Dizajn i poduzetništvo

Vizualni identitet jako je važan u suvremenoj komunikaciji

Na tržištu vizualnih komunikacija, kao i zadnjih nekoliko godina, aktualan je i dalje minimalizam. Posebno u grafičkom izričaju, gdje vladaju jednostavne boje i kombinacija boja koja istodobno ne odudara previše, a opet skreće pozornost na najvažnije podatke. Na velikom tržištu i uz veliku konkurenciju, upravo vizualni identitet bit će bitan za pozicioniranje i prepoznatljivost, pojasnila je u razgovoru za poslovniFM Roberta Krajnović, poduzetnica, grafička dizajnerica. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Mladi poduzetnici i svi koji kreću u poduzetničke vode pri samom početku rada moraju poraditi na svom vizualnom predstavljanju, pri čemu ne mislim samo na logo, već i na posjetnice, memorandume, letke, mrežnu stranicu… sve to ostavlja dojam na buduće poslovne partnere,“ kazala je Krajnović u emisiji Poslovna žena, u razgovoru s urednicom Deom Olup. Pritom ističe kako smatra da vizualni identitet treba prilagoditi i djelatnosti, analizirati konkurenciju, ali unijeti i mali dio sebe kao dio identifikacije vlasnika.

Projekt „Zapali me“, koji je osmislila, zapravo je brend šibica, promotivnih šibica. Iako u društvu raste kampanja za prestanak pušenja, šibice se nekako ponovo pojavljuju. „Iako ih ljudi obično povezuju s pušenjem, šibice se mogu iskoristiti i za paljenje svijeća, različitih lučica, paljenje kamina i ostalih stvari“, ustvrdila je Krajnović.

Odakle ideja za šibice? Sve je nastalo u obitelji. Njeni se roditelji time bave već 30 godina, uz njih je učila i radila, te posljednjih pet-šest godina stekla iskustvo u proizvodnji promotivnih šibica i njihovu dizajniranju. Pojasnila je da je obitelj podrijetlom iz Osijeka, otac je radio u tvornici šibica „Drava“, cjelokupnu je proizvodnju pratio, nadgledao, i zna sve o šibicama, svaki pojedinačni detalj. Njegovo znanje bila je inspiracija za pokretanje biznisa, no mama se pobrinula da bi to sve saživjelo i da bi brend šibica ipak krenuo u proizvodnju.

Kome je obitelj uspjela plasirati taj retro proizvod? Na početku su to najčešće bili gostinski objekti, od raznih kafića, manjih kvartovskih do većih, pa sve do hotela s većom ili manjom klasifikacijom. U zadnje vrijeme taj su proizvod prepoznale i manje tvrtke koje žele neki poseban promidžbeni proizvod kojim će promovirati svoju firmu i poslovanje. Čak su stvorene i personalizirane vjenčane šibice. S jedne strane kutije piše the perfect match, a s druge strane su imena mladenaca i datum vjenčanja.

U Hrvatskoj ima i dalje perspektive, pogotovo za nas mlade

Roberta Krajnović

Jedan od trenutačnih projekata je priča vezana uz 80-e. „Trenutačno radimo na projektu za Muzej 80-ih koji je otvorio svoja vrata prije godinu dana. U projektu smo izrade šibica gdje ćemo aplicirati fotografije erotike i Tita. Jako je zanimljivo, tako da se o tom projektu još dogovaramo, pregovaramo koje fotografije će točno ići, hoćemo li uzeti samo one s Titom ili one na kojima su Jovanka i Tito… „Vjerujem da će to biti jako prodavan proizvod. Kako je planiran postav 80-ih i u Šangaju za nekoliko mjeseci, vjerujem da naše šibice neće biti samo prodavane u Hrvatskoj nego će biti u Kini, Šangaju“, najavljuje Krajnović.

„Grafičkim se dizajnom bavim zadnjih 10 godina, dolazim iz poduzetničke obitelji, a samostalna sam poduzetnica u vlastitoj tvrtki godinu dana. Mladim ljudima koji se spremaju krenuti u svoje poslovne vode, moram priznati, nije nimalo lako. Ima puno uspona i padova, čega, naravno, u svakom poslu ima, ali na kraju dana kad ste vi zadovoljni sa svojim poslom, odnosno kad je klijent zadovoljan s onim što ste mu isporučili, onda je to velika čar ovog posla.

Držim da se isplati otvoriti svoju tvrtku i biti sam svoj šef, određivati si svoje radno vrijeme, svoju klijentelu, tako da je sve to stvarno lijep posao. Naravno ima i svoje negativne strane, kao uostalom i svaki posao, ali da bih ga definitivno preporučila – bih.

A mladim ljudima, onima koji misle da u Hrvatskoj nema perspektive, moram reći kako smatram da je itekako ima, da bi se trebali malo podići na noge, jer u Hrvatskoj ima i dalje perspektive, pogotovo za nas mlade. Ali, možda bi i trebali otići van, pokupiti iskustva, steći dodatna iskustva. i vratiti se u Hrvatsku kako bi ipak ovdje to iskustvo dalje gradili i razvijali. Tako da, definitivno bih mladima savjetovala da krenu u poduzetničke vode i da se iskušaju u vlastitoj sreći“, ističe Roberta Krajnović u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 4. listopada 2019. ©poslovniFM