• Iako ne zauzimaju tako važno mjesto kao nekada – regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena područja su koja najviše zabrinjavaju predsjednike uprava osiguravajućih društava.
  • Najnovije bojazni oko posljedica koronavirusa smanjile su već ionako poljuljano povjerenje predsjednika uprava osiguravajućih društava u globalno gospodarstvo

Zagreb, 17. ožujka 2020. (IMC/ PwC Hrvatska ) – Na početku smo novog desetljeća, a predsjednici uprava osiguravajućih društava gube povjerenje u rast globalnog gospodarstva. PwC-ovo 23. istraživanje mišljenja predsjednika uprava, u kojem je sudjelovalo 179 predsjednika uprava iz sektora osiguranja, otkriva da se samo 21 % predsjednika uprava slaže da će globalno gospodarstvo rasti, što predstavlja pad s 41 % u 2019. godini i 50 % u 2018. godini. COVID-19 trenutačno predstavlja stvarnu gospodarsku prijetnju, ali predsjednici uprava gubili su povjerenje i prije pandemije. 

Međutim, predsjednici uprava osiguravajućih društava optimističniji su što se tiče budućeg rasta njihovih društava u sljedeće tri godine, nego u pogledu ukupnog gospodarstva. Istraživanje otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjednika uprava u sposobnost pronalaženja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesnost.

Transformacija unatoč poremećajima

Regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena i dalje su tri glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravatelje. Napominjemo, 54 % predsjednika uprava izrazito je zabrinuto oko prenormiranosti, a 45 % izrazito je zabrinuto oko kibernetičkih prijetnji. Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednjih godina – na primjer, zabrinutost zbog prenormiranosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina. Povrh toga, predsjednici uprava smatraju da su sve sposobniji pronalaći rješenja za poremećaje, pa stoga povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje.

Konkretnije, 70 % predsjednika uprava napominje kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini.

„Iskustvo korisnika u ključnim trenucima, kao što su kreiranje politike i namirenje potraživanja, postaje brže, intuitivnije i prilagođenije korisniku“, komentira Stephen O’Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga sektoru osiguranja.

Kako zadržati vodstvo

Odgovori ispitanika pokazuju da je najistaknutija odlika vodećih osiguravatelja njihova sposobnost iskorištavanja prilika koje se ukazuju. Oni stvaraju kulturu inovacija, agilnih poslovnih platformi i ekosustava suradnje koji će im omogućiti uočavanje prilika i njihovo brzo iskorištavanje. Te prilike mogu se odnositi na neiskorištena tržišta ili uspostavljanje novih poslovnih modela na području usluga mobilnosti ili pak upravljanja okolišem. Gradeći na temeljima aktualne transformacije poduzeća, sektor osiguranja je sve otvoreniji za nove ideje i konkurentno preoblikovanje postojećih ideja.