Mislim da je većini žena u današnje vrijeme izazovno spojiti karijeru i privatni život. Živimo u brzom vremenu koje se mijenja iz dana u dan, a žene, posebice žene menadžeri, imaju veliki izazov u nastojanju da spoje svoju karijeru i poslovne obaveze s onime što ih čeka u poslijepodnevnim satima, istaknula je za poslovniFM Maja Markulin Klarić, direktorica digitalnih inovacija u IT kompaniji Combis.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje

Zadnjih 10-ak ili 15 godina bila je fama da svi rade po cijele dane, cijele dane su na poslu, radi se od 8 ujutro do 6 ili 7 navečer… Iako se današnje milenijske generacije ponašaju prema nepisanom pravilu ‘ako je radno vrijeme do 4, ne ostaju duže od 4’, i dalje postoji problem u spajanju obiteljskih i poslovnih obveza, posebice ženama, jer unatoč tome što se i na tom polju mnogo toga promijenilo, one i dalje vode jako puno brige o djeci, jako puno brige o kućanstvu, istaknula je Markulin Klarić na početku razgovora s Draženom Tomićem, urednikom emisije Poslovna žena.

Kako se radi u Combisu, jeste li doživjeli taj famozni ‘stakleni strop’, odnosno nemogućnost daljnjeg napredovanja zato jer ste žena?, pitao je urednik emisije.

„U Combisu postoji jako dobar balans za sve zaposlenike, ne samo za žene, balans radnog vremena s privatnim vremenom. Težimo tome da svojim zaposlenicima omogućimo kvalitetnu razdiobu tog vremena. Naravno da smo svi mi pomalo čak i ovisnici o tim modernim gadgetima, mobitelima, tabletima, pametnim satovima…, ali to je stvar osobnog izbora. Hoće li netko uzeti mobitel, provjeravati mail, odgovarati u određeno doba, to Combis kao kompanija ne nameće svojim zaposlenicima. Mislim da je stvar osobnog izbora hoćemo li nešto odraditi kako bismo sebi olakšali sljedeći radni dan.

Nisam imala neka neugodna iskustva vezana uz tematiku ‘staklenog stropa’ i imam sreće što radim u kompaniji u kojoj se to, zapravo, ne događa. Ono što me nedavno zapanjilo je jedno svjetsko istraživanje u kojem na pitanje ‘Smatrate li da žene mogu biti uspješne menadžerice?’, rezultati su poražavajući. S jedne strane imamo Nizozemsku i skandinavske zemlje u kojima 92 posto ljudi smatra da žene mogu biti čak i uspješnije menadžerice od muškaraca, dok s druge strane imamo rezultate iz Turske gdje je 68 posto ispitanika apsolutno suprotnog mišljenja, smatraju da žene to ne mogu biti. Dakle, ‘stakleni strop’ je nešto što utječe globalno, ali vjerujem da u Hrvatskoj to možda nije toliko izraženo, barem ne u IT industriji.

U Combisu u kojem sada radim, a tako je bilo i u privatnom biznisu koji sam imala, također u IT sektoru, trudimo se i zajedno s kolegama svakodnevno nastojimo zaposlenicima ukazati na to koje su mogućnosti za poboljšanja, što treba učiniti da bi imali kvalitetno okruženje. Time potičemo i kreativnost, i nastojimo zajedno stvarali, što je neka naša nit vodilja“, odgovorila je Markulin Klarić, te pojasnila da ni u svom privatnom biznisu, a ni sada u Combisu, nije imala problema kao žena-menadžer.

Stakleni strop je nešto što utječe globalno, ali vjerujem da u Hrvatskoj to možda nije toliko izraženo, barem ne u IT industriji

Kako na to gleda danas, može li usporediti ta dva svijeta?, pitao je urednik.

„Oba su svijeta izazovna, samo su različiti izazovi s kojima se u svakome od njih svakodnevno suočavamo. Biti poduzetnikom znači raditi 23 sata dnevno, a onda u onih sat vremena naći vrijeme za sve ostale životne potrebe. Međutim, čovjek time dobiva jedno bogato iskustvo i širinu znanja, širinu znanja koja može kasnije pomoći u korporaciji, iako možda ne nekim velikim, krucijalnim efektima. Jer u korporaciji, naravno, postoji ustrojstvo, postoje određena zaduženja i odgovornosti, i nije sve na jednoj osobi, ali iskustvo poduzetničkog načina rada, načina razmišljanja, pogleda na okolinu, to je nešto što je nezamjenjivo“, smatra Markulin Klarić.

Kad uspoređuje vrijeme u kojem je radila kao poduzetnica s današnjim u kojem je direktorica Sektora digitalnih inovacija u Combisu, što je za ženu koja ima obitelj i dijete, zapravo jednostavnije, gdje ima više vremena za sebe i za obitelj?, glasilo je pitanje urednika.

„Započela sam jako mlada, svoju firmu pokrenula sam s 23 godine, tako da je to bilo jedno razdoblje mog života u kojem sam smatrala – ili sada ili nikada. Tada nisam imala obitelj, nisam se morala brinuti o drugim ljudima u svom životu, nije bilo važno kada ću doći kući, tko će skuhati večeru, svih tih sitnih popratnih životnih stvari nije bilo. Bilo je lakše biti poduzetnik u to ranije doba, u ranijoj fazi mog života. Sada sam zahvalna na tome što sam u korporaciji, jer tu ipak postoji malo veći balans između privatnog i poslovnog života. Mogu doći kući i opustiti se s djetetom, jer znam da moj poslodavac to i potiče, i cijeni, i insistira na tome da svi imamo neko vrijeme za sebe.

Određene dane u tjednu u Combisu možemo raditi od kuće, uz to imamo i klizno radno vrijeme, a prije nekoliko godina uveli smo takozvani ‘petak u papučama’. To je dan u tjednu kad zaposlenici, u dogovoru sa svojim nadređenim, svoje radne zadatke mogu odraditi kod kuće i zatim se posvetiti obitelji“, odgovorila je Markulin Klarić.

Kad su žene u situaciji da biraju između zaposlenja u korporaciji i samostalnog poduzetništva, na što bi trebale posebno paziti? Što je bitno i posebno važno kod tog odabira?, pitao je urednik.

„Teško da sad imam najmudriji savjet, ali svakako moram reći: trudite se biti samopouzdane, biti dosljedne, i izboriti se za ono što želite. Dakle, ako neka žena želi biti menadžerica u korporaciji, to je njen vlastiti izbor, ali mora znati da to ujedno zahtijeva mnogo odricanja, najviše nauštrb obitelji i slobodnog vremena, n to gotovo jednako vrijedi i za poduzetništvo. Pa hoće li odabrati jedno ili drugo, dakle, to je nešto što svaka osoba u konačnici mora odlučiti sama za sebe“, zaključila je na kraju emisije Poslovna žena Maja Markulin Klarić, direktorica digitalnih inovacija Combisa.

Objavljeno 17. travnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM