Osiguravatelji danas

Životna i zdravstvena osiguranja zaslužuju porezne olakšice

Sazrijelo je vrijeme za otvaranje razgovora kako bi životna i zdravstvena osiguranja dobila bolji porezni tretman. Životna osiguranja nekada su ga imala, no to i nije bila prava porezna olakšica, odnosno nije bila uvedena na pravi način. Država koja će imati dosta staro stanovništvo i koja u pay as you go sustavu mirovinskog osiguranja neće imati dovoljno radne snage koja će uplaćivati da bi umirovljenici mogli pristojno živjeti, mora imati interes i omogućiti poreznu olakšicu na takvu vrstu štednje. U prvom koraku već bi nešto značilo i da država uplate poslodavaca za životno osiguranje radnika izjednači s mirovinskom štednjom, ocijenila je u razgovoru za poslovniFM Nataša Kapetanović, koja je u travnju ove godine preuzela funkciju predsjednice Uprave Grawe osiguranja. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Već bi i to bilo nešto, iako mislim da bi to trebalo biti individualizirano pravo. I nije mi jasno zašto se to već ne događa, jer je riječ o ‘proizvodima’ kojima je namjena ista. To bi značilo da će se nešto manje novca sliti u poreznu kasu sada, ali dugoročno gledano, to bi zasigurno donijelo veliko rasterećenje i smanjilo potrebu za raznim vrstama socijalnih davanja“, istaknula je Kapetanović u emisiji Osiguraj se, u razgovoru s urednicom Marijanom Matković. Mnoge države, dodaje, u zdravstvenom osiguranju imaju i svojevrsni nadstandard, kao dio jedinstvenog sustava, pri čemu se uplate tretiraju kao porezna olakšica, jer se i tako rasterećuje državni sustav.

„Nije tu riječ samo o tome da ću ja neku uslugu platiti iz privatnog džepa, pa će manje koštati državu, nego to nosi i jednu izuzetno vrijednu stvar: te police sadrže preventivu. Godina, dvije, ili pet brzo prođu, većina nas i ne ide liječniku dok nešto ne boli, a kad neke bolesti počnu boljeti – već je kasno. S druge strane, promjene u zdravlju koje se dogode u godišnjem ciklusu lako su rješive i manje koštaju zdravstveni sustav. Mislim da je i tu računica vrlo jednostavna i definitivno na strani toga da bismo takav oblik osiguranja trebali poticati, no teško je reći u kojoj bi mjeri to potaklo osiguratelje na ulaganja u razvoj zdravstvenog sustava kroz otvaranje vlastitih poliklinika“, kaže sugovornica.

Glavni temelj i dalje za Grawe ostaje opredijeljenost za klijenta, stabilnost, pouzdanost i izgradnja partnerskog odnosa

Nataša Kapetanović

„Mi smo još 2004. godine razmišljali o kupovini poliklinike, ali kad krene priča o investiranju u Hrvatskoj, o pravnoj regulativi, nekretninama… ipak smo se ‘ohladili’, iako postoji logična sprega između osiguravatelja i poliklinika. No, mi smo se opredijelili za to da našim osiguranicima ponudimo odabir između oko 300 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, tako da možete izabrati i otići u koju god hoćete“, kaže predsjednica Uprave Grawe osiguranja.

Upitana o svojem viđenju i svom programu, kaže kako s njenim dolaskom na mjesto predsjednice Uprave neće biti ozbiljnih promjena u strategiji poslovanja, odnosno glavni temelj i dalje ostaje opredijeljenost za klijenta, stabilnost, pouzdanost i izgradnja partnerskog odnosa.

„Životna osiguranja sada su naša najveća grana, s tim da podjednako važnim držimo i rad na odnosu s postojećim klijentima, njihovo traženje u životnim ciklusima i nudimo rješenja u skladu s njihovom potrebom, ponekad i potrebom koju ni klijenti možda ne prepoznaju sami, kao i rad na pribavi novih klijenata, koje ćemo onda pratiti kroz život“, kaže Kapetanović. Na pitanje je li to sve teže, s obzirom na činjenicu da je većina uvjerena kako nema novca za štednju, a mnogi nemaju ni dovoljno za život, u šali kaže kako su osiguranja i danas, kao i u vrijeme kad je Grawe osiguranje prije 26 godina stiglo u Hrvatsku, veliki potencijal.

