Zagreb ima potencijal za ozbiljan kongresni centar koji bi imao kapacitet čak i do 4000 sjedećih mjesta i popratne prostore koje zaslužuje jer Zagreb ima hotelske kapacitete, odličan aerodrom, ima svu potrebnu infrastrukturu na mjestu. U Zagrebu treba doći do izgradnje i razvoja kongresnog centra o kojem se priča godinama. Početkom rada Sava Centra u Beogradu, koji se obnavlja i bit će otvoren u studenom ove godine i iza kojeg stoji ozbiljan kapital, to predstavlja ozbiljnu alternativu i konkurenciju Ljubljani ili Zagrebu, istaknuo je u razgovoru za Poslovni FM Gorazd Čad, vlasnik i direktor slovenske agencije Toleranca Marketing, suosnivač Convente, najvećeg regionalnog skupa MICE industrije.

Ocijenio je kako je upravo zagrebačka zračna luka, nakon što više nema granice, postala slovenskom tržištu glavni aerodrom, mnogo bliže nego Venecija, te da tako sada funkcioniraju kombiniranim uslugama ponude putovanja.

– Ono što možda ne iskorištavamo dovoljno je da zajedno promoviramo zajedničku Adriatic regiju. Jači smo zajedno i trebali bismo promovirati se zajedno nekim tržištima, primjerice na američkom tržištu, gdje je ogroman potencijal koji je u suštini nedovoljno iskorišten. Moramo jednostavno nuditi regiju Adriatic i tu je veliki prostor za razvoj, istaknuo je Čad u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom podcast emisije Turizam 385. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Industrija događanja (event industrija) imala je već mnogobrojne krize i situacije kad smo svi mislili kako je nastupio kraj jedne ere za ovu industriju. Ali uvijek smo izašli iz tih kriza jači nego ikad prije. Konačno smo u korona-krizi razvili sve oblike evenata koje prije nismo često upotrebljavali, iako već dugo postoje hibridni eventi, digitalni ili online eventi i, normalno, događanja uživo koja sad dolaze opet do punog izražaja. Kad sve to zbrojimo, industrija je iz krize izašla mnogo jača jer se digitalni sektor razvio. Postoji više od 350 kompanija na svijetu koje su razvile različite platforme za on-line I digitalne evente, a prošle godine su se normalno vratili i ”live” eventi, koji su srce svega što mi radimo.

– U suštini oni koji su se prilagodili su ostali na tržištu. No, najveći problem je što je event industrija izgubila sjaj kojeg je imala prije krize, sve teže je dobiti ljude za rad u agenciji jer nedostaje ljudi koji poznaju baš ovaj biznis. Osobito radi toga što smo u zadnjih par godina gotovo postali preko noći visokotehnološka industrija. Nismo više logistička industrija, što znači kako nije okosnica posla to da prebacujemo ljude iz točke A do točke B, nego radimo na experience marketingu. Zbog toga trebamo potpuno nove profile kadrova koje nismo razvijali niti prije krize. Za svaki event treba, za svaku dobru konferenciju je zapravo nužan sad i vrhunski profesionalac s područja IT-ja, ocijenio je Čad, koji je ujedno i glavni urednik stručnog časopisa KONGRES MAGAZINE.

Snažan rast tržišta u 2022. i planovi za 2023.

– Sve agencije u Sloveniji su čak rasli u prometu u odnosu na 2020. godinu, a kako su se događanja počela uživo odvijati tek nakon travnja i kad se otvorila mogućnost organizacije kongresa i evenata, zaista je došlo do prave revolucije događanja.

– Što se tiče 2023. godine, optimistični smo, a situacija je slična kao i svake godine – na početku se radi puno, na natječajima za različite partnere klijente i vidjet ćemo za koji mjesec koliko će biti ovo dobra sezona ili tek prosječne sezona, ocijenio je Čad.

Nova strategija slovenskog turizma nije vezana uz masovni turizam. Težimo prema kvalitetnom turizmu, koji je odgovoran prema društvu u cjelini – to je ideja, a u praksi predstoji nam još puno posla, naglašava.

Na upit urednika osvrnuo se i na predstojeću Conventu 2023. koja će po svim pokazateljima biti rekordna, čak i bolja ranije, izdvojivši dolazak kvalitetnih ”buyera” – gotovo 160 agencija ”buyera“ iz 38 zemalja, što je rekord CONVENTE, uz, kao i svake godine, 100-tinjak izlagača.

Posebna pozornost Convente posvećena je održivosti, a Čad iznosi i podatak kako niti jedan eko sustav na svijetu ne postoji za mjerenje održivosti događanja. Potkrjepljuje to i podatkom s kojim i dalje nisu zadovoljni.

– Naš carbon footprint, ugljični otisak koji stvara CONVENTA, je 275 tona, što predstavlja oko 215 kilograma carbon footprinta dnevno po osobi. U osnovi 88 posto toga ugljičnog otiska predstavlja transport. Zaista pričamo o ozbiljnim brojkama, ne pričam napamet. Previše u ovom biznisu i u zapravo bilo kojem biznisu danas ima greenwashinga i jedina je mogućnost da kreneš u pravom pravcu, da izmjeriš ono čime raspolažeš i to onda iskreno iskomuniciraš, naglasio je Čad u razgovoru za PoslovniFM.

Autor/urednik: Goran Rihtarić Foto priprema: PoslovniFM

Emisija Turizam 385 pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Priredio: Ivor Buković.

Objavljeno 27. siječnja 2023. Sva prava pridržana ©poslovniFM