Biti kulturnjak u poduzetništvu je jako teško, ali se da. Publika je ona od koje živimo, nama je prve godine popunjenost bila 97 posto, prošle godine 96 posto…. Drugi dio priče, ne mogu reći da šteka, ali ne ide onim smjerom kojim zaslužujemo i bit ću vrlo izravan – su gradske i ostale strukture. Turistička zajednica grada Splita pomaže, pomogla nam je i prve godine kad ni oni nisu znali hoće li imati za plaće, pomoć se nastavila, pomažu i Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture, no suma sumarum,  sve te pomoći su da bi se moglo platiti glumcima noćenje. A opet stoji drugi dio priče od najma prostora, preko najma stolica, hostesa, honorara, tehničara…. Da, teško je biti kulturnjak poduzetnik, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Damir Bubalo, direktor Teatra uz more iz Splita.

‘Arsenov feral’, u čast rođendana Arsena Dedića 28. srpnja, zasvijetlit će u Splitu u ‘Teatru uz more’, što znači da će poznata manifestacija iz HNK u Šibeniku gostovati u Splitu. Prvi put na ‘Arsenov feral’ u Split stiže – Ivo Pattiera, otkrio je ekskluzivno Bubalo u razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcast emisija Poslovni đir.

Teatar uz more krenuo je 2021. godine, u jeku pandemije, kad se najmanje očekivalo da će se nešto lijepo događati kod nas, usred nesretne pandemije.

– Bili smo jedini kazališni festival u svijetu koji se otvorio u tom periodu. Krenuli smo u avanturu koja se zove kazališni festival. Mi – to znači, uz mene, kolega Tadija Kolovrat iz Zagreba i naša draga Ecija Ojdanić, koja je bila lokomotiva cijele priče. U tri dana smo se mi između sebe dogovorili i rekli ‘idemo‘, ni sami ne znajući što nas čeka. To što nas je dočekalo nismo ni u snovima mogli očekivati… Ta prva godina nam je prošla u euforiji, tako da smo nakon tri, četiri izvedbe prvog Festivala odlučili ‘nastavljamo’… Prošle godine je bila druga, sad smo već u pripremama za treću godinu, priča se zakotrljala…, istaknuo je Bubalo.

Ovogodišnju sezonu Teatar uz more otvara 15. lipnja predstavom  ‘Direkt u glavu’, s Borkom Perićem i Filipom Detelićem. Što je još Bubalo rekao o planovima teatra, dječjim predstavama, Kazalištu ‘Moruzgva’, širenju ‘Teatra uz more’ izvan Splita poslušajte odmah u cjelovitoj emisiji ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Festival traje tri mjeseca, no u cijeloj priči je samo nas četvero zaposlenih, da nas je 10-12 propali bi prije nego bi krenuli. Uz mene i Tadiju Kolovrata, tu je i dugogodišnja suradnica Anet Rožić i Veronika Smilović, koja nam je otvorila nove vidike kroz dječje predstave i nas četvero funkcioniramo, što bi rekla naša Ecija – prikosavršeno.

Na upit koliko su dobili od pet milijuna koliko je Ministarstvo kulture dodijelilo kulturnim institucijama i programima, Bubalo odgovara kako ih je tokalo (dopalo op.a.) 20 tisuća kuna,

– Na nama je da vide, da prepoznaju, na nama je da se dokazujemo. Bez njihove pomoći ne bi mogli, no da bi htjeli više, htjeli bi. Na nama je da posebno vodimo računa o našoj publici, kojoj ne želimo nuditi skupe ulaznice. Na žalost, 80 posto građana osjeća averziju prema kazalištu, a oni ga moraju osjećati kao svoje, ne od 30 genijalaca, ne od nas 50, smatra.

– Nacionalne kuće moraju biti lokomotiva, s obzirom na sredstva i broj zaposlenih. Iznimno raduju novi vjetrovi u HNK Split, novi ravnatelj Vicko Bilandžić, o Vicku sve najbolje, pametan mlad momak, pošten, vizija… pročitao sam program dva puta, to je Split u najboljem smislu te riječi, ocijenio je Bubalo.

Planova je dosta,  stiže još jedna nova predstava kazališta ‘Moruzgva’ Ecije Ojdanić, probe traju i riječ je o novom komadu s potpisom Tanje Mravak, pomalo će tajnovito Bubalo za PoslovniFM.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: Redakcija PoslovniFM

Objavljeno 24. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.