„Lijeka za koronu zasad nema, a ono što mi nudimo jesu antibiotici koji mogu otkloniti komplikacije nastale kao posljedica korona virusa. Povećali smo i proizvodnju dezinficijensa, ali teško je obaviti opskrbu u trenutku panike. Pa smo tako u zadnjim tjednima prodali godišnju količinu dezinficijensa“, komentirao je za poslovniFM predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Kako je razgovor vođen na počecima širenja korona virusa u Hrvatskoj, te danas neizbježne teme u medijima dotaknuo se tek jednim dijelom. U razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak u emisiji Ritam posla Furjan je govorio vrlo dobrim prošlogodišnjim poslovnim rezultatima Plive, stalnom ulaganju u istraživanje i razvoj, hrvatskom tržištu i problemu neplaćanja te novom lijeku protiv migrene koji je Pliva izbacila na tržište.

„Pliva je u 2019. godini odlično poslovala, zadovoljni smo rezultatima, prihodi su na rekordnoj razini – 4,8 milijardi kuna, rast je manjim dijelom rezultat prodaje, a većim dijelom komercijalizacije dijela razvojnih projekata, znači prodali smo unutar grupe patentna prava. Takvi prihodi rezultirat će i značajnom dobiti od oko milijardu kuna“, rekao je Furjan.

Financijski se na Hrvatsku odnosi oko 500 milijuna kuna, a ostalih oko 4,3 milijardi ostvareno je na vanjskim tržištima. Najvažnija su tržišta Europske unije i SAD-a.

„Mi smo uz tvrtku HS Produkt jedini i najznačajniji izvoznik na američko tržište. Važna su nam i tržišta Velike Britanije, Rusije, Kanade, Australije…, i ponosni smo na tu širinu“, kaže Furjan.

U odnosu na ranije godine, financijski su rezultati znatno bolji. Preklani je Pliva, kao posljedicu restrukturiranja, imala nešto manju dobit, a prihodi su lani u odnosu na 2018. godinu porasli za oko 20 posto.

„Teva grupa je pak posljednjih godina prolazila kroz proces restrukturiranja, zbog čega je i smanjen broj zaposlenih, a troškovi su u dvije godine smanjeni za 3 milijarde kuna. Restrukturiranje je bilo posljedica isteka patentnih prava, velike konkurencije i sniženja cijena generičkih lijekova u SAD-u. No istodobno, Pliva je poslovala odlično i nije smanjila broj zaposlenih, štoviše, čak je blago i povećan. Danas imamo 2.400 stalno zaposlenih osoba u Plivi. Dodatno je 200 do 300 zaposlenih na neodređeno, primjerice studenata.

Godišnje u istraživanje i razvoj, ovisno o godini, ulažemo od 300 do 600 milijuna kuna

Najveći broj zaposlenika radi u proizvodnji, oko 1.500, u komercijali manji broj, oko 100, velik je broj zaposlenih u centrima dijeljenih aktivnosti – to su centri koji podržavaju našu grupu na području ljudskih potencijala, financija, nabave i informatike.

“Mi danas imamo oko 170 informatičara koji najmanje rade za nas, rade za druge tvrtke unutar grupe, pa smo sigurno i među top 10 poslodavaca u IT sektoru“, ističe Furjan.

Ova bi godina trebala biti godina stabilizacije prihoda, rekao je Furjan, a sljedeće očekuju daljnji rast prodaje.

Uspješnost Plive dugo je godina bila vezana za izum azitromicina. Stoga i ne čudi što je stalno pitanje – ima li traga nekom novom izumu?

„Sretni smo jer upravo plasiramo jedan novi Tevin lijek koji se koristi za prevenciju migrene. Migrenu se često podcjenjuje s obzirom na to da nije riječ o smrtnoj bolesti. Ali se živi tih dana u velikoj muci. Primarno se javlja kod žena u produktivnoj fazi i oni koji imaju taj problem svjesni su kako je teško u tim danima raditi i živjeti“, rekao nam je predsjednik uprave Plive Mihael Furjan i dodao da će biti još inovativnih lijekova.

„Mnogi i ne znaju da se 30 do 40 posto naših prihoda odnosi na inovativne lijekove. Godišnje u istraživanje i razvoj, ovisno o godini, ulažemo od 300 do 600 milijuna kuna. Lani je to bio iznos oko 300 milijuna kuna“, kaže Furjan.

Pliva je imala nekoliko značajnih valova ulaganja. Na Črnomercu u Zagrebu izgrađen je novi pogon za suhe oralne doze, proizvodi s jačom potencijom te novi injekcioni pogon, a u Savskom Marofu za novu višenamjensku sintezu za razvoj aktivnih supstanci.

I iako je poslovanje Plive izuzetno dobro, i ona se kao i ostale domaće farmaceutske tvrtke bori godinama s problemom neplaćanja u zdravstvu.

„U posljednjih godinu do dvije zabilježili smo blago poboljšanje plaćanja u ljekarničkom sektoru, HZZO je gotovo pa došao do zakonskih rokova, dani plaćanja su se spustili prema 60 dana, a sada je opet oko 80 do 90 dana, što opet nije loše. No, problem je u bolničkom sustavu, u kojem su dani naplate oko 300 do 400 dana. A dio bolnica ima i plaćanja koje ide prema tisuću dana. Takva je situacija neodrživa. Riječ je o nekoliko milijardi kuna dospjelog duga.

Pliva, kao novinu, za dio lijekova pokušava uspostaviti programe potpore pacijentima, a kako bi im omogućili bolju usklađenost liječenja. Da znaju kada u kojoj količini, dozi, da nema propuštanja terapije, jer istraživanje pokazuje da dvije trećine pacijenata ne usklađuje terapiju na način da uzme na vrijeme lijek u određenoj količini i da ga se ne miješa s nekim drugim lijekovima ili alkoholom…

Teva je i prva u svijetu koja ima instaliran digitalni inhaler, pa u isto vrijeme i liječnik i pacijent vide na pametnom uređaju podatak o usklađenosti terapije“, rekao je Furjan u emisiji Ritam posla.

Objavljeno 20. ožujka 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM