Farseer softver za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku pomaže tvrtkama da puno jednostavnije kreiraju financijske modele, koji su preslika poslovnog funkcioniranja njihove tvrtke te da puno lakše planiraju i predviđaju uz pomoć postojećih podataka poslovne rezultate te na kraju izvještavaju o planu u odnosu na ono što se zbilja dogodilo u stvarnom svijetu, istaknula je za PoslovniFM Matija Nakić direktorica i suosnivačica tvrtke Farseer.

Prvi korak je stvoriti financijski model, kao u Excelu, što je najbazičniji način financijskog modeliranja. Farseer je, pak, razvio neke specifične mehanizme za rapid modeling i omogućuje da kroz par klikova kreirate financijski model tvrtke. Potom osoba koja je zadužena za planiranje, to su obično osobe iz financija i iz kontrolinga, može pokrenuti nekoliko različitih procesa – može prenijeti povijesne podatke, napraviti predikciju budućnosti, a to onda može služiti kao podloga osobama koje planiraju troškove ili prihode za lakše i brže planiranje. Zatim timovi i pojedinci ulaze u Farseer, pregledaju svoje brojke, te vide financijski model, onaj koji je njima relevantan, što je veliko unaprijeđenje u odnosu na Excel gdje svi vide sve ili se svakom pojedincu šalje sve pa se potom sve skupa spaja. U Farseeru se unose brojke i one se automatski akumuliraju i agregiraju na razini financijskog modela, uz nadgledanje procesa od strane financija i kontrolinga. To je puno brže modeliranje te veća kontrola i veća sigurnost samog planiranja, korištenjem nekih predikcijskih mehanizama i naposljetku povlačenje realizacije iz ERP-a ili nekog accounting sustava u kojem obično financije povuku neki Excel ili sl. s transakcijama i to se automatski mapira u financijski model Farseer koji se onda prikaže u lijepim dashboardima u kojima možete raditi simulacije. To je zapravo holistička financijska slika cijele firme. Našim sustavom omogućujemo planiranje bržim i zapravo desetke Excela objedinjujemo i činimo sve jednostavnije i točnije, a što na kraju utječe na sam financijski rezultat, pojasnila je Nakić u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska.

Od samog početka željeli smo s proizvodom izaći i izvan Hrvatske. Zanimljive su nam tvrtke koje prerastaju Excel i koje već imaju neki proces budžetiranja ili operativnog planiranja, jer se i ono može raditi u Farseeru, ali im sve to postaje prekonfuzno i prekomplicirano te ima previše ručnog rada za sve pratiti u Excelu. Tvrtke koje se suočavaju s takvim problemima su nam potencijalni korisnici, kaže Nakić. Dodaje je da je od tehničkih zahtjeva potrebno imati računalo i browser, jer je sustav u cloudu.

– Usporedimo li naš proizvod s Exelom, sve ono što u Excel-u treba raditi ručno, u Farseeru je iz perspektive financijskog modeliranja i planiranja već tamo, a to omogućuje značajno brže kreiranje financijskih modela i kreiranje dashboarda na kojem korisnici mogu pratiti svoje poslovanje. Excel je odličan alat za osobnu upotrebu, no, u procesima budžetiranja u kojima sudjeluje 10-20 ili čak 50 ljudi, stvari postaju jako kompleksne. To su najveći izazovi kojih mnoge tvrtke nisu niti svjesne, a mi smo stvorili softver upravo za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku, pojašnjava Nakić.

Prednost clouda su puno niže cijene za krajnje korisnike, a i što je važno- i veća sigurnost. Bitna stavka je i često dodavanje promjena te kontinuirana ažuriranja, sigurnosna i funkcionalna koja se lako mogu gurati kroz cloud. Ne trebate čekati da vam netko izda CD sa softverom koji ćete onda ubaciti na svoj server i instalirati novu verziju programa jednom godišnje ili jednom u tri godine. Kod nas u kontinuiranom ciklusu dobivate osvježene verzije i sve je puno sigurnije i pouzdanije za krajnje korisnike, kaže Nakić navodeći hrvatske i inozemne klijente koji već koriste sustav, izdvojivši i brend Violeta, Hrvatsku lutriju, Plinacro….

Na upit urednika o ideji za softver, Nakić odgovara kako su autori ideje ona i Zrinko Dolić, dok su radili u telekomu, vodeći velike odjele. Razvoj aplikacije trajao je tri godine, sudjelovalo je ukupno šest ljudi, razvojni programeri specijalizirani za mobilne i web tehnologije.

– Što se pak tiče financiranja projekta, zatvorili smo investiciju podrškom Poslovnih anđela, odnosno 100 tisuća eura vrijednu seed investiciju. Dobili smo od Hamag – Bicro-a sredstva za inovativni tehnički koncept za import podataka, a dosta brzo smo krenuli ostvarivati i vlastite prihode. Sudjelovali smo na ZICER natjecanju, gdje smo bili finalisti 2019. godine, nakon toga bili smo dio programa Tech Boost. Nakon tog programa našli smo se na Podim-u, što je najveća startup konferencija centralne i istočne Europe, a održava se u Sloveniji gdje smo pobijedili u konkurenciji od 130 startupa. Sudjelovali smo i na Algebra LAB Akceleratoru i na tom finalnom natjecanju smo odnijeli pobjedu, ističe Nakić.

– Otvaramo ured u Londonu jer je London još uvijek financijski centar i bitan nam je iz perspektive investicije. S druge strane Engleska je i savršena odskočna daska za neko drugo globalno širenje. Britanska vlada je bila vrlo susretljiva po pitanju svake moguće pomoći, a njihovo Ministarstvo vanjske trgovine je u neprestanom kontaktu s nama. Nedavno su nam napravili market research na 30 stranica i to je samo jedan detalj u nizu povoljnosti koje pružaju tvrtkama koje žele tamo poslovati. Za razliku od tog uređenog tržišta, kod nas vlada konfuzija i teško je na jednom mjestu dobiti sve informacije, vidjeti jasno i transparentno koji je slijed koraka koje morate napraviti pri otvaranju i svakom kasnijem trenutku. Jednostavno ne postoji centralno mjesto gdje se možete kvalitetno informirati budući da je sve disperzirano i kaotično. Drugi problem je to što još uvijek nismo dovoljno digitalizirani pa se gubi puno vremena u pečatiranju i printanju i ostalim čarolijama srednjeg vijeka. U Britaniji sve to možete napraviti online i to za 12 funti, tako da osim što je sve lakše još je i jeftinije. Važno je naglasiti da oni kreću s pozicije da vam a priori vjeruju, ali ako vas u nečemu ulove u poreznom ili drugom prekršaju dobro će vas kazniti. Kod nas se, pak, kreće iz perspektive da se poduzetniku a priori ne vjeruje i da kontinuirano morate dokazivati da ste pošten građanin i to je glavna razlika u tamošnjem i našem mindsetu, naglašava Nakić.

– U tvrtki nas je trenutno 13, riječ je kombinaciji studenata i stalno zaposlenih, a profil je kombinacija programera, ekonomista i dizajnera. Mogli bi reći da se okupila šarena ekipa koja se udružila da uzdrma uspavano područje financijskog planiranja. U planu imamo nova zapošljavanja, no trenutno se fokusiramo na naš produkt i pokušaj izlaska na strana tržišta, zaključila je za poslovniFM Matija Nakić.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. rujna 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM