Želimo li se nametnuti na svjetskom tržištu, moramo brendirati zdravstveni turizam. U proteklih nekoliko godina Hrvatska se uspjela pozicionirati kao odredište zdravstvenog turizma, no ipak nam je potrebna određena strategija. „Ako želimo imati kvalitetan zdravstveni turizam tada moramo imati i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu domicilnog stanovništva. Više od 80 tisuća gostiju na Kvarneru prošle je godine bilo upravo zbog pružanja usluga u zdravstvenom turizmu“, istaknuo je za poslovniFM Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

U vrlo skoroj budućnosti nudit će se lifestyle turizam kroz zdravstveni turizam. S druge strane, intenzivno će se ulagati i u rehabilitaciju. „Prestankom pandemije doći će do reseta potreba i samim time dodatne aktivacije zdravstvenih usluga u tom obliku turizma“, smatra Mozetič.

Na uvodno pitanje urednice emisije Turizam 385, Sanje Plješa, odolijeva li on sam koronavirusu, odgovara da „odolijeva“. Naime, Mozetič je i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije i član Kriznog stožera.

„U ovom trenutku moramo se brinuti o dva segmenta svojeg tjelesnog i duhovnog postojanja. Ponovit ću još jednom mantru koju zadnjih mjeseci svi slušamo, ali trebali bismo je kontinuirano primjenjivati. To je korištenje zaštitnih maski i razina fizičke udaljenosti koja sprječava širenje virusa te uz to održavanje osnovne higijene, prije svega higijene ruku, a to je nešto što je temelj da spriječimo brzo širenje virusa“, rekao je Mozetič.

No, s druge strane, dodao je, ako želimo zadržati fizičku aktivnost, moramo izaći iz ureda te istodobno održati mentalno zdravlje uz zadržavanje primjerene doze optimizma i pozitiviteta jer je ovo nešto što je vrlo zahtjevno, ali će proći s vremenom. Do tada moramo biti aktivni kako bismo sve što kvalitetnije i brže prošli.

Na pitanje svih pitanja „na koji ćemo način održati mentalnu higijenu“? Mozetič ima odgovor. „Trebamo znati što bismo htjeli. Ako ne upijamo informacije koje nas opterećuju, a istodobno radimo nešto što nas veseli uz redovni posao koji ne smijemo zanemariti, onda smo na dobrom putu. Naravno da nam je u svemu tome važna i prehrana kako bismo održali dobru kondiciju“, rekao je.

Virtualna konferencija o zdravstvenom turizmu

O svemu tome i još mnogo više bit će riječi na 8. međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu, 12. i 13. studenoga. Bit će to prvi put virtualna konferencija Crikvenica International Health Tourism (CIHT).

Tijekom dva dana organizirat će se četiri panel rasprave u kojima će sudjelovati eminentni domaći i međunarodni stručnjaci. Prva tema je vrlo aktualna, a to je Utjecaj pandemije koronavirusa na zdravstveni turizam, druga je Pogled na zdravstveni turizam na svjetskoj razini i sa pozitivnim pogledom u blisku budućnost, zatim Novosti o tržištima zdravstvenog turizma na globalnoj razini i četvrta tema je Promocija i komunikacija u području zdravstvenog turizma. „U bliskoj budućnosti područje zdravstvenog turizma i općenito zdravlja i kvalitete života bit će vrlo aktualno i ponovno primjenjivo“, istaknuo je Mozetič.

Na konferenciji će sudjelovati 15 predavača iz zemlje i inozemstva. Jedan od njih je poznati hrvatski profesor Ivan Đikić, koji će sasvim sigurno naznačiti kad nam se bliže rješenja iz ove situacije odnosno na koji će način naš daljnji suživot funkcionirati u ovoj situaciji. Drugi je László Pucko, međunarodni stručnjak u području zdravstvenog turizma i izvršni direktor i suosnivač Tourism Worldwide te glavna tajnica European Spas Association Csilla Mezosi. Bit će i predavača iz Velike Britanije i SAD-a.

Paneli će biti otvorenog tipa što znači da će se pitanja postavljati tijekom njihova izlaganja putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Govoreći o razlikama između zdravstvenog i medicinskog turizma, Mozetič je rekao kako „neke velike razlike zapravo i nema iako je zdravstveni turizam obuhvatniji pojam od medicinskog“. „Mi zapravo govorimo o pružanju zdravstvenih usluga u inozemstvu ili na udaljenom području od mjesta stanovanja ukoliko za to postoji potreba“, naglasio je. Dodao je kako se sukladno tome, zdravstveni turizam razvija u nekoliko smjerova.

U post covidu vrlo su bitne fizička i mentalna rehabilitacija

Tako je, napomenuo je Mozetič, Kvarner i Primorsko-goranska županija „kolijevka zdravstvenog turizma“ jer ima 170 godina tradicije. „Fizička i mentalna rehabilitacija će u post covid vremenu biti vrlo bitna, a bit će važna i ponuda za treću životnu dob“, rekao je.

„Imamo srećom tradiciju preventivne medicine i na njoj trebamo inzistirati, a ona prave rezultate mora dobiti u radno aktivnoj i starijoj životnoj dobi. I mi je svi moramo aktivno primjenjivati tijekom svog života“, istaknuo je Mozetič. Dodao je kako i dalje moramo provoditi preventivne mjere vezane uz ostale bolesti.

Na kraju moramo biti optimistični i vidjeti „svjetlo na kraju tunela“. Optimizam je ono što nas gura naprijed, poručio je u razgovoru za poslovniFM dr. Mozetič.

Organizatori konferencije su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. Suorganizatori su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije Thalassotherapia Crikvenica i Poliklinika Terme Selce.

Pokrovitelji konferencije: Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatska gospodarska komora i Grad Crikvenica.

PoslovniFM je medijski pokrovitelj CIHT konferencije.

Objavljeno 11. studenoga 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM