Posljednjih 25 godina aktivno se bavi ruralnim turizmom i njegovim posebnim oblicima, želi mijenjati ruralnu i vrijednu Hrvatsku, vjerujući u selo i njegove proizvode. Ona je, kako kažu, zagrebačka puca koja je zavoljela i voli selo. Preuzela je društvo Hrvatski farmer, a danas je na čelu i Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova selo. Četvrt stoljeća karijere nedavno je uokvirila nagradom Utjecajna hrvatska žena. Ujedno je i predavačica na Veleučilištu u Virovitici, direktorica Iter Vitis Croatie, radi na niz aktivnosti.

Iako je „dijete asfalta”, od mladosti ju zanimaju poljoprivredne teme. Doktorirala je veterinu u Zagrebu.

– Odrasla sam na Kvatriću, pa su me zafrkavali da sam to upisala jer je najbliži fakultet, samo jednu stanicu, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Dijana Katica, u podcastu Poslovna žena, kojeg je prvi put uredio i vodio Tomislav Kukec, novinar Jutarnjeg lista. Prisjetila se kako je počela učiti što je ruralni razvoj u teška vremena.

– Kada si nekom tada od nadležnih spomenuo ruralni turizam, hvatali su za glavu, a ubrzo smo shvatili i da se neki srame svog identiteta, čvaraka i kulena… – pojašnjava.

– Zapadne zemlje tu otišle dalje. Ljudi se interesiraju za OPG, fotosafari, bicikliranje. Korona je pomogla razvoju tog tipa turizma, iako to nije popularno reći. U vrijeme krize digla se i kvaliteta, nadograđeni su objekti, a povećao se i interes. Taj trend je sve veći. Sve više je manifestacija na kontinentu, dobre hrane, mnoge su rute kroz povijesna i ruralna područja. Nekad je teško i naći smještaj, kazala je Katica.

Upitana o transformaciji i preuzimanju dioničkog društva Hrvatski farmer1997. koje je izvorno, pet godina ranije, zamišljeno kao afirmiranje i organiziranje poljoprivredne proizvodnje, organizacije OPG-ova, obrta… u danas agenciju za razvoj marketinga u ruralnom prostoru?

– Htjeli smo biti drugačiji. Vidjeli smo da je to dobar segment jer povezuje poljoprivredu, turizam i razvoj, kulturu, obrazovanje, održivost, zaštitu okoliša, prostorno uređenje, sve ima veze s ruralom, istaknula je.

Neko vrijeme govorili smo da nam turizam ovisi o suncu i moru. To se srećom promijenilo, turizam na Jadranu na znatno je višoj razini. Sada turisti traže i nove avanture u ruralnom prostoru. Cjelovit podcast poslušajte odmah ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Statistika u ruralnom turizmu problem, kao i nepostojanje registra OPG-ova. HTZ kroz sustav e-visitor prepoznaje samo smještajne kapacitete unutar OPG-ova, a puno više ih pruža izletničke, poludnevne usluge turistima, naglašava. Dodaje kako dobar objekt mora biti smišljen, uređen, važni su prilazni putevi i prirodni materijali, ali ponajviše umjerenost. Ponuda je važna, osmijeh, emocija i doživljaj koji mora biti autentičan kako bi se doznalo o povijesti područja. Važna je, drugim riječima, cijela, zaokružena priča. Izvornost je važno sačuvati, ali potrebni su nam i hoteli, ne mastodonti, ali hoteli u kurijama i dvorcima ili novim objektima srednjeg kapaciteta.

– Posljednjih nekoliko godina je vidljiva i ugodna promjena da sve više hotela i restorana u gradovima koriste lokalne proizvode. Na žalost, ima i obrnutih, negativnih primjera, kada, primjerice, neki OPG nudi salamu iz supermarketa – kazala je Katica.

– Pokrenuli smo projekt Ruralne Europljanke kako bismo osnažili položaj žena, jer žene često imaju ključnu ulogu u OPG-ovima, osmišljavaju proizvode, daju svoie ideje. Sve više žena ozbiljno je krenulo u ruralne biznise. Postoji inicijativa Izbor najuzornije seoske žene. Tu vidimo šarenilo i proizvod kojeg daje ta žena – naglasila je Katica u podcastu Poslovna žena

Autor: Tomislav Kukec Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 31. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.