Agrolaguna se bavi proizvodnjom vina, ulja i sira pod tri poznata brenda: Vina Laguna, Ol Istria i sir Špin. To su svjetski poznati brendovi čija je kvaliteta potvrđena i na mnogim svjetskim natjecanjima. I to nam je dokaz da idemo u pravom smjeru i da se razvijamo i radimo, te da je sva politika razvoja naših proizvoda točna. U mjestu Taru, 10-ak minuta udaljenom od Poreča gdje su uprava Agrolagune, podrum i uljara, nalaze se sirana i stancija Špin, izjavila je za poslovniFM Mia Vukdragović, voditeljica marketinga tvrtke Agrolaguna d. d.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

U emisiji Turizam 385, uz Vukdragović, u razgovoru s urednicom Sanjom Plješa (snimljenom prije pandemije) sudjelovali su i Krunoslav Salaj, voditelj sirane Špin i Dario Paulišić, direktor poljoprivrede u Agrolaguni

Opisujući što sve Agrolaguna posjeduje, čime se sve bavi i što proizvodi, Vukdragović je istaknula kako imaju 600 hektara vinograda, uzgajamo, naravno, malvaziju, istarsku, tu je teran, zatim borgonja, chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, te nešto crnih sorti – cabernet sauvignon, merlot, uglavnom imamo širok asortiman, a i širok broj sorti.

Najveći udio prodaje vina na hrvatskom tržištu, ali distribuiramo vina i u inozemstvo, Europa, Amerika, a pokušavamo i nadamo se i izvozu u Kinu. Svoja vina prijavljujemo i na lokalna natjecanja, na Vinistri svake godine dobijemo lijep broj zlatnih medalja, a šaljemo ih i na svjetska natjecanja, pa tako od novijih nagrada imamo zlato za crna vina Festigija u Bruxellesu, uvršteni smo u Francuskoj među top 5 svjetskih vina što se tiče rosea, što je posebno velika čast kad te Francuzi uvrste među pet najboljih svjetskih vina. Iz godine u godinu šaljemo vina na mnoga natjecanja i osvojenim nagradama dobijemo potvrdu kvalitete, rekla je Vukdragović opisujuću vinski asortiman, a potom je detaljno opisala Agrolaguninu siranu i sireve koje proizvodi.

„Proizvodimo 300 tona sira i 100 tona skute. Proizvodimo kravlji, ovčji i miješani sir, mješavinu od 40 posto ovčjeg i 60 posto kravljeg mlijeka, a proizvodimo i razne ekstenzije tih osnovnih sireva, kao što su kravlji sir s tartufima, miješani sir u orahovom lišću, kravlji sir s maslinama, kravlji sir odležan u teranu itd. I za sireve imamo brojne potvrde sa svjetskih natjecanja iz Engleske, Amerike, a sad ćemo slati nove uzorke, pa očekujemo i nove nagrade“, rekla je Vukodragović.

Tradicija proizvodnje sira u Istri poznata je od davnina. Sirana Špin ima tradiciju autohtone proizvodnje ovčjih i kravljih sireva. Kapaciteti stare sirane povećani su na oko 300 tona tvrdog sira i 100 tona skute godišnje. Kako izgleda proizvodnja sira opisao je Krunoslav Salaj, voditelj sirane Špin. 

„Mlijeko dolazi na prijem, na prijemu uzimamo uzorak, testiramo ga na alfatoksine, antibiotike, mjerimo temperaturu i pH mlijeka, pa ako sve zadovolji zakonsku regulativu i naše kriterije, mlijeko preuzimamo. Nakon preuzimanja radi se pasterizacija. Mi proizvodimo sir od pasteriziranog punomasnog mlijeka. Ne obiramo mlijeko, ne skidamo masnoću, nego ga pasteriziramo onakvog kakvo je proizvedeno na farmi, stavljamo kulture, sirila, i nakon toga sir ide na zrenje.

Skuta je proteinski albumin koji ostaje nakon proizvodnje sira, on je termolabilan, sirutka se zagrije na veću temperaturu, naprave se flokule proteina, tj. albumina i ispuštamo ju u kadu, zatim cijedimo i stavljamo u čašice. To je tradicionalan tip skute koji se radi svugdje u priobalju, znači na cijelom Mediteranu. Mi imamo još jedan tip skute, mazivu skutu koja bez nikakvih dodataka ima rok trajanja od mjesec dana.

Imamo vlastito stado ovaca, a kravlje mlijeko otkupljujemo od lokalnih kooperanata, a otkupljujemo i određenu količinu ovčjeg mlijeka, jer za količine koje proizvodimo nije dovoljno to što imamo“, obrazložio je voditelj sirane. 

Agrolaguna ima 220 hektara maslinika, 65 tisuća stabala maslina. Dario Paulišić, direktor poljoprivrede u Agrolaguni, predstavio je u emisiji maslinik Červar.

„Na lokalitetu Červar, veličine 130 hektara, dominantna sorta je leccino, a uz nju imamo zastupljenu picholine, pendolino i ascolanu, te autohtonu sortu istarska bjelica. Godišnje proizvedemo negdje od 100 do 120 vagona, ovisno od godine do godine, rijetko kad smo ispod 100. Prodajemo ga u čitavoj državi, nešto ide i u izvoz po Europi, ali glavnina ostaje tu doma. Ugledni talijanski vodič ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei Istru je četvrtu godinu za redom proglasio najboljom maslinarskom regijom svijeta. Mislim da to sve govori o kvaliteti istarskih ulja“. 

Stancija Špin, a također i kušaonica u sklopu uljare i podruma, privlače mnogobrojne turiste, domaće i strane. Velik je broj stranaca pogotovo u ljetnim mjesecima, a na stanciju dolaze i domaći, lokalni ili iz okolice. Dolaze i vikendaši, Slovenci, Austrijanci, koji svaki lijepi vikend iskoriste za dolazak u Istru i usput posjete Agrolagunine lokacije i degustiraju njezine proizvode. 

Agrolaguna već dugi niz godina surađuje s Turističkom zajednicom i mnogim turističkim agencijama, i preko njih organizira grupne obilaske vinograda i maslinika, posebice i stancije Špin u Taru gdje posjetitelji mogu probati autohtona tradicionalna istarska jela, vina, ulja i sireve.

Objavljeno 29. svibnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM