Znanje je najveće bogatstvo koje čovjek može povećati dijeljenjem

Sigurnost radnog mjesta kakvo su poznavali naši roditelji, od prvog do zadnjeg dana radnog staža odraditi za istog poslodavca, više ne postoji. Sigurnost i izvjesnost plaće, ako ste ju dobili danas, ne znači da ćete dobiti i sutra. Sigurnost kvalitetnog primanja mirovine, također s obzirom na odlazak mladih koji bi trebali nama mirovinu zaraditi, teško je za povjerovati da će ona biti zadovoljavajuća. Jedini kvalitetni pravi odgovor daje poduzetništvo, jer tada uzimate vlastitu poslovnu, ali i osobnu sudbinu u svoje ruke. Ne može vam tada netko sa strane reći  da je kriv ovaj ili onaj, ako ste počinili pogrešku, ali isto tako kada doživite uspjeh. A uspjeh zasigurno neće izostati ako marljivo i naporno radite, bit ćete jedini pobjednik i s razlogom ćete moći reći: to je mojih ruku djelo, izjavila je za poslovniFM Sanela Dropulić, poduzetnica, direktorica Ženskog poduzetničkog centra. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Poduzetništvo je karijerni izbor u kojemu se nekoliko godina doista mučite da biste živjeli onako kako bi svatko priželjkivao. Poduzetništvo je sasvim nešto novo što će na ovim područjima još zaživjeti i kako budućnost dolazi bit će jedina kvalitetna karijerna opcija. To možda mnogi danas ne vide, oni koji su već sad u poduzetništvu svojevrsni su vizionari, ali mi ćemo doista već kroz pet ili šest godina sami kreirati svoju poslovnu sudbinu radeći za više poslodavaca. Stoga što prije krenete, veća je vjerojatnost da ćete i više vrhnja pobrati. Nebo nam nije granica“, istaknula je Dropulić u emisiji Poslovna žena, u razgovoru s urednicom Deom Olup.

„Kažu da je znanje najveće bogatstvo koje čovjek može povećati dijeljenjem. Ja sam sretna što sam ustvari bogata osoba jer ne samo da dijelim znanje koje sam stekla, nego ga i rado primam. Već sam vrlo mlada, nakon završetka konvencionalnog školovanja – osnovna škola, srednja škola – zahvaljujući njemačkoj Vladi dobila postdiplomsku specijalizaciju, a zatim je moja edukacija nastavljena i dalje, okrunjena je brojnim kvalitetnim programima u San Franciscu i Berlinu i karijernim zaokretom prema futurologiji, konkretno u mom slučaju futorologiji poduzetništva“, kaže Dropulić te ističe da je riječ je o jednom novom zanimanju usklađenom s trendovima budućnosti. „Nema nas puno u cijelom svijetu, ali nadam se da ćemo mnogima svojim karijernim izborom biti od koristi“, zaključuje.

Ženski poduzetnički centar, barem u segmentu poduzetništva a posebice i razvoja poduzetništva u žena, dokaz je da ako doista pozitivno mislimo sve možemo pretočiti u pozitivna djela.

Sanela Dropulić

Budući da će upravo na Svjetski dan poduzetnica, 19. studenoga, u Zagrebu biti predstavljena njezina knjiga Što donosi sutra?, Dropulić otkriva o čemu je u knjizi riječ: „Riječ je o prvom futurološkom vodiču za poduzetništvo jugoistočne Europe, ustvari iza svega se krije prognostika onog što nam dolazi u sljedećih 50-ak godina. Budućnost kakva bi mogla biti i za kakvu mi futorolozi pretpostavljamo da će nam doći. Futorologija je poprilično mlada znanost iako su se gotovo svi od davnina htjeli baviti budućnošću i onim što ona donosi. Konkretno za moju struku, ona znači projekcije stanja na realnom tržištu: kakve će nam biti kupovne navike, od čega ćemo živjeti, hoćemo li biti u brakovima, kako ćemo odgajati djecu, koja će zanimanja odumrijeti ili već odumiru a koja će biti sasvim nova i potencijalno izazovna za našu karijernu preorijentaciju, hoće li umjetna inteligencija prevladati, posebice ako znamo da će do 2025. godine svi potencijali umjetne inteligencije imati više kapaciteta za procesne mogućnosti nego 95 posto ljudi. Dakle, slijedi nam jedno vrlo izazovno i zanimljivo zanimanje za ono što vrijeme donosi, a ja sam neke od projekcije stavila u knjigu Što donosi sutra?, pojašnjava Dropulić.

Za one koji ne znaju, Dropulić je počela kao novinarka, a nakon toga se nastavila razvijati. U svojoj tvrtki Expert Product usmjerena je na pomaganje poduzetnicima tržišnim komunikacijama i stvarima koje pomažu u njihovom razvoju poslovanja.

„Expert Product je prva tvrtka koja je na tržište jugoistočne Europe plasirala jedinstven sustav usluga i proizvoda za pomoć mladim i srednjim poduzetnicima, bez obzira jesu li u raljama realnog tržišta jedan dan ili nekoliko desetljeća. Sve kako bi ti mali i srednji poduzetnici zašparali vlastite resurse, energiju, vrijeme i nerijetko i novac, da bi se mogli kvalitetnije fokusirati na ono što primarno rade. Za sve ostalo služi Expert Product, tim koji okuplja 30 stručnjaka iz mnogih područja: brendiranja, prodaje, EU projekata, pravne zaštite i kadroviranja koje je danas jako teško pronaći jer nije toliko teško naći radnika koliko kvalitetnog i lojalnog radnika. Sve te probleme mi rješavamo i posebno sam ponosna na to da nam se gotovo svaki tjedan netko javi, s nekim započnemo suradnju, ali posebno sam ponosna na poduzetnika i našeg klijenta Josipa Salaića, mladog poduzetnika iz Tovarnika pokraj Vukovara koji je odlučio ostati u Slavoniji, ne otići izvan granica Lijepe naše. Obratio nam se prvo da pokušamo pronaći za njega najkvalitetniju poduzetničku ideju, a sada već kvalitetno radi i planira otvoriti tvornicu, personalizirane dječje igračke od drveta i namještaja. To je otprilike jedna zaokružena priča gdje Expert Product mali segment uspjeha u poduzetništvu.

Expert Product nije prvi, ali je jedan od prvih poduzetničkih pothvata. U poduzetništvu sam 10 godina, iako kako mi obitelj kaže da sam, vjerojatno, već od samog rođenja bila poduzetničkih namjera. Najvažnije je da čovjek to otkrije u sebi, da kultivira kao i sva druga svojstva, talente i afinitete. Sjetim se Dražena Petrovića koji je rado govorio da je njegov košarkaški virtuozni izričaj sa 95 posto ležao na iznimnom radu i disciplinu, a sa samo 5 posto na talentu. Tako i u poduzetništvu, onih 5 posto koji vas guraju u poduzetništvo trebaju biti samo inicijator velike volje, zalaganja, discipline i rada za uspjeh koji vam je neminovno suđen“, slikovito pojašnjava Dropulić.

Na upit je li ikada požalila što je krenula u poduzetničke vode, odgovara: „Jesam, požalila sam jer nisam krenula ranije. Hrvatska je vrlo svojstvena po svojoj sposobnosti naricanja, kukanja, slijeganja ramenima i uzdasima kako se ništa ne može napraviti i ne može se ništa promijeniti. Ženski poduzetnički centar, barem u segmentu poduzetništva a posebice i razvoja poduzetništva u žena, dokaz je da ako doista pozitivno mislimo sve možemo pretočiti u pozitivna djela. Ženski poduzetnički centar nastao je kao moj odgovor na ta slijeganja ramenima, pogotovo kada je zalaganje žena na realnom tržištu u pitanju.

Okupila sam istomišljenice i istomišljenike, veliku potporu su nam dale naše kolege poduzetnici poput osnivača i glavnog urednika prvog poslovnog radija poslovniFM Darka Bukovića, koji je od prvog dana bio s nama. Moram priznati da se iz te pozitivne atmosfere rodila asocijacija koja je danas vodeća na području jugoistočne Europe i koja okuplja žene u poduzetništvu, vlasnice ili suvlasnice tvrtki i obrta, brojeći više od 2.300 članica i 180 članova i to u nepunih pet godina rada. Pa neka nam onda netko kaže da se ne može. Bez obzira na to što neki govorili, mislim da najbolji učinak i najbolji rezultat u bilo kojem segmentu života daju muškarci i žene kad nastupaju zajedno, u simbiozi. Činjenica je da danas, Iko smo na pragu 21. stoljeća, imamo veliku diskriminaciju žena i imamo veliko obespravljenost žena, bez obzira na to što mislimpo da smo napredno društvo. U nekim segmentima položaj žena i prava žena mnogo su lošiji nego u nekadašnjoj Jugoslaviji, nemojte me nazivati nostalgičarom, ali činjenice su takve. Da bi doista to mogli promijeniti, žene se moraju osvijestiti i probuditi, jer bolji položaj nitko nam neće donijeti. Zadivljuje činjenica da je sve više kolega uz nas i to je divna, krasna i konstruktivna potpora, zajedno možemo, ne samo promijeniti diskriminaciju koju žene u hrvatskom društvu osjećaju svakog dana na svakom koraku, nego možemo donijeti boljitak koji svi želimo“, smatra Dropulić.

A na pitanje kako obrazlaže svoje mišljenje da se stanje u ženskom poduzetništvu u Hrvatskoj i svijetu dosta razlikuje, odgovara sljedeće: „Razlikuje se i po pozitivnom i po negativnom, vjerovali ili ne. Hrvatska je, kada je žensko poduzetništvo u pitanju, danas liderica u jugoistočnoj Europi, a i na visokom je 15. mjestu globalne statistike po ulaganju u ženske poduzetničke projekte. Iza nas su SAD, Norveška ili Japan, što dovoljno govori da su se žene osnažile, da su se pokrenule, da je dinamika poimanja financijske neovisnosti žena, koja dolazi iz vlastitih projekata na realnom tržištu, u velikoj uzlaznoj putanji. Nažalost, postoji ono crno, a to je iznimno porezno opterećenje svega onog što mi danas proizvedemo, pa ako je vjerovati statistici, 65 posto svega što danas poduzetnici, bez obzira na spol, naprave i zarade u Hrvatskoj – odlazi državi. Uspoređujući to sa srednjim vijekom, kad je kmet davao jednu desetinu državi, jednu desetini crkvi, jednu desetinu feudalcu, a ostalo je njemu ostajalo, mislim da je dovoljno jasno u kakvim negativnim uvjetima danas poduzetnici pokušavaju preživjeti“.

Je li rješenje komunikacija na forumima, komunikacija na kongresima koje organizira? „Rješenje je – uvijek djelovati. Promjene koje mi želimo događaju se na dva načina: evolucijom i revolucijom. S obzirom na to da nismo tipovi revolucije, moramo djelovati evolutivno. Prilagodbom i naravno krećući sami od sebe, pozitivnim primjerima i pozitivnim djelovanjem. Od kritike, od stalnih prozivki, od nekonstruktivnih ‘upiranja prstom’ nemamo ništa. Počnimo sami od sebe ili kako se kaže: nemojte uvijek pitati što država može napraviti za vas, već što vi možete napraviti za nju. Rotacijom te perspektive dati pozitivne primjere da se nešto može napraviti. Jedan od tih pozitivnih primjera je projekt Ženskog poduzetničkog centra pod nazivom „Grad, prijatelj ženskog poduzetništva“. Da bismo probudili razinu svijesti i ulaganja lokalnih jedinica u poduzetništvo uspostavili smo prije tri godine suradnju s gradovima koji su prvi željeli osigurati sredstva u svojim proračunima, a zatim dio njih i prenamijeniti prvenstveno za besplatne edukacije. I počeli smo s četiri grada: Zagreb, Zaprešić, Nova Gradiška i Lipik. Danas, nakon tri godine provedbe, u našem je projektu čak 14 gradova, tri županije i dvije općine, gdje imamo fenomenalnu suradnju s jedinicama lokalne uprave, samouprave, koje rade na osnaživanju žena u poduzetništvu.

Doista treba vlastitim pozitivnim primjerom pokazati, samo je problem tko će prvi uzeti tu lopatu u ruke. Nas nije bilo strah krenuti“, pojašnjava Dropulić te nastavlja: „Stalan rad prate i nagrade, jedna od njih je i ona za Najženu 21. stoljeća. Godine 2016. dobila sam poziv iz Srbije, od jednog od najvećih udruženja i projekata na tamošnjem prostoru, da sam zbog proučavanja svoga rada i svega što sam učinila za žensko poduzetništvo ušla u konkurenciju za tu nagrade, ne očekujući, osim tog velikog priznanja da sam u konkurenciji i nešto više. No, taj rad koji sam primjenjivala ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica, pogotovo u području jugoistočne Europe, očito da je bio prepoznat i nagrađen nagradom koja je po prvi put dodijeljena jednoj poduzetnici i ženi. Uz mene je tada nagrađena i inovatorica Bernarda Cecelja, sasvim opravdano, riječ je o fenomenalnoj poduzetnici i inovatorici, ženi koja donosi predivne stvari koje se tiču realnog tržišta u Hrvatskoj. Tako da sam ponijela tu titulu u nadi da ću i dalje razvijati i suradnju sa ženama izvan granica Hrvatske, s jednim ciljem: zajedno smo jače do ostvarenja onog što želimo“.

Mnoge stvari žene, za razliku od muškaraca, moraju puno i kvalitetno balansirati jer jednostavno smo takve, fokusirane na više različitih stvari, gdje je obitelj jedna od njih.

Sanela Dropulić

Ove godine održan je četvrti Kongres poduzetnica a peti, jubilarni, održat će se 8. ožujka 2020. Najveći je to poslovni skup žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, očekuje se 600-tinjak uzvanica i uzvanika. Cilj je povezivanje, razmjena iskustava, isticanje pozitivnih primjera u poduzetništvu, jer kvalitetne motivacije, inspiracije, nikada nije dovoljno. Najavljeni su i noviteti, ono što dolazi na realnom tržištu, s ciljem što kvalitetnije pripreme za prodaju proizvoda i usluga. Svi su sadržaji na Kongresu – besplatni. „I inače su svi sadržaji Ženskoga poduzetničkog centra besplatni. Mi u jednoj godini imamo 30-ak projekata, što u izdavačkoj, edukacijskoj aktivnosti, ženskom networkingu, prezentacijama, sajmovima, zatim kongresima…, postoji cijeli niz sadržaja i svi su besplatni“, ističe.

Sanela Dropulić majka je četvero djece i vrlo uspješna poduzetnica. Na pitanje kako joj sve to uspijeva, odgovara narodnom poslovicom: sve se može kad se hoće.

„Meni nikad nije bio problem realizirati se i kao majka i kao supruga i kao poduzetnica, a u prvom redu kao žena. Sve počinje i završava u našim glavama, sve što nam se događa, događa nam se jer to dopuštamo. Mnoge stvari žene, za razliku od muškaraca, moraju puno i kvalitetno balansirati jer jednostavno smo takve, fokusirane na više različitih stvari, gdje je obitelj jedna od njih. Žalosti me činjenica da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, dok iza svake uspješne žene stoji ona sama. Sve je više žena koje su same i koje nemaju kvalitetnu potporu u svojim najbližima. Ja sam jedna od onih koje su izgubile, moj se brak raspao…, ali to nije bio razlog da ne nastavim ići dalje. Na kraju krajeva, bitno je da vjerujemo u ono što želimo i da tu vjeru pretočimo u kvalitetna djela“, zaključila je Sanela Dropulić u razgovoru za poslovniFM.