uprave Plave lagune, Daniela Gračan, redovita profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i predstojnica Zavoda za turizam, te glavni direktor Combisa Goran Car.

Informacijska tehnologija imala je važnu ulogu u razvoju hotelijerske i turističke djelatnosti tijekom posljednjeg desetljeća, a posebno u posljednje dvije pandemijske godine. Tehnologija je pridonijela smanjenju troškova, poboljšanju operativne učinkovitosti i poboljšanju kvalitete usluga i korisničkog iskustva. Koristi od poboljšanje komunikacije, rezervacija i sustava usluga za goste imaju obje strane – i gosti, i pružatelji usluga. 

“Tehnologija je baza za kulturu pametnog koju tek treba izgraditi u našim gradovima i turističkim destinacijama, ali za koju ima sve više prostora posebice nakon pandemijskog iskustva tijekom kojeg je jačalo korištenje digitalnih alata. Naglasak je na inovativnijoj i efikasnijoj komunikaciji neke destinacije ili kompanije s turistima uz pomoć tehnologije, odnosno aplikacije koja stvara visoko kvalitetno korisničko iskustvo ili jednostavnog plaćanja sadržaja ili dodatne usluge koju predlaže neki sustav na bazi ponašanja turista. Mogućnosti i prilike su mnogobrojne, usluga i rješenja ima na stotine”, rekao je Goran Car, glavni direktor Combisa.

Josipa Jutt Ferlan, direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu, istaknula je da iz perspektive Hiltona, Hrvatska je još uvijek jako autentična i neotkrivena. “No, to što nismo zaraženi nekim globalnim utjecajima istovremeno je i mali nedostatak, zato što smo sporiji u prihvaćanju nekih modernih tehnologija i znanja, sumnjičavi smo, volimo da to netko drugi provjeri prije nas.” Jutt Ferlan je podsjetila kako smo prije covida imali jako puno radnih skupina i edukacija o digitalizaciji.

“Pričali smo o tome kao o nečem nedostižnom. Na primjer, vani je u hotelijerstvu digital key, otključavanje sobe mobitelom, bio uobičajen, dok kod nas nije bilo tako rašireno. Dogodio se covid i mi smo se preko noći digitalizirali. Dakle, može se. No, svakoj promjeni moramo pristupiti otvoreno, moramo se dobro pripremiti jer svaka promjena, bez obzira koliko dobrodošla bila, predstavlja stres”, poručila je Jutt Ferlan.

“Dobro osmišljeno uvođenje novih tehnologija će svi prihvatiti. Ako date ljudima jasnu sliku i ciljeve, oni će to prihvatiti”, dodao je Damir Mendica iz Plave lagune.

Daniela Gračan, redovita profesorica na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, istaknula je kako je tehnologija prisutna i sa strane ponude i sa strane potražnje: “Gost je danas informiran, on dolazi pripremljen i očekuje isti pristup s naše strane. U turizmu je ključan osmijeh, pogled, osjećaj. Ono što pamtimo su miris mora, osmijeh konobara koji nas je poslužio. To je ono što gradi naše uspomene i budi u nama emocije”.

Gračan smatra da je cilj našega turizma zadovoljan gost kroz raznoliku, autentičnu, autohtonu i kontinuirano dostupnu ponudu sadržaja u destinacijama, prilagođenu određenim ciljnim skupinama turista. “Prirodnim elementima ponude kojima naša zemlja obiluje, treba dodati nove vrijednosti kako bismo postali konkurentniji na turističkom tržištu. IT pridonosi sustavnim inovacijama u turizmu kroz praćenje i prilagođavanje suvremenim trendovima i individualiziranim zahtjevima turista.”

Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere kazao je kako je korona donijela tektonske poremećaje za hotelijere. “U 2020. sve kompanije doživjele su snažnu kontrakciju, da bismo lani iznenada imali ekspanziju potražnje za smještajnim kapacitetima. Iz zatvorenih sustava morali smo naglo narasti da bismo tu potražnju zadovoljili. Bez digitalizacije sumnjam da bismo imali tako robusne sustave sposobne prilagoditi se nevjerojatnim promjenama koje u nas zadesile u pozitivnom i negativnom smislu.

Dobra stvar je da je digitalizacija i prije pandemije bila fokalna točka naše strategije. Kompanije koje su prije korone bile spremne realizirati veliki postotak prodaje kroz vlastite kanale, a danas su ti kanali primarno digitalni, imale su veću šansu preživjeti i uzeti veći dio tržišnog kolača. Kompanije koje su prepoznale prednosti digitalizacije bile su spremne prve odgovoriti izazovima izravne komunikacije s gostima”, objasnio je Čižmek.

Naglasio je da Valamar ostvaruje značajne prihode putem direktnih digitalnih kanala prodaje, na razini 65 posto od ukupnih prihoda. “Svega toga bez digitalnih alata i naše spremnosti da ih usvojimo ne bi bilo.”

Na pitanje možemo li napredovati brže zahvaljujući digitalizaciji Goran Car je odgovorio “Apsolutno da. Tehnologija generalno pomaže. Ima nekih negativnih aspekata s kojima se borimo kroz vrijeme, ali tehnologija općenito omogućava eksponencijalni rast društva. Kada pričamo o turizmu, ima jedan dio koji je svima vidljiv i koji je postao opće prihvaćen: Imati danas hotel bez vrhunskog wi-fija je kao imati hotel bez vrhunskog restorana. Mislim da o tome danas više nitko ni ne razgovara.

Danas uz fizički sadržaj imamo i digitalni sadržaj. Oni moraju biti objedinjeni. Ono što vidite na webu, na mobitelu i u stvarnosti, bez obzira na to radi li se o hotelskoj ponudi, dvorcu, spomeniku ili nečem sličnom, to mora biti usklađena priča. I tu digitalna rješenja pomažu da razviju turizam, da razviju ponudu, bez obzira na to koristimo li mi to na kraju samo za prezentaciju sadržaja, rezervaciju ili otvaranje sobe, da bismo naručili jelo, platili…”, razložio je Car.

Damir Mendica smatra da tehnologija mora biti nenametljiva, ali uvijek pri ruci. “Gostu moramo pružiti mogućnost da koristi ono što mu treba i što želi, ali uvijek on mora bit onaj koji slaže svoju priču i svoj doživljaj. Nešto će koristiti, nešto neće. Netko je najmirniji kada isključi mobitel, a netko kada je cijelo vrijeme online i svima dostupan.”

Goran Car sagledao je priču iz malo drugačije perspektive. Smatra da tehnologija više nije u fazi kada ju koristimo kako bi odradila neke dosadne, repetitivne radnje. “Tehnologija nam danas omogućuje pametne gradove, pametne destinacije, da odlučujemo i radimo pametno. Iste informacije koje smo spremni ostaviti za surfanje na TikToku, Instagramu ili Facebooku možemo koristiti za puno pametnije stvari: da pronađemo slobodno parkirno mjesto u Dubrovniku, provjerimo jesu li kante za smeće u Zagrebu ispražnjene na vrijeme, je li zagušen javni prijevoz. Sve takve odluke možete donositi puno pametnije uz pomoć tehnologije. Moramo raditi na edukaciji i objasniti što ta tehnologija radi. U konačnici stvaramo bolje iskustvo. Ne nužno digitalno, to može biti iskustvo odmora.”