Uvijek sam se u životu borila da ne budem skup naljepnica! Ja sam svoja. Moj poslovni život vezan je uz malu, znatiželjnu Marijanu koja mora proći sve što postoji! Mora probati sve sladolede, sve koji postoje! Ne mogu to, naravno, u jednom putu jer će mi biti zlo, ali ću se vratiti dok ne probam sve okuse, slikovito je za poslovniFM opisala svoj pogled na osobni razvoj i poslovna zanimanja Marijana Šarolić Robić, odvjetnica, počasna konzulica Novog Zelanda i predsjednica profesionalne mreže žena i muškaraca PWN Zagreb.

Tijekom života svi skupljamo jako puno tih naljepnica, tipa ti si mamina ili tatina mala, pa etikete mjesta, pa krene diploma, pa položimo vozački, dobijemo pohvalnicu za strani jezik, završimo faks, milijun tečajeva usavršavanja…. to su sve stvari koje su jako promjenjive i koje utječu na to što mi jesmo, ali koje nisu to što mi jesmo. Neke naljepnice dobijemo zasluženo, a neke nezasluženo i iz potpuno nepoznatih razloga, ali to je život u ljudskoj zajednici. Kad se predstavljam nekome, uvijek sam smatrala da ništa više osim – Marijana, on ne treba znati. Treba znati da sam odvjetnica ako je on klijent, ali treba znati da sam ja Marijana i ono što smatram za sebe da je važno je moj sustav vrijednosti, način pogleda na svijet. Zapravo sam jedna znatiželjna djevojčica, užasno znatiželjna, kazala je Šarolić Robić u razgovoru sa Srđanom Šimcem, urednikom emisije Medijator.

Na upit o osobnom poslovnom putu, Šarolić Robić odgovara kako je od malena htjela biti odvjetnica. No, nije prvi posao dobila u odvjetništvu.

– Nisam uspjela nego sam radila kod bilježnika kao vježbenik, ali paralelno sam išla na postdiplomski iz europskog javnog prava koje nikada nisam završila, položila sam četiri ispita, odslušala sam ga i položila pravosudni. Nakon toga sam radila u odvjetništvu, pa u banci i onda sam, kad sam u banci sa mjesta pravnog savjetnika postala menadžer, shvatila nakon godinu, godinu i pol dana da ću zauvijek ostati menadžer, odlučila se vratiti u odvjetništvo, kaže Šarolić Robić. Vratila sam se, kaže, u jednu kombinaciju onoga svega što sam htjela kada sam bila mala, osnovali smoo odvjetničko društvo, u kojem sam bila jedan od equity partnera.

Na urednikov upit kako je došlo do titule počasne konzulice Novog Zelanda, Šarolić Robić otkriva kako je to postala u listopadu prošle godine, ali i da u Novom Zelandu nikad nije bila. Čast je imati priliku stvoriti novu domovinu za života i da tu domovinu predstavljaš svojoj pravoj domovini i isto tako obrnuto, da svoju pravu domovinu predstavljaš svojoj novoj domovini! Tako da se osjećam iznimno počašćeno da mogu biti nekakav kanal komunikacije između Novozelanđana u Hrvatskoj i Hrvatske u Novom Zelandu u mjeri u kojoj to uloga počasnog konzula zapravo traži, reći će Šarolić Robić. Dvije činjenice je fasciniraju, a na to bi se Hrvatska treba ugledati. Novi Zeland je prvi na listi poslovanja Doing Business Svjetske banke u svijetu te imaju zero corruption! Ne da nemaju korupcije, nego imaju zero corruption tolerance! , naglašava.

Od svojih početaka u nas, 2016. godine, Proffesional Women’s Network Zagreb, kao volonterska organizacija, promiče rodnu ravnopravnost. Nas pet žena iz pet različitih industrija odlučilo je ući u priču koja je postojala već u 20 i nešto gradova svijeta duže od 30 godina. Svaki naš član i svi oni koji nas podupiru i prate zaista rezoniraju sa vrijednostima udruge, zaista vjeruju u svijet u kojem je cijeli ljudski potencijali uključiv, bez obzira na spol, i koji omogućava otvorenu arenu dijaloga. Da sve što nas muči i što mislimo da treba drugačije i različito da svi možemo reći bez straha od osude, predrasuda ili zato što netko misli drugačije pa nećemo to izreći, pojasnila je Šarolić Robić.

Svaki put kada me klijent zamoli da mu pomognem, da mu budem potpora, zaista se osjećam dijelom njihove poduzetničke priče, dijelom njihove korporacije, da zaista moj doprinos pomaže kao nekakav katalizator da poduzetnik do svog cilja dođe možda jednostavnijim putem, možda uz manje rizika. Zaista se veselim njihovim uspjesima i da sam potpora u tom uspjehu, jer to su izvanredne stvari, zaključila je Marijana Šarolić Robić za poslovniFM.

Objavljeno 2. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM