Poljoprivreda i tehnologija

U roku od 24 sata nakon berbe proizvodi stižu kupcima u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji i Austriji

Suočeni s problemom plasmana, nedostatkom skladišnih prostora, OPG-ovi pronalaze način kako bi svoje proizvode približili kupcu, smanjili tijek vremena u sustavu od polja do stola. Prodaja poljoprivrednih proizvoda dostavom i preko interneta, iako uobičajena na svjetskom a posebno i na europskom tržištu, uzima maha sve više i na hrvatskom. Tako je oko 2000 OPG-ova iz cijele Hrvatske, proizvođača voća i povrća, svoje proizvode izravno ponudilo preko stranice finoteka.com, a već danas, u roku od 24 sata ti će se proizvodi naći kod kupaca u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji te u Austriji, istaknuo je za poslovniFM Hrvoje Kolman iz Nedelišća. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

I sam vlasnik OPG-a i proizvođač povrća u plastenicima, u emisiji Agrobiz urednika i voditelja Miroslava Kuskunovića, Kolman objašnjava kako taj kanal prodaje funkcionira danas u Hrvatskoj te kako sve više interesa za hrvatskim proizvodima ima i na susjednim tržištima.

Naša je specifičnost što voće i povrće ne skladištimo već funkcionira po principu s polja na stol u roku od 24 sata

Hrvatski proizvođači voća i povrća, ali i drugih proizvoda s dodanom vrijednosti, počeli su se koristiti pogodnostima zajedničkog tržišta Europske unije i mogućnosti da svoje proizvode plasiraju, za sada u Austriji i u Sloveniji. Na Finotekinoj stranici kupci iz Hrvatske, Slovenije i Austrije mogu naručiti vrhunske proizvode hrvatskih OPG-ova, a naručeni proizvodi svježi i pažljivo upakirani dostavljaju se na tražene adrese izravno iz Hrvatske.

„Naša je specifičnost što voće i povrće ne skladištimo već funkcionira po principu s polja na stol u roku od 24 sata. To doslovce znači da neko voće ili povrće, koje upravo sada dok ovo čitate raste u nečijem vrtu u Hrvatskoj, već sutra može biti u paketu dostavljeno na nečiji kućni prag u Beču, Ljubljani ili npr. Zagrebu, odnosno bilo gdje u Hrvatskoj, Sloveniji ili Austriji“, izjavio je Kolman te objasnio kako na tržištu Austrije „testno“ rade posljednjih nekoliko mjeseci, dok su na slovenskom tržištu već više od godinu dana.

Kolman podsjeća da na taj način proizvode hrvatskih OPG-ova plasira od 2008. godine, a njegova je internetska stranica postala najpoznatija prije nekoliko godina kada su preko te tražilice ogromne količine neretvanskih mandarina završile diljem Hrvatske u trenutku kada je uvedena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije na tržište Rusije.

„Naša je dostava jednako kvalitetna na otocima kao i na kopnu. Kvaliteta usluge, odnosno brzina dostave, jednaka je neovisno o tome živite li u gradu ili možda u najudaljenijem mjestašcu. Također, svi naši paketi s voćem i povrćem stižu u roku od 24 sata nakon berbe – bilo da ste u Hrvatskoj, Sloveniji ili bilo gdje u Austriji“, kaže Kolman.

Na mjesečnoj razini u Sloveniju isporučujemo 100-tinjak paketa, pakiranja od 25 do 40 kilograma

Hrvoje Kolman

Za sada u Austriju proizvode hrvatskih OPG-ova najviše naručuju naši ljudi, kako iz Hrvatske tako i drugih država bivše Jugoslavije, jer još uvijek nemaju uslugu na njemačkom jeziku. Sa Slovenijom je nešto lakše jer njihovi potrošači razumiju hrvatski, a kako je pakirnica u Čakovcu, jako velik broj Slovenaca počeo se koristiti tom uslugom i tako kupuje hrvatske proizvode.

„Na mjesečnoj razini u Sloveniju isporučujemo oko 100-tinjak paketa, pakiranja od 25 do 40 kilograma, kaže Kolman. Dodaje kako su cijene naših kvalitetnih proizvoda ipak nešto niže od onih u Sloveniji i Austriji zbog čega očekuje da bi taj način prodaje mogao postati vrlo atraktivan.

Domaći poljoprivrednici dostavljaju svoje proizvode u pakirnicu. Proizvodi se u njoj pomno pregledavaju, važu, i u skladu s narudžbom upakiraju te isti dan šalju na adresu kupca. Na taj način poljoprivrednici zaobilaze prekupce, a potrošači hranu nepoznatog podrijetla, GMO, hladnjače, tretiranja hrane „kemijom“ da bi na policama mogla duže trajati i sl.

„Jako nam je važno s kime surađujemo, odabiremo ponajprije ‘dobre’ proizvođače, ljudski korektne, one kojima poljoprivreda nije samo posao nego i užitak. Odabiremo one kojima se oči ‘zacakle’ kad pričaju o svojim proizvodima. Pronalazak i odabir takvih proizvođača Finotekin je najveći izazov, a njihovo isticanje velika odgovornost koju smo od prvog dana prihvatili“, kaže Kolman.

„Iako težimo tome da svi naši proizvođači budu u sustavu eko-proizvodnje, neki od naših OPG-ova ipak nemaju eko-certifikat. Jednostavno se nismo željeli odreći nekih proizvođača koje poznajemo i pratimo godinama te vrlo dobro znamo da mnogi imaju kvalitetniji proizvod od nekih iz eko-proizvodnje“, ističe Kolman.

Proizvodi se dostavljaju vlastitim vozilima ili u suradnji s GLS paketnom distribucijom, uz korištenje njihovih dodatnih usluga s ciljem osiguranja kvalitete proizvoda tijekom procesa dostave.

Kolman kaže da se pogreške pri pakiranju proizvoda ili transporta događaju vrlo rijetko, ali naravno, da su moguće. Pogotovo je moguće da poneki komad posebno osjetljivog ili lako kvarljivog proizvoda (poput ribizla, breskve, nektarine, jagode ili sl.) stigne do kupca „neispravan“, ali ponavlja – „to je naš rizik. Naime, voće i povrće, s obzirom na to da funkcioniramo po principu ‘s polja na stol u roku od 24 sata’ nakon berbe nije tretirano nikakvim ‘kemikalijama’, pa je normalno da mu je rok trajanja kraći nego onome u klasičnim trgovinama“, zaključuje Kolman.