„Mi smo i danas prvenstveno veliki potencijal. S jedne strane, osjećamo neke pomake. Na primjer, nakon nedavne oluje, ljudi se zapitaju što bi da im se to dogodi, pa se osjeti pomak. A i razdoblje niskih kamatnih stopa promijenilo je način na koji se razmišlja. Pritom stalno moramo podsjećati da osiguranje sadržava dva važna faktora: jedan je zaštita, kad se javi smrt, teška bolest, kao i neka druga pokrića, a drugi dugoročna disciplinirana štednja. Odlična je vijest da ćemo dulje živjeti, ali trebali bismo to moći u nekom standardu, odnosno trebali bismo moći dostojno živjeti. A dostojnog života u starosti, bez akumulacije u mlađim godinama ne može biti“, kaže Kapetanović. Posebno ističe kako bi bilo važno poticati ljude na osviještenost da je to pitanje vlastite odgovornosti, odnosno da se ne mogu oslanjati na to da će se netko, a pogotovo ne država, pobrinuti za njih.

Osim što u portfelju ima dvije trećine životnih osiguranja, dok je prosjek industrije manji od trećine, najprodavaniji proizvod Grawe osiguranja su police životnog osiguranja u kombinaciji s osiguranjem teških bolesti.

Odlična je vijest da ćemo dulje živjeti, ali trebali bismo to moći u nekom standardu, odnosno trebali bismo moći dostojno živjeti.

Nataša Kapetanović

„To je preferirani proizvod, kako među klijentima, tako i kod naših prodavača. Nudi široko pokriće, čak 20 teških bolesti, ali i dodatnu paletu osiguranja za nekoliko teških bolesti kod djeteta, što vrijedi i za dijete koje u trenutku sklapanja police još nije bilo rođeno, kao i za posvojeno, naravno. Tu nemamo nikakvih ograničenja, jer svaka bolest najteže nas boli kad je dijete u pitanju, ističe sugovornica. A dodana vrijednost police je činjenica da osiguranik u slučaju nastupa teške bolesti, osim isplate novca, ima pravo i na drugo liječničko mišljenje, koje se ostvaruje u najboljim klinikama u Americi.

Mi preuzimamo prijevod dokumentacije, slanje i traženje drugog liječničkog mišljenja. Iskustva pokazuju da ima potvrda predloženog liječenja, ali i ponuda alternativnih oblika liječenja. Rekla bih da je osim financijske pomoći u slučaju bolesti to vrlo važna stvar, jer kad je čovjek bolestan i treba pomoć, često ne zna ni kome se obratiti. Tužna je činjenica da je u Hrvatskoj samo 15-ak posto imovine ‘pokriveno’ policom osiguranja, iako su neke police zapravo vrlo jeftine, jer je i rizik od nastupa štetnog događaja mali. Razlog tome vjerojatno je slaba financijska pismenost“, ističe sugovornica.

„I mi iz Grawea, kao i Hrvatski ured za osiguranje (HUO), nastojimo raditi na financijskoj pismenosti i često radimo s djecom u osnovnoj školi. Zanimljivo je da ona jako dobro razumiju smisao osiguranja i misle da ga je pametno ugovoriti. Kasnije počnemo komplicirati, pa nam se čini skupo osigurati se za nešto što se neće dogoditi, a glupo je ne osigurati se ako premija stoji 20-ak eura godišnje“, kaže Kapetanović.

Posebno nas je zanimalo čuti kako s današnje pozicije – kao predsjednica Uprave jake osiguravateljne tvrtke – vidi poziciju žena u financijskoj industriji, osiguranju i društvu. Postoji li stakleni strop za žene i je li ga sama osjetila tijekom svoje karijere?

„Osobno ga nisam osjetila. Imala sam sreću da radim u poduzeću u kojem nikada nisam osjetila da bi mi bilo prednost ili nedostatak to što sam žena. Osobno sam, naime, protiv svake diskriminacije, pa i pozitivne. No, stakleni strop zasigurno postoji. To mogu reći i kao matematičar: ako pogledamo činjenicu da je među obrazovanima 60 posto žena, ako ih je samo 20 i nešto posto na upravljačkim pozicijama, a u upravama 15-ak posto, brojke govore za sebe, kaže jedna od rijetkih dama a čelu osiguravateljne tvrtke.

Je li dobar osjećaj to da je osobno uspjela probiti tu granicu, pitamo.

„Da, dobar je osjećaj. Jednu vrstu tog stropa probile su već naše majke, koje su počele raditi, odgajale djecu i jurile kući s vrećicama, da bi kuhale, prale, peglale… Mi smo nekako nastavile tu tradiciju. Jednostavno, trudiš se i radiš na svim poljima najbolje što možeš, pa ne vidiš prepreku, i nekako krene“, zaključuje jednostavno vrlo složenu temu prva dama Grawe osiguranja.

Objavljeno 4. listopada 2019. ©poslovniFM