Turizam aktivnosti

Visoko podignuta ljestvica razvitka turizma u Zagrebačkoj županiji

Turizam je visoko na ljestvici gospodarskog razvitka u Zagrebačkoj županiji, ima velik potencijal i pregršt mogućnosti. Prirodna povezanost s turističkim aktivnostima Grada Zagreba jedna je od logičnih prednosti, a Zagrebačka županija može biti produžena ruka za boravak inozemnih gostiju koji borave u Zagrebu, istaknula je za poslovniFM Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Zeleno i plavo, samo plavo, samo zeleno ili kombinacija? To su idealne boje koje određuju Hrvatsku kao turističku zemlju. Na području Zagrebačke županije održava se više od 300 različitih manifestacija, naglasila je Alilović u emisiji Turizam 385, u razgovoru s urednicom Sanjom Plješa.

Alilović je na čelu Turističke zajednice Zagrebačke županije od 1. svibnja ove godine, a u samo nekoliko mjeseci pokrenula je više inicijativa važnih za razvoj ruralnih područja. Jedna od njih je aktivnost pod nazivom „Idemo na selo“ kojom se promovira seoski turizam. Želi također potaknuti i na sudjelovanje, interakciju i posjetitelje više od 300 različitih manifestacija, primjerice i pozivom da svojim foto aparatima i mobitelima obilježavaju razne situacije, a najbolje fotografije se nagrađuju.

Osim toga, Zagrebačka županija snažnije se zauzima i za razvoj biciklizma. Aktivan je partner s Gradom Zagrebom u projektu Greenway, a sudjeluju i na otvaranju biciklističke rute od Zaprešića do Zaboka kako bi se povezao segment mobilnosti građana između dviju županija. Pokrenute su i aktivnosti vezane uz javni poziv Ministarstva turizma gdje su se prijavili za izradu studije upravljanja kvalitetom destinacije. To je jedna od bitnih studija, prema mišljenju Ivane Alilović, jer se njome naglašavaju turistički proizvodi na području Županije.

Aktivnosti vezane uz rad Turističke zajednice Zagrebačke županije trebaju se asimilirati s aktivnostima Turističke zajednice Grada Zagreba. Zagrebačka županija svojim gostima može ponuditi tri vinske ceste te aktivnu oazu Žumberačkoga gorja. Na području Županije je gotovo 15.000 OPG-ova, stoga je logično usmjerenje na jače promoviranje seoskog turizma, a očekuje se i razvitak golf turizma. Uz to, Županija aktivno sudjeluju u programima prekogranične suradnje.

Na području Županije je gotovo 15.000 OPG-ova, stoga je logično usmjerenje na jače promoviranje seoskog turizma

Ivana Alilović

Zagrebačka županija ostvaruje dobre turističke rezultate pa je tako, prema podacima sustava eVisitor u osam mjeseci ove godine u Županiji ostvareno 18 posto više turističkih dolazaka i 18 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Ivana Alilović kaže da su iznimno sretni zbog takvih turističkih rezultata, ali su i svjesni toga da se moraju još više truditi i imati još turističkih proizvoda kako bi privukli i nove turiste. Osim domaćih gostiju, koji su najbrojniji na području Zagrebačke županije, najviše turista dolazi iz azijskih zemalja, a zatim iz Njemačke, Italije i Nizozemske. Vidljiv je veliki porast broja kineskih turista i to posebice zbog promocije turizma na području Zagrebačke županije na kineskom tržištu.

Zagrebačka županija kao regionalna samouprava broji devet gradova, a na tom području nalaze se turističke zajednice – Velike Gorice, Samobora, Ivanić Grada, Svetog Ivana Zeline, Zaprešića, Svete Nedelje, Jastrebarskog, Krašića, Vrbovca, Pisarovine… Svaki od tih gradova i mjesta ima svoje posebnosti i manifestacije. Gosti žele aktivnu oazu mira u koju mogu pobjeći od svakodnevnice.

„Turistička zajednica Zagrebačke županije trenutačno radi na pripremi razvojnih projekta koji će biti ključni za sljedeće programsko razdoblje. Svaka aktivnost mora biti popraćena podrškom lokalne zajednice“, kaže Ivana Alilović, te dodaje kako smatra da svaki vinar i svaki OPG-ovac moraju biti internetski povezanu i imati svoju mrežnu stranicu s označenim radnim vremenom, kako bi se turisti prema tome mogli informirati.

Do kraja godine održat će se nekoliko manifestacija na području Zagrebačke županije, poput promocije portugisca , organizacije Martinja te Adventa. Jaki su i na području zdravstvenog turizma. Naime, globalni turizam prati povećanje zdravstvenog turizma i u tome vide svoju nišu razvitka turizma. Turistička zajednica Zagrebačke županije i Zagrebačka županija rade na promociji Naftalana. Očekuje se dolazak ruskih novinara u Naftalan i ostale toplice važne za područje Zagrebačke županije te Hrvatske.

Budući da su pripreme za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom od 1. siječnja 2020. godine počele mnogo ranije, Alilović pokušava pronaći elemente i mogućnosti kako i na koji način uključiti Zagrebačku županiju u mnogobrojne aktivnosti. Time će se povećati i dolazak turista na području Zagrebačke županije. „Ovo je veliki izazov, odgovornost i uloga koju ću što bolje obaviti kako bih dala zamašnjak turizmu na području Zagrebačke županije te kako bi se ona još bolje pozicionirala i na europskoj turističkoj karti“, zaključila je Ivana Alilović.

Objavljeno 4. listopada 2019.©poslovniFM