– Na tržištu radne snage manjka stručnjaka za informacijsku sigurnost. Neke analize govore da u svijetu danas nedostaje čak tri milijuna takvih stručnjaka. Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava novi je, redizajniran studij koji se obavlja na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, s ciljem obrazovanja što kvalitetnijih stručnjaka za informacijsku sigurnost koji mogu, kad završe studij, voditi u svojim poduzećima glavnu ulogu u razvoju informacijske sigurnosti ali i u razvoju kadrova koji su zaduženi za osiguranje sigurnosti. Istaknule su u razgovoru za poslovniFM voditeljica studija Renata Mekovec i Biljana Cerin, direktorica Ostendo Consultinga, koja je pomogla pri izradi i koja će biti jedan od gostujućih predavača.

– Promijenili smo sadržaj studija, glavni fokus je stvaranje stručnjaka informacijske sigurnosti, kombinirajući akademska i hand on znanja. Stručnjaci informacijske siguranosti moraju biti spremni i osobno uvjeriti svoje uprave na bitnost tema o sigurnosti. Ovo za nas nije novi studij, on se izvodi od 2007. godine, ali je bilo vrijeme da se napravi revizija i osvježavanje sadržaja, jer želimo da studenti prepoznaju studij kao mjesto gdje će dobiti znanje i vještine koje su potrebne za njihov posao, ističe Mekovec u razgovoru s Draženom Tomićem, urednikom emisije Tehnobiz.

Naglasak treba staviti upravo na stjecanje novih kompetencija, jer su naši potencijalni studenti osobe koje već rade i koje imaju nekakvo iskustvo u tom području. Promjenom želimo osigurati da oni na studiju imaju stručne ljude s kojima mogu razgovarati o svojim problemima i pronaći rješenja, naglašava Mekovec.

Osim stručnjaka s fakulteta, uključeni su i stručnjaci iz akademske zajednice s drugih fakulteta iz Hrvatske, ali isto tako i Europe te SAD-a, pojašnjava Mekovec i dodaje da su potpisali ugovor koji omogućuje certificiranje stručnjaka i to kroz nastavni plan i to za CISSP, ali i drugih certifikata u području informacijske sigurnosti.

Biljana Cerin smatra kako postoji barijera ulaska u područje informacijske sigurnosti, jer danas mnoge tvrtke traže nove zaposlenike i očekuju veliko iskustvo, a takvih stručnjaka na tržištu jednostavno nema. Očekuje da će se u budućnosti nastaviti velika potražnja za novim stručnjacima kojima je informacijska sigurnost struka te da će stoga studiji koji osiguravaju obrazovanje iz segmenta informacijske siguranosti, popust ovog studija na FOI-ju, biti iznimno važni kako bi se svima osiguralo sigurno korištenje internetskih usluga. Kriza je pokazala koliko nam je važna tehnologija i ta je kriza pogurala digitalizacija kao ništa do sada, ocijenila je Cerin.

Objavljeno 12. veljače 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM