Strast prema putovanjima pretvorena u posao

Kako čovjek dođe u situaciju da putuje i živi od toga? Rekla bih da se do toga ne dolazi tako lako kao što izgleda na Facebook fotografijama i/ili na Instagramu. Zapravo, financiraš sam svoja putovanja, pišeš i netko ti plaća za to što pišeš. Ali ne smiješ biti izbirljiv i moraš izaći iz svoje zone komfora, izjavila je za poslovniFM Irena Fišić Fiša, javnosti poznata kao novinarka i travel blogerica.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

„Počela sam tako da sam dala otkaz nakon 14 godina rada u Jutarnjem listu, gdje sam bila novinarka. Otišla sam s kartom u jednom smjeru za Bangkok i završila igrom slučaja na Baliju. Nakon toga počele su me zvati neke novine, npr. Cosmopolitan, gdje i danas imam svoju kolumnu. Tako sam se počela time baviti. Međutim, to nije tako bajno da ti netko plati hotel s pet zvjezdica pa se ti tamo naslikavaš. Ne, ti sam financiraš svoje putovanje i ja spavam većinom u niskobudžetnom smještaju. Ali, to je način na koji možeš putovati“, ocijenila je Fišić gostujući u emisiji Bizkultura, u razgovoru s urednikom Goranom Šikićem.

Putovanja su danas dostupnija nego ikada. Postoji couch-surfing, gdje, primjerice, možeš besplatno spavati kod ljudi koje nikada nisi vidio u životu, takva platforma je genijalna. Postoje i jeftini letovi posvuda, postoji i Bla-bla car ako želiš putovati Europom…

Sad si sam svoj majstor. Moraš prodati upakiranu svoju priču i gotovo.

Može li se od toga živjeti? „Može, ali ako se ne baviš samo bloganjem i putovanjima, već uz to uvijek još nešto radim. Imam svoj paušalni obrt koji se bavi novinarstvom i pisanjem. Dakle, radim za nekoliko agencija copyrighting, radim im članke za content, bavim se native marketingom koji je odnedavno jaka grana marketinga i ja sam cijelo vrijeme u radnom modu. Znači, često puta sam u autu i pišem. Ili trčim na avion i pišem. Ja nikad nisam na godišnjem i uvijek sam na godišnjem. Na taj način mogu se održavati”, odgovara.

Riječ je o suvremenoj inačici novinarstva, novinar je u ulozi samostalnog poduzetnika?

„Tako je. Nekada je bilo da te urednik pošalje na zadatak pa ti odeš na zadatak. Ti si sad taj koji traži zadatak, nailazi na zadatak i onda taj zadatak mora i prodati, nazovimo to tako. Primjerice, prošle godine radila sam za jednu HTV-ovu emisiju i išla sam na dvomjesečno putovanje, od Alpa do Sahare. Cijelo sam vrijeme snimala, morala sam naći na terenu ljude, snimatelja i sve to producirati. To je zahtjevan posao koji radiš na licu mjesta, to sve moraš zapakirati i onda će ti to netko kupiti. Nema više da ti netko kaže da mu pošalješ neke određene stvari pa će on od toga nešto napraviti. Sad si sam svoj majstor. Moraš prodati upakiranu svoju priču i gotovo”, objašnjava Irena Fišić.

U posljednje vrijeme popularno je zanimanje influencera. Može li se ovo što radiš smatrati tim poslom? „Mislim da ne, uvijek dijelim influencere od novinara. Influencerstvo je isto posao, presudna je dobra fotka i to je neka produkcija koja je bitna. Isto tako, jako dobro poznavanje raznoraznih gabarita kad se objavljuje nešto i zašto. Meni nekako ne stoji da se time bavim. Imala sam čak jednu mladu djevojku koja mi je ponudila da mi to sve radi, to je ozbiljan posao koji se plaća, ali nisam se našla u tome da se slikam na plaži Balija i stavim neki hashtag i da tako generiram followere. Naprosto sam se zadržala na tome da imam svoju kolumnu i pričam svoju priču. To generira sljedbenike koji su nekog drugačijeg profila. Koji imaju drugačije interese nego samo skrolati po Instagramu tih par sekundi”, ističe Irena Fišić Fiša, te pritom napominje da dobar sadržaj uvijek privuče pravu publiku.

„Tako sam dobila nekoliko klijenata na račun kolumne koju pišem, jer im se svidio moj stil pisanja. Dakle, još uvijek možeš privući prave followere na taj način da imaš dobar sadržaj”, otkriva nam.

Kako se probiti iz sve te gužve i buke mnogobrojnih i samozvanih influencera?

„Mislim da je uvijek dobro ponuditi nešto drugačije od ostalih. Jer, sve te slike koje se vide, to je u većini slučajeva laž. Neću nikad zaboraviti kad sam bila u Bangkoku u jednom dobrom restoranu i kraj mene su sjedile dvije influencerice koje su si naručile jedan skupi koktel i naslikavale su se petnaestak minuta s tim koktelom. Završile su slikanje i otišle, a koktel nisu ni probale. Čemu onda sve to? Ti na tim putovanjima moraš uživati, a kad se vidi da uživaš i da to nije samo naslikavanje, onda to ima odjeka. Na Instagramu su svi isti, moraš biti drugačiji”, poručila je Irena Fišić Fiša.

O svojim iskustvima u poznatim svjetskim turističkim destinacijama u usporedbi s domaćim destinacijama, o ljetu u Europi i neprocjenjivim stvarima kojima se uvijek vraća u Hrvatsku, Irena Fišić Fiša govorila je gostujući u emisiji Bizkultura koju možete poslušati samo na poslovnom radiju poslovniFM.

Objavljeno 10. siječnja 2020. Sva prava pridržava poslovniFM